Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η «κόλαση»

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Μπαράζ επιθέσεων στο Αφγανιστάν κόστισε το τριήμερο σχεδόν 20 ζωές, περιλαμβανομένων και 5 στρατιωτών των ΗΠΑ.

«Ανθρωποκυνηγητό» πραγματοποιούσαν χθες οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στην επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν, όπου την Κυριακή, βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου διαπέρασε τη θωράκιση ενός οχήματος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τέσσερις πεζοναύτες. Ο απολογισμός των θυμάτων των ΗΠΑ αυξήθηκε χθες σε πέντε μέσα σε δύο μέρες, καθώς τζιπ τύπου Χάμβι ανατράπηκε στη διάρκεια «επιχειρήσεων» στο ανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα ο οδηγός του να βρει το θάνατο. Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο αριθμός των στρατιωτών των ΗΠΑ που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία» (διάβαζε κατοχή) στο Αφγανιστάν έφθασαν, έτσι, τους 221. Οι Αμερικανοί και αξιωματούχοι της υποτελούς σ' αυτούς κυβέρνησης ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το BBC, ότι συνέλαβαν χθες 11 «υπόπτους» για την επίθεση. Οι επιχειρήσεις «συνεχίζονται», σύμφωνα με ανακοινωθέν του στρατού των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το Ρόιτερς μετέδιδε χθες ότι μαχητές Ταλιμπάν αποκεφάλισαν δύο πρώην στελέχη της κυβέρνησης και σκότωσαν άλλους τέσσερις αστυνομικούς στη νότια επαρχία Χελμάντ το Σάββατο. Οι σοροί βρέθηκαν από Βρετανούς στρατιώτες της κατοχικής δύναμης του ΝΑΤΟ.

Χθες, στο μεταξύ, εξελισσόταν ένα «θρίλερ» όσον αφορά την τύχη 8 ομήρων, τριών Αλβανών από την ΠΓΔΜ, ενός Γερμανού και τεσσάρων Αφγανών σωματοφυλάκων τους, που «απήχθησαν από Ταλιμπάν», οι οποίοι υποστήριξαν ότι τους εκτέλεσαν - κάτι που δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως από τις κυβερνήσεις σε Καμπούλ, Σκόπια και Βερολίνο.

Ολα αυτά, μετά την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του πρώην Προέδρου του Αφγανιστάν, προέδρου της Γερουσίας και επικεφαλής του προγράμματος «συμφιλίωσης» της κυβέρνησης Καρζάι με τους Ταλιμπάν, που κόστισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων στην Καμπούλ και τον τραυματισμό του ιδίου στο μάτι. Ο Σιμπγκατουλάχ Μουτζαντέντι, περί ου ο λόγος, κατηγόρησε για την επίθεση «στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν», σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent. Εκπρόσωπος του ΥπΕξ του Πακιστάν διέψευσε την κατηγορία περί «συνωμοσίας της ISI».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ