ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Καταλήψεις πανεπιστημίων και νέες διαμαρτυρίες

Ενάντια στο νομοσχέδιο για «την απασχόληση των νέων» που εντείνει την ασυδοσία των εργοδοτών

Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία των φοιτητών στη Σορβόνη

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία των φοιτητών στη Σορβόνη
ΠΑΡΙΣΙ.--

Διογκώνεται το κύμα διαμαρτυρίας, κυρίως στους κόλπους της φοιτητικής νεολαίας, στη Γαλλία ενάντια στο «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης» (CPE), δηλαδή το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ντε Βιλπέν για την, όπως διατείνεται, «ενίσχυση» της απασχόλησης των νέων. Το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους μέχρι 26 χρόνων και να τους απολύουν, αν το θελήσουν, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, εντός των πρώτων 2 χρόνων.

Μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, στις αρχές της βδομάδας, σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας από μαθητικές και φοιτητικές ενώσεις αλλά και συνδικάτα, από χτες, τα πνεύματα είναι εξαιρετικά τεταμένα στα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με εκπροσώπους των Φοιτητικών Ενώσεων, τουλάχιστον 45 πανεπιστημιακές σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη ενώ συνελεύσεις γίνονται σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με στόχο τη γενίκευση των διαμαρτυριών.

Ιδιαίτερη ένταση επικρατεί στο Παρίσι, όπου υπό κατάληψη τελεί το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο κέντρο του Παρισιού, και όσες σχολές του φιλοξενούνται εκεί. Χτες, εκατοντάδες φοιτητές προσπάθησαν συντεταγμένα να μπουν στο κτίριο, όπου βρίσκονται από την Τετάρτη συμφοιτητές τους. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία και τελικά αρκετοί από τους διαδηλωτές κατάφεραν να ενισχύσουν τους καταληψίες με κυρίαρχο σύνθημα «Το Πανεπιστήμιο στους φοιτητές».

Μέχρι χτες, ο πρόεδρος του Ιδρύματος αρνιόταν να επιτρέψει την είσοδο της αστυνομίας για να απομακρύνει τους φοιτητές, που διατείνονται ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρις ότου αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

ΤΣΕΧΙΑ
Δεν πέρασε αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο

ΠΡΑΓΑ.--

Καταψηφίστηκε χτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Τσεχίας το αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο που προωθούσε την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ενα νομοσχέδιο που μεταξύ των άλλων προσπαθούσε να εξισώσει τον κομμουνισμό με το φασισμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε το Κομμουνιστικό Κόμμα Μοραβίας-Βοημίας (Τσεχίας) εκτός νόμου αν δεν άλλαζε το όνομά του. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η περίοδος της αντικομμουνιστικής αυτής επίθεσης αν αναλογιστεί κανείς πως πρόσφατα υπήρξε η προσπάθεια προώθησης του αντικομμουνιστικού μνημονίου από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε σύνολο 135 βουλευτών, οι 68 καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ 55 βουλευτές το υπερψήφισαν και 12 απείχαν. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έβαζε προβοκατόρικα στην ίδια μοίρα την αντεπανάσταση που ανέτρεψε το σοσιαλισμό και το αντιφασιστικό κίνημα αντίστασης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβρη η Γερουσία είχε εγκρίνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ολοι οι βουλευτές του ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας (Τσεχίας) και οι περισσότεροι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Από τη μεριά τους οι εισηγητές αυτού του νομοσχεδίου δήλωσαν πως θα το ξαναθέσουν σε ψηφοφορία αν αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τις εκλογές του Ιούνη.

ΙΤΑΛΙΑ
Διώξεις και παραιτήσεις μπροστά στις εκλογές

ΡΩΜΗ.-

Εισαγγελείς του Μιλάνου ζήτησαν από δικαστή να διατάξει την παραπομπή σε δίκη του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς με κατηγορίες για διαφθορά και ψευδορκία. Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Μπερλουσκόνι ότι δωροδόκησε τον Μιλς με 600.000 δολάρια για να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες όταν θα κατέθετε σε δύο δίκες σχετικά με κατηγορίες περί φορολογικής απάτης του Μπερλουσκόνι στην υπόθεση αγοράς κινηματογραφικών δικαιωμάτων για λογαριασμό του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου «Mediaset». Ο Μπερλουσκόνι έχει κατηγορήσει την εισαγγελία του Μιλάνου για πολιτικό πόλεμο εναντίον του, λίγες βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Φραντσέσκο Στοράτσε, ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του, μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε η εισαγγελία του Μιλάνου και στο οποίο φέρονται αναμειγμένοι στενοί συνεργάτες του.

Ο Φραντσέσκο Στοράτσε έχει κατηγορηθεί πως κατασκόπευε τους πολιτικούς του αντιπάλους λίγο πριν τις τοπικές εκλογές της περασμένης άνοιξης. Οι δικαστικές έρευνες έχουν οδηγήσει στη σύλληψη δεκαέξι ατόμων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ρεπούμπλικα», παρακολουθούνταν τον τελευταίο χρόνο 100.000 σταθερά τηλέφωνα και 140.000 κινητά «ΤΙΜ», καταγράφηκαν 120.000 τηλεφωνικές συνομιλίες και εντοπίστηκαν 200.000 κάτοχοι τηλεφώνων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες μάχες στην Ανατολία

ΒΑΝ.--

Τουλάχιστον δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες στη Νοτιοανατολική Τουρκία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Οι μάχες συνεχίζονται. Η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας υποστηρίζεται από αέρος (από ελικόπτερα)», δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος στο «Ρόιτερς».

Σύμφωνα με το CNN Turk, πέραν των δύο νεκρών τραυματίστηκαν άλλοι πέντε στις μάχες, που διεξάγονταν χτες στην επαρχία Σιρνάκ, κοντά στη μεθόριο της Τουρκίας και του Ιράκ.

Το νέο επεισόδιο στην περιοχή - όπου, τις τελευταίες βδομάδες, έχουν σημειωθεί και άλλες συγκρούσεις μεταξύ στρατού και ανταρτών, με τέσσερις νεκρούς αλλά και μια βομβιστική επίθεση στη Βαν με τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες -, καταγράφεται ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο σάλος από τη δίωξη του στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, η οποία μάλλον οδεύει προς «πάγωμα».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Firat News», το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) διέψευσε ότι ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση στη Βαν: «Δεν έχουμε καμία πληροφορία για το περιστατικό στη Βαν... Δεν οργανώνουμε επιχειρήσεις με στόχο αμάχους», ανέφερε η ανακοίνωση, η οποία εντείνει τις υποψίες ότι η επίθεση -που σύμφωνα με τις αρχές, έγινε από «βομβιστή αυτοκτονίας» - είναι έργο κάποιου παρακλαδιού των μυστικών υπηρεσιών.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Πρωθυπουργός» ο Τσέκου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Ο διορισμός του 44χρονου Αγκίμ Τσέκου (πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ και στρατηγού στον κροατικό στρατό) στην «πρωθυπουργία» του Κοσσυφοπεδίου επικυρώθηκε χτες - όπως αναμενόταν... - από το 120μελές «κοινοβούλιο» με 65 ψήφους υπέρ και 33 κατά. Ο νέος «πρωθυπουργός» (που καταζητείται από το Βελιγράδι για εγκλήματα πολέμου) έσπευσε, μετά την εκλογή του, να ταχθεί υπέρ «της μοναδικής λύσης για το μέλλον του Κοσσόβου: την ανεξαρτησία». Νωρίτερα, η «βουλή» του Κοσσυφοπεδίου ψήφισε και την αντικατάσταση του προέδρου της Βουλής Νεντζάτ Ντάτσι με τον αντιπρόεδρο της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσυφοπεδίου» Κόλιε Μπερίσα.

Στο περιθώριο όλων αυτών, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας «Πολίτικα», ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι φαίνεται να προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα νέο ψήφισμα για το προτεκτοράτο, στο οποίο αφ' ενός δε θα υπάρχει ρητή αναφορά στην ανεξαρτησία του, αφ' ετέρου θα προβλέπεται η σταδιακή συμπερίληψή του στους διεθνείς οργανισμούς! Σύμφωνα με την «Πολίτικα» ο Αχτισαάρι και Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο το ψήφισμα να «περάσει» πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαβουλεύσεων για το τελικό καθεστώς του προτεκτοράτου, που προβλέπεται μέχρι το Σεπτέμβρη...

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΣΟΥΔΑΝ
Κυανόκρανοι στο Νταρφούρ

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ-ΧΑΡΤΟΥΜ.- Υπό τις πιέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, η σουδανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως θα δεχτεί την ανάπτυξη κυανόκρανων στη δυτική επαρχία Νταρφούρ (όπου βρίσκεται αποστολή στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης) «μόνον εάν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με όλες τις ανταρτικές οργανώσεις της περιοχής». Η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε με δήλωση του Σουδανού υπουργού Εξωτερικών Λαμ Ακόλ στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στην Αντίς Αμπέμπα που αποφάσισαν κατ' αρχήν η ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης στο Νταρφούρ να μεταβιβαστεί από την ειρηνευτική δύναμη της ΑΕ στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην ΑΕ, Τάγε Ζέριχον, πρόσθεσε πως η «μετάβαση» απ' την αποστολή της ΑΕ σε δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ θα «συμβεί τον κατάλληλο χρόνο». Εξήγησε πως τα Ηνωμένα Εθνη μπορεί να χρειαστούν «ως και εννιά μήνες» για να προετοιμάσουν μία αποστολή στο Νταρφούρ.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εργασιακή τρομοκρατία

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Δεκάδες υπάλληλοι στον τομέα του καθαρισμού που εργάζονται σε νοσοκομείο του καθημαγμένου, από τον εμφύλιο πόλεμο, βορρά της Σρι Λάνκα, προχώρησαν στη σύσταση συνδικάτου προβάλλοντας αιτήματα όπως η αύξηση του μεροκάματου σε 400 ρουπίες (4 δολάρια), η χορήγηση στολών και η εργασία σε καθορισμένα ωράρια. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες πραγματοποίησαν απεργία στις 11 του Φλεβάρη και προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ωστόσο, η εταιρία «Tharans», που απασχολεί τους εργαζόμενους, αρνήθηκε - ενώ το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει το συνδικάτο, επικαλούμενο νόμο που προβλέπει ότι «οι ωρομίσθιοι δεν μπορούν να συστήσουν συνδικάτα». Τη μέρα της απεργίας η αστυνομία παρενέβη απωθώντας βίαια τους εργαζόμενους, ενώ η εταιρία προχώρησε στην απόλυση των διοργανωτών της κινητοποίησης και προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι αν συνεχίσουν να διατυπώνουν αιτήματα «θα απολυθούν όλοι». Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν υποχωρούν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ