Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η αποχή ο μεγάλος νικητής των εκλογών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η αποχή τελικά ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών για την αναπλήρωση των 102 μελών της Γερουσίας και των 166 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς άγγιξε το 66%! Εκτός όμως από το συντριπτικό ποσοστό της αποχής μεγάλο ήταν και το ποσοστό των λευκών και άκυρων καθώς έφθασε το 15% του συνόλου των ψηφισάντων.

Κατά τα λοιπά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι αρκούντως ευχαριστημένες καθώς ο μοναδικός ίσως σύμμαχός τους στη Νότια Αμερική τα κατάφερε... Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες, που δηλώνει «ανέστιος και ανεξάρτητος πολιτικά», σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, καταγράφουν σημαντική νίκη, καθώς τα 7 μαζί αποσπούν περίπου το 70% των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά Σώματα. Μεγάλη έκπληξη η ανάδειξη του «Κόμματος της Ενότητας», ενός νέου κόμματος που στηρίζει απόλυτα τον Πρόεδρο Ουρίμπε, το οποίο παραγκώνισε παραδοσιακές δυνάμεις όπως το Συντηρητικό και το Φιλελεύθερο Κόμμα. Από τους κερδισμένους των εκλογών και ο νεοσύστατος «Δημοκρατικός Εναλλακτικός Πόλος», στον οποίο συμμετέχει και το ΚΚ Κολομβίας, που αύξησε ποσοστά αλλά και τον αριθμό των βουλευτών και γερουσιαστών σε 11 συνολικά. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε παράλληλα με τις εκλογές, ο «Δημοκρατικός Πόλος» ανέδειξε ως υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Μάη τον Κάρλος Γκαβίρια Ντίας. Σε παρόμοια διαδικασία το Φιλελεύθερο Κόμμα ανέδειξε τον Οράσιο Σέρπα, επίσης υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα.

Τέλος, ο Ουρίμπε κάλεσε χτες τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC) να συμφωνήσουν σε μία «σοβαρή κι άμεση ειρηνευτική διαδικασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ