Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκλήσεις για ενότητα μετά το λουτρό αίματος

Τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις και την «αλ Κάιντα» κατηγορεί ο Μουκτάντα Σαντρ για το μακελειό στο Σαντρ Σίτι ζητώντας ενότητα σιιτών - σουνιτών

Από τη χτεσινή επίθεση σε κομβόι των κατοχικών
Από τη χτεσινή επίθεση σε κομβόι των κατοχικών
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Στις αμερικανικές δυνάμεις αλλά και στην «αλ Κάιντα» επέρριψε τις ευθύνες για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη σιιτική φτωχοσυνοικία Σαντρ, την Κυριακή, ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ. Ο Σαντρ, χτες, κάλεσε όλους τους οπαδούς και μαχητές της οργάνωσής του να μην «προχωρήσουν σε πράξεις αντεκδίκησης». Απέφυγε τις κατηγορίες κατά σουνιτών, και ζήτησε ενότητα μεταξύ των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων. Εκκληση ενότητας απηύθυναν και οι εκπρόσωποι των σουνιτών, χαρακτηρίζοντας «απεχθές έγκλημα και όχι αντίσταση» τις επιθέσεις κατά αμάχων.

Από τις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στις 2 υπαίθριες αγορές του Σαντρ Σίτι, την Κυριακή, σκοτώθηκαν 58 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 204. Συνολικά την ίδια μέρα, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε όλη τη χώρα, 70 άνθρωποι, άμαχοι και αστυνομικοί, και τραυματίστηκαν 385. Χτες, επιθέσεις σημειώθηκαν σε Τικρίτ, Κιρκούκ, Βαγδάτη, Τάτζι, Ισκαντιρίγια, με κύριο στόχο Ιρακινούς αστυνομικούς. Συνολικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 αστυνομικοί και 3 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 30 αστυνομικοί και 20 πολίτες.

Ο Πρόεδρος Ταλαμπανί υποστήριξε ότι οι δράστες «αυτών των εγκλημάτων» εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας ελλείψει κυβέρνησης. Χτες, συνεχίστηκαν οι σχετικές διαβουλεύσεις ενώ ο Πρόεδρος Μπους κάλεσε τους Ιρακινούς «να κάνουν συμβιβασμούς για κυβέρνηση ενότητας» εκτιμώντας ότι «απομακρύνεται ο κίνδυνος εμφυλίου». Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας ανακοινώνοντας την αποχώρηση, μέχρι το Μάη, 800 στρατιωτών, δηλαδή του 10% της κατοχικής βρετανικής δύναμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ