ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Μάχη «σώμα με σώμα»

Αμφίρροπη η αναμέτρηση ανάμεσα στο Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί και στο ARENA

Από την προχτεσινή εκλογική διαδικασία στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ

Associated Press

Από την προχτεσινή εκλογική διαδικασία στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ
ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Η χώρα έχει χωριστεί κυριολεκτικά στα δύο, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει ο χάρτης με τα εκλογικά αποτελέσματα τόσο στις τοπικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές.

Η αναμέτρηση είναι πολύ αμφίρροπη για να κριθεί και ελάχιστες ψήφοι χωρίζουν το κυβερνών κόμμα Ρεμπουπλικανική Εθνική Συμμαχία (ARENA) και το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί(FMLN). Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα για τις βουλευτικές εκλογές η πρωτοκαθεδρία στη Βουλή παίζεται καθώς και τα δύο κόμματα αναμένεται να εκλέξουν περίπου τους ίδιους βουλευτές, 32 ή 33, σε σύνολο 84. Εντούτοις, ο βασικός στόχος του FMLN, που ήταν η αύξηση της δύναμης σε ψήφους και βουλευτές και η αποτροπή της κατάκτησης της πλειοψηφίας από το ARENA στο Κοινοβούλιο, επιτεύχθηκε απολύτως. Και αυτό παρά το όργιο παραβιάσεων της εκλογικής διαδικασίας αλλά και τον εκφοβισμό του εκλογικού σώματος με την απόλυτη στήριξη και χορηγία των Ηνωμένων Πολιτειών φυσικά. Ανάλογη ίσως νοθεία και με τις προεδρικές εκλογές του 2004, όπου ουσιαστικά κλάπηκε η Προεδρία από τον υποψήφιο και ηγέτη του FMLN, Σαφίκ Αντάλ, ο οποίος πέθανε πριν από λίγο καιρό και ήταν ο μεγάλος απών.

Είναι πια δεδομένο ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του ARENA δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Επίσης, συνολικά θα μπορούσε να πει κανείς, παρά τις διακηρύξεις του κυβερνώντος κόμματος, ότι το Φαραμπούντο Μαρτί είναι η πρώτη πολιτική δύναμη, πάντα βάσει των μερικών αποτελεσμάτων.

Ακόμη πιο δύσκολη και αμφίρροπη διαγράφεται η αναμέτρηση για τη δημαρχία της πρωτεύουσας. Το Σαν Σαλβαδόρ όπως φαίνεται θα παραμείνει στα χέρια του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί καθώς, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, η υποψήφια του Μετώπου, Βιολέτα Μενχιβάρ, θα διατηρήσει την παράδοση που ξεκίνησε από το 1997. Η ίδια και το FMLN διακήρυξαν τη νίκη αλλά το ίδιο έσπευσε να πράξει και ο υποψήφιος του ARENA, Ροντρίγκο Σαμαγιόα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μόλις 15 ψήφοι χώριζαν τους δύο. Τρίτος, ο νυν δήμαρχος, Κάρλος Ρίβας, που διαφώνησε με το FMLN.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η αποχή ο μεγάλος νικητής των εκλογών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η αποχή τελικά ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών για την αναπλήρωση των 102 μελών της Γερουσίας και των 166 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς άγγιξε το 66%! Εκτός όμως από το συντριπτικό ποσοστό της αποχής μεγάλο ήταν και το ποσοστό των λευκών και άκυρων καθώς έφθασε το 15% του συνόλου των ψηφισάντων.

Κατά τα λοιπά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι αρκούντως ευχαριστημένες καθώς ο μοναδικός ίσως σύμμαχός τους στη Νότια Αμερική τα κατάφερε... Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες, που δηλώνει «ανέστιος και ανεξάρτητος πολιτικά», σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, καταγράφουν σημαντική νίκη, καθώς τα 7 μαζί αποσπούν περίπου το 70% των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά Σώματα. Μεγάλη έκπληξη η ανάδειξη του «Κόμματος της Ενότητας», ενός νέου κόμματος που στηρίζει απόλυτα τον Πρόεδρο Ουρίμπε, το οποίο παραγκώνισε παραδοσιακές δυνάμεις όπως το Συντηρητικό και το Φιλελεύθερο Κόμμα. Από τους κερδισμένους των εκλογών και ο νεοσύστατος «Δημοκρατικός Εναλλακτικός Πόλος», στον οποίο συμμετέχει και το ΚΚ Κολομβίας, που αύξησε ποσοστά αλλά και τον αριθμό των βουλευτών και γερουσιαστών σε 11 συνολικά. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε παράλληλα με τις εκλογές, ο «Δημοκρατικός Πόλος» ανέδειξε ως υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Μάη τον Κάρλος Γκαβίρια Ντίας. Σε παρόμοια διαδικασία το Φιλελεύθερο Κόμμα ανέδειξε τον Οράσιο Σέρπα, επίσης υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα.

Τέλος, ο Ουρίμπε κάλεσε χτες τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC) να συμφωνήσουν σε μία «σοβαρή κι άμεση ειρηνευτική διαδικασία».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.- Η Βενεζουέλα θα έχει νέα σημαία εφεξής όπου τα επτά υπάρχοντα αστέρια έγιναν οκτώ, ενώ το άλογο που εικονίζεται στο επίσημο έμβλημα τώρα θα κοιτάζει αριστερά... Το όγδοο αστέρι προστέθηκε για να τιμηθεί μία ακόμα επαρχία της χώρας, ενώ σχολιάζοντας τη... στροφή του αλόγου προς τα αριστερά, ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες δήλωσε: «το άλογο απελευθερώθηκε».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Ολοκληρώθηκαν χτες, χωρίς επιτυχία, οι συνομιλίες των κυβερνήσεων Ινδίας και Κίνας για την επίλυση συνοριακών διενέξεων που παραμένουν ανεπίλυτες επί δεκαετίες.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Μαοϊκοί αντάρτες απήγαγαν τον οδηγό ενός τρένου και τον φρουρό της ατμομηχανής στην ανατολική Ινδία χτες, μετέδωσαν χτες βράδυ ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα.

ΝΤΑΚΑ.- Ενας φερόμενος ως ισλαμιστής εξτρεμιστής ηγέτης της οργάνωσης Τζαμαάτ-ουλ-Μουτζαχεντίν και άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε κτίριο στο ανατολικό Μπανγκλαντές που πολιορκούσαν δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του στρατού, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

ΠΕΚΙΝΟ.- Εντεκα ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από έκρηξη σε ορυχείο της νότιας Κίνας. Αλλοι 25 παρέμεναν παγιδευμένοι χτες από έκρηξη σε δεύτερο ορυχείο στο βορρά, σύμφωνα με το επίσημο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Θάκσιν Σιναουάτρα, που κατηγορείται για διαφθορά. Χιλιάδες άνθρωποι αναμενόταν να λάβουν μέρος αργά χτες βράδυ σε συγκέντρωση κοντά στο παλάτι του βασιλιά. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε χτες ξανά μια συνέντευξη του βασιλιά του 1992 στην οποία «ζητούσε κοινωνική ειρήνη», μια ένδειξη ότι το παλάτι θέλει αποκατάσταση της ηρεμίας.

ΧΙΛΗ
Πρώτο νομοσχέδιο για τις συντάξεις

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Χτες πρώτη μέρα της θητείας της, ως Προέδρου της Χιλής η Μισέλ Μπατσελέ θα κατέθετε στο Κογκρέσο το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και τα χαμηλά εισοδήματα, (αναθεωρώντας το σύστημα που θέσπισε η χούντα του Πινοτσέτ). Ετσι προβλέπεται αύξηση στο κατώτατο όριο της σύνταξης, ενώ δίνεται και άμεση πρόσβαση και επέκταση των παροχών Υγείας και Περίθαλψης στους πολίτες άνω των 60 ετών και σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Πρόκειται για 3 εκ. των 36 μέτρων που δεσμεύτηκε η Μπατσελέτ ότι θα τα θέσει σε εφαρμογή τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής της. Το δε Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται από δέκα γυναίκες και δέκα άνδρες με γυναίκες στα υπουργεία Οικονομίας και Αμυνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μπατσελέτ ορκίστηκε την Κυριακή στην πόλη Βαλπαραΐσο. Το «παρών» στην τελετή έδωσαν οι περισσότεροι ηγέτες της Νοτίου Αμερικής, όπως ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ, της Βραζιλίας Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες, της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και της Βολιβίας Εβο Μοράλες. Τις Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσώπησε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις.

Στο περιθώριο της ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Κοντολίζα Ράις με τον Πρόεδρο Εβο Μοράλες, σε μια στιγμή που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ