ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνήμη Ιορδάνη Μαρίνου

Ο Ιορδάνης Μαρίνος (αριστερά) με τον Φοίβο Ταξιάρχη, στην τηλεοπτική σειρά «Φωτεινή Ζάρκου»
Ο Ιορδάνης Μαρίνος (αριστερά) με τον Φοίβο Ταξιάρχη, στην τηλεοπτική σειρά «Φωτεινή Ζάρκου»
Το ΔΣ του ΣΕΗ, φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του Ιορδάνη Μαρίνου διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο «Αλφα» εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Ιορδάνη Μαρίνο, που «έφυγε» τον Αύγουστο του 2005.

Θα μιλήσουν: η πρόεδρος του ΣΕΗ Λίλα Καφαντάρη, ο Βασίλης Κολοβός - ηθοποιός, ο Φοίβος Ταξιάρχης - ηθοποιός, η Αλεξία Τζαμικόσογλου - θεατρολόγος. Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Στέφανος Ληναίος.

Στο φουαγιέ του θεάτρου υπάρχει έκθεση ντοκουμέντων, από τις πολλαπλές δραστηριότητες του Ιορδάνη Μαρίνου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί οπτικό υλικό και θα ακουστούν μαγνητοφωνημένες σκηνές από ερμηνείες του Ιορδάνη Μαρίνου στο Θέατρο και στο Ραδιόφωνο.

Ο Ιορδάνης Μαρίνος γεννήθηκε το 1925 στο Βύρωνα. Αποφοίτησε το 1945 από τη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Σπουδαστής ακόμα στο Β' έτος, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Block C» του Βενέζη, πλάι σε καταξιωμένους ήδη ηθοποιούς. Στο ελεύθερο θέατρο βγήκε το 1946 και παρέμεινε - με διαλείμματα επιστροφής στο Εθνικό θέατρο και το ΚΘΒΕ - ως το 1987 όπου ερμήνευσε τον Παφλαγόνα στους «Ιππείς» του Αριστοφάνη με το θίασο των αδερφών Τσάγκα σε περιοδεία στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

Στη μακρόχρονη πορεία του αφοσιώθηκε ιδιαιτέρως στη διδασκαλία, ερμηνεία και σκηνοθεσία του αρχαίου δράματος. Το 1993 η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της. Δίδαξε δραματολογία, υποκριτική και στιχουργική σε όλες σχεδόν τις Δραματικές σχολές της Αθήνας και του Πειραιά. Διακρίθηκε επίσης στη συγγραφή θεατρικών έργων, στις μεταφράσεις και στις διασκευές. Ηταν παντρεμένος με την ηθοποιό Κυβέλη Μυράτ.

Νέες παραστάσεις

Στο θέατρο «Ανεσις» (Κηφισίας 14, 2107773372), κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (9μμ) παρουσιάζεται το έργο «Low Level Panic» της Clare McIntyre, σε μετάφραση Εύας Κοτανίδη, σκηνοθεσία Esther Andre Gonzalez, σκηνικά - κοστούμια Χρήστου Κωνσταντέλλου, Video Spot Μελίνας Τσαμπάνη και Πέτρου Καλκόβαλη, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα, μουσική επιμέλεια Ορέστη Καμπερίδη. Παίζουν: Ντίνα Αβαγιανού, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Εύα Κοτανίδη. Ενώ, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (9μμ) και Κυριακή (8μμ) συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου «QED» ή «Τι απέδειξε ο κ. Φάυνμαν» του Πίτερ Παρνέλ, σε μετάφραση Γιάννη Μήλιου - Γιώργου Κοτανίδη, σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκη, σκηνικά - κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη, φωτισμούς Ανδρέα Μπέλλη, μουσική επιμέλεια Φίλιππου Πετρίδη - Θάνου Αμοργινού. Παίζουν: Γιώργος Κοτανίδης, Ελευθερία Γεροφωκά.

  • Ξεκίνησαν, στο θέατρο «Επί Κολωνώ», οι παραστάσεις του έργου «15 σακούλες πάγο», μια θεατρική διασκευή βασισμένη στην ταινία «Chill Out» (Descongelate) των Ισπανών συγγραφέων Dunia Ayaso και Felix Sasroso, σε διασκευή της Λήδας Πλατσή και σκηνοθεσία των Δημήτρη Κανέλλου - Παναγιώτη Σακελλαρίου.

Ο Μίμης, ένας αποτυχημένος ηθοποιός, ασχολείται με το stand-up comedy για να καταφέρει να επιβιώσει. Παντρεμένος με την Ιόλη, καθηγήτρια υγιεινής διατροφής και με μια μητέρα, την Πόπη, φανατική υποστηρίκτρια των κατεψυγμένων, έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με τις διαμάχες τους και προσπαθεί να τις συμφιλιώσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τη ρουτίνα της ζωής του έρχεται να ταράξει, ξαφνικά, η εμφάνιση ενός διάσημου σκηνοθέτη, του Στέφανου Μελισσά, που κατά τύχη μπαίνει στο μπαρ που δουλεύει ο Μίμης. Μετά το νούμερό του, ενθουσιασμένος του προτείνει να πρωταγωνιστήσει στην καινούρια του ταινία. Ο Μίμης, όμως, απογοητευμένος από τις υποσχέσεις που έχει ακούσει τόσα χρόνια, του ζητάει να του στείλει πρώτα το σενάριο και τον καλεί σε δείπνο στο σπίτι του για να συζητήσουν. Παίζουν: Παναγιώτης Κλίνης, Χριστιάνα Κουλιζάκη, Γιώργος Παναγόπουλος, Κατερίνα Παχάκη, Λήδα Πλατσή, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Ιόλη Χαϊδοπούλου - Βρυχέα. Σκηνικά: Αννέττα Σπανουδάκη, κοστούμια: Πανιώ Βέντζα, φωτισμοί: Χρήστος Γεωργαντάς, χορογραφίες: Ιωάννα Καμπυλαυκά.

Ζωγραφική και γλυπτική

Εργο του Γ. Γεωργιάδη
Εργο του Γ. Γεωργιάδη
Εκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Δρίζου φιλοξενείται (έως 24/3) στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5). Παρουσιάζεται μια σειρά τοπίων, κυρίως από τα Κύθηρα, όπου ο δημιουργός περνάει, χρόνια τώρα, τα καλοκαίρια του. Οπως σημειώνει η Μελίτα Εμμανουήλ, «αρχαϊκή, σκληρή, φλογερή, θα έλεγε κανείς, είναι η βίωση του τοπίου από τον Γιώργο Δρίζο... Τα τοπία ο ίδιος πιο πολύ τα αισθάνεται και τα βιώνει στη συνείδησή του, παρά τα βλέπει. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί συνειδητά ένα σημείο θέασης που βρίσκεται ψηλότερα από το θέμα του, έτσι ώστε ν' αγκαλιάζει το μάτι μας αυτό τον κόσμο της γης, τον χθόνιο, την ίδια τη ζωή».

Με έκθεση γλυπτικής του Γιώργου Γεωργιάδη, εγκαινιάζεται στις 15/3 (7.30μμ) ο νέος εκθεσιακός χώρος του «Εικαστικού Κύκλου» (Καρνεάδου 20, Κολωνάκι). Εως τις 24/3 θα παρουσιαστεί η ενότητα «Ερως ανίκατε... και σχέδια επί χάρτου», που πραγματεύεται ένα θέμα, που και στο παρελθόν απασχόλησε τον δημιουργό, τη μητρότητα. Οπως σημειώνει ο Στέλιος Λυδάκης στον κατάλογο της έκθεσης, «το φως και η σκιά ενεργοποιούν τις επιφάνειες, ενώ η εξπρεσιονιστική δυναμική των μορφών αποκτά σχεδόν εκρηκτικό χαρακτήρα. Γενικά ο Γιώργος Γεωργιάδης, τιμώντας τη μεγάλη τέχνη που υπηρετεί, δεν παρέκκλινε από τις βασικές της αρχές. Ο,τι πήρε από μοντέρνες, μανιεριστικές αντιλήψεις, το προσάρμοσε στο δικό του στιβαρό έργο και το αξιοποίησε χωρίς να γίνει μανιεριστής. Στην πραγματικότητα παρέμεινε κλασικός, χωρίς να τυποποιηθεί στα πλαίσια ενός στείρου κλασικισμού».

Μια «Σωτηρία» της ζωής

Στο θέατρο «Altera Pars» παρουσιάζεται το έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «Ο στρατός της Σωτηρίας», σε σκηνοθεσία Κοσμά Φοντούκη, ο οποίος ερμηνεύει και το ρόλο της Σωτηρίας.

Η Σωτηρία, μια ηλικιωμένη γυναίκα, αριστούχος της Μαρασλείου, με πτυχίο αγγλικών και γαλλικών, άφησε το πλούσιο αρχοντικό της δίπλα στη θάλασσα και άρχισε να περιπλανιέται στους δρόμους. Εκανε σπίτι της τα σοκάκια της πόλης, στέγη της τα χαρτόκουτα και φίλους και παιδιά της τα σκυλιά. Βασιλόφρων, χριστιανή, θεατρόφιλη και γενναιόδωρη με τους φτωχούς, σκιαγραφεί τη ζωή της όπως την έζησε ή όπως θέλει να τη θυμάται. Μια σπαρακτική ιστορία με χιούμορ, ανατροπές και ένα αξέχαστο τέλος. Ενας δραματικός ύμνος στους ανέστιους και τους πλάνητες της ζωής. Μέσα από συνεχείς εικόνες, που συνθέτουν ένα ολόκληρο πολυπρόσωπο και πολύχρωμο κόσμο και εναλλάσσουν το σπαρακτικά κωμικό με το τραγικό, το έργο συνθέτει το πορτρέτο μιας γυναίκας που έζησε μια ζωή πλήρη. Με συντροφιά μια στρατιά σκύλων, αρνούμενη το διάλογο με τα έλλογα δίποδα όντα, η Σωτηρία υμνεί στην ουσία τη χαρά της ζωής.

Μεθαύριο (12/3, 9μ.μ.) θα δοθεί φιλανθρωπική παράσταση για τους άστεγους, με εισιτήριο 15 ευρώ.

Φεβρουαρίου «Νέμεσις»

«Ο Εφιάλτης τα κατάφερε χωρίς κινητό», επισημαίνει στο νέο τεύχος της (Φεβρουαρίου) η «Νέμεσις», αναφορικά τον τεχνολογικό «Εφιάλτη» - χαφιέ παρακολουθούμενων κινητών τηλεφώνων. Σ' αυτό το τεύχος περιλαμβάνονται τα εξής θέματα:

Αφιέρωμα στον πλούτο και τη φτώχεια, στο λαό και στο Κολωνάκι, στις εξαθλιωμένες... βιτρίνες του χρήματος και στα υπόγεια χωρίς θέα. Στα ρατσιστικά παραμύθια περί πλούτου ή φτώχειας ανάλογα με το DNA μας. Θέμα για τον εξοβελισμό του ΕΣΥ και την κυβερνητική πολιτική για την Υγεία μόνο των εχόντων. Για τις ΗΠΑ - «βασιλείου» της φτώχειας, της εγκληματικότητας και της πλανηταρχικής τρομοκρατίας. Για την οικονομική στήριξη της τέχνης του τύπου «μαντάμ Σουσούς» και τους άνευ δικαιωμάτων και συμβάσεων εργαζόμενους.

Περιλαμβάνονται ακόμη: Αποκαλυπτικό ντοκουμέντο για το Σινούκ και την πτώση του. Θέματα για τη στηριζόμενη από τις ΗΠΑ «Συμμαχία για το Νέο Κόσσοβο» και τους κινδύνους για την Ευρώπη. Για το αντικομμουνιστικό... ιδιώνυμο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για τα 140 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Καρκαβίτσα και τα 133 του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που υπήρξε δάσκαλος του Αϊνστάιν. Για την 25η Μαρτίου και, τέλος, συνεντεύξεις με τους Ακη Τσοχατζόπουλο, Εννιο Μορικκόνε και Χρήστο Νικολόπουλο.

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Γιώργο Μπουζιάνη πραγματοποιείται σήμερα (7 μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1). Θα μιλήσουν οι: Χάρης Καμπουρίδης, Θάνος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Χρόνης Μπότσογλου, Νίκος Ξυδάκης και Σάνια Παπά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ