Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους φοιτητές - μαθητές

Απόσυρση άνευ όρων του νομοσχεδίου για την απασχόληση των νέων ζητούν οι φοιτητικές ενώσεις απαντώντας στη βία και στην καταστολή

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις των φοιτητών

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις των φοιτητών
ΠΑΡΙΣΙ.--

Πολλά πανεπιστήμια παραμένουν υπό κατάληψη, στο χορό των κινητοποιήσεων εισέρχονται τα λύκεια και νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται για την Πέμπτη, μετά τη βίαιη απομάκρυνση των φοιτητών-καταληψιών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, το Σάββατο τα ξημερώματα. Το «Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης», που έχει περάσει ως νομοσχέδιο όχι από τη Βουλή αλλά κατ' εξαίρεση από τη Γερουσία, έχει προκαλέσει γενική κατακραυγή. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που διευρύνει την ασυδοσία των εργοδοτών να απολύουν χωρίς προειδοποίηση ή αποζημίωση νέους κάτω των 26 χρόνων. Ηδη, 4 πρυτάνεις ζητούν την άνευ όρων απόσυρση του νομοσχεδίου, προειδοποιώντας για «έκρηξη».

«Ο πρωθυπουργός κατάφερε να δημιουργήσει μεγαλύτερη υποστήριξη στο αίτημά μας. Επιμένει να μην ακούει τι γίνεται στη χώρα. Αν εμμείνει στη βία, τότε θα έχουμε σύρραξη», δήλωναν οι εκπρόσωποι των φοιτητών.

Στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού συνεδρίαζαν μέχρι αργά οι φοιτητές της Σορβόνης και της Ιατρικής, μαζί με εκπροσώπους των μαθητικών συμβουλίων της περιφέρειας της πρωτεύουσας για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες συνάδελφοί τους συγκρούονταν με τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει τη Σορβόνη.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του «Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης» επιμένοντας ότι η «διασφάλιση ευελιξίας στις επιχειρήσεις θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» και κάλεσε «σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους». Χαρακτήρισε όσους αντιδρούν «ακροαριστερούς ή κακώς πληροφορημένους» προσάπτοντάς τους ότι αδιαφορούν για την άμεση αναγκαιότητα αντιμετώπισης της ανεργίας που προέκυψε και από την κρίση στα γκέτο, τον περασμένο Νοέμβρη.

Τα συνδικάτα, των οποίων οι ηγεσίες αρχικώς είχαν αποδεχτεί το «διάλογο» για το νομοσχέδιο, βρίσκονται πλέον παρασυρμένα στη δίνη της οργής της νεολαίας και ζητούν, στην πλειοψηφία τους, απόσυρση του νομοσχεδίου πριν καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Επισημαίνουν, όπως πρώτες ανέφεραν οι φοιτητικές ενώσεις, ότι η εφαρμογή του «Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης» ανοίγει την πόρτα για απολύσεις χωρίς αποζημίωση και περαιτέρω χειροτέρευση των όρων εργασίας για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ