Σάββατο 4 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δηλώνει «αναρμόδια» για το δικαίωμα στη δουλιά

Αποκαλυπτική η απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου για την «Κόκα - Κόλα»

Αναρμόδια «να αποφανθεί ή να αναμειχθεί στη λήψη απόφασης εντός της επιχείρησης» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου της «Κόκα - Κόλα 3Ε» στην Αθήνα και των αποθηκών Ρόδου, Κέρκυρας και Μεσολογγίου, που θα προκαλέσει την άμεση απόλυση 150 εργαζομένων και θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενους. Επιβεβαιώνεται έτσι για μια ακόμα φορά ότι οι εργαζόμενοι τίποτα δεν έχουν να περιμένουν από τον ευρωμονόδρομο, στο όνομα του οποίου πίνουν νερό η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ.

Στην Ερώτησή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε την ξεκάθαρη πρόθεση της εταιρίας να αυξήσει τα υπερκέρδη της, που μόνο στην περίοδο 2004-2005 αυξήθηκαν κατά 17%, γεγονός που αποδεικνύει τους πραγματικούς σκοπούς και τις αιτίες των λεγόμενων «αναδιαρθρώσεων» και των μαζικών απολύσεων.

Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν, φαίνεται ότι «δεν έχει δικαίωμα» να παρέμβει για να εμποδίσει τις μαζικές απολύσεις και για να εξασφαλίσει τη διατήρηση, αύξηση και βελτίωση των θέσεων εργασίας, καθώς τέτοιες ενέργειες δεν αποτελούν παραβίαση του κοινοτικού δικαίου. Δεν παραβιάζουν δηλαδή το δίκαιο των επιχειρήσεων, των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως «αναλώσιμο» είδος, πραγματοποιώντας μαζικές απολύσεις, καταστρατηγώντας το ωράριο και την κοινωνική ασφάλιση και εφαρμόζοντας συμβάσεις εργασίας με τους πιο επαχθείς όρους για τον εργαζόμενο.

Μάλιστα, με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι τα ζητήματα των «αναδιαρθρώσεων» και της «απασχόλησης» είναι ζητήματα μείζονος σημασίας για την ΕΕ, αντιπροτείνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15-16 Δεκέμβρη 2005 για τη «συγκρότηση ενός ταμείου προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση, προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους που απολύονται μετά από ένα μείζον σοκ προκαλούμενο από την παγκοσμιοποίηση, να καταρτιστούν και να εξεύρουν νέα εργασία». Προτείνει ουσιαστικά την αποδοχή από τους εργαζόμενους της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισαβόνας, συσκοτίζοντας τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων τους και προσφέροντάς τους λύσεις κοροϊδίας, που προβλέπουν την κατάρτιση και επανακατάρτισή τους, χωρίς να εξασφαλίζουν δουλιά, γίνονται όμως όλο και πιο ευέλικτοι για τις ανάγκες του ευρωμονοπωλιακού κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...βολεύονται με το μπάχαλο (2013-07-31 00:00:00.0)
Να πάρει θέση το Συμβούλιο για τον Γκιουνάλ (2006-10-12 00:00:00.0)
Πλάτες στην εργοδοτική αδιαλλαξία (2006-01-25 00:00:00.0)
Επιδοτούν τη δημιουργία ανέργων (2005-11-12 00:00:00.0)
Υποκριτικές διαβεβαιώσεις για τις θέσεις εργασίας (2004-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ