ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Στόχος οι συλλογικές συμβάσεις

Προσπάθεια επέκτασης απαράδεκτης σύμβασης εργασίας, που προωθεί η ΑΝΕΚ, στις εταιρίες ΝΕΛ και «Μινωικές Γραμμές»

Την ντε φάκτο κατάργηση θεμελιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, ξεκινώντας από το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επιχειρούν να επιβάλουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές! Η εφοπλιστική έφοδος έχει ήδη αρχίσει σε βάρος των ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι σε 11 ακτοπλοϊκά πλοία της ΑΝΕΚ, της οποίας το μεγάλο αφεντικό είναι ο Σήφης Βαρδινογιάννης. Τώρα σειρά παίρνουν οι ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι σε πλοία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (της οποίας το 20% των μετοχών ανήκει στην ΑΝΕΚ) και πλοία των «Μινωικών Γραμμών»!

Οι ναυτεργάτες των πλοίων της ΑΝΕΚ έχουν κληθεί από την εταιρία να υπογράψουν ένα κατάπτυστο κείμενο με τον τίτλο «νέα σύμβαση ναυτικής εργασίας», με το οποίο καταστρατηγείται η συλλογική σύμβαση εργασίας και μειώνονται οι αποδοχές. Η «σύμβαση» είναι μηνιαίας διάρκειας και οι ναυτεργάτες καλούνται να υπογράψουν επιπρόσθετα ότι παραιτούνται από προηγούμενες συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας προς αυτούς!

Ανάλογου τύπου κείμενα, έκαναν την εμφάνισή τους και σε πλοία της ΝΕΛ και των «Μινωικών Γραμμών». Στο μεταξύ μετά από τις πιέσεις των ναυτεργατών, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει αποφασίσει να σταματήσει τα πλοία της ΑΝΕΚ μεθαύριο Παρασκευή, αν μέχρι τότε η εταιρία δεν έχει ανακαλέσει το μέτρο της «νέας σύμβασης». Να σημειωθεί ότι η, προγραμματισμένη για χτες, συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της ΑΝΕΚ και της ΠΝΟ αναβλήθηκε, καθώς οι εκπρόσωποι της ΑΝΕΚ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Χτες η ΠΝΟ έστειλε πρόσκληση για νέα συνάντηση αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί. Οπως μας διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς: «Την Πέμπτη είναι η τελευταία διορία. Αν δεν έχουμε θετικά αποτελέσματα την Παρασκευή, θα σταματήσουμε τα πλοία της ΑΝΕΚ».

Το «πράσινο φως», για την επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές σε βάρος των ναυτεργατών, «άναψε» η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μέσω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, που προωθεί. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου εντάσσεται στη διαδικασία της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική για την εφαρμογή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος σπάει το καμποτάζ (την αποκλειστική εκμετάλλευση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών της Ελλάδας από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα) και προβλέπεται να εφαρμοστεί ολοκληρωτικά μέχρι το 2004. Με άλλα λόγια, τα όσα επιχειρούν να επιβάλουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές σε βάρος των ναυτεργατών αποτελούν «γεύση» των συνεπειών από την άρση του καμποτάζ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ό,τι αφορά το τελικό κείμενο του νέου θεσμικού πλαισίου, η ΠΝΟ με χτεσινό δελτίο Τύπου αφήνει εκτεθειμένο τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη είχε δηλώσει ότι με το κείμενο «συμφωνούν εφοπλισμός και ναυτεργασία». Η ΠΝΟ ξεκαθαρίζει ότι «δε συμφωνεί σε τίποτα».

«ΕΛΑΪΣ ΑΕ»
Στάσεις εργασίας για αυξήσεις

Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν αγωνιστικά τις «προτάσεις» της εταιρίας

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στην παραγωγή της «ΕΛΑΪΣ ΑΕ», με ομόφωνη απόφαση γενικής τους συνέλευσης, μετά την άρνηση της εταιρίας να ικανοποιήσει δίκαια οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ειδικότερα, σήμερα, θα πραγματοποιήσουν μια ώρα στάση εργασίας ανά βάρδια (10 πμ - 11 πμ, 6 μμ - 7 μμ, 2 πμ - 3 πμ) και αύριο δίωρη στάση (11 πμ - 1 μμ) και γενική συνέλευση, για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους και, επίσης, μια ώρα στάση εργασίας στη νυχτερινή βάρδια.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Διορθωτικό για το '99, σε ποσοστό 2%. Αύξηση 2,5% το 2000 για βελτίωση του εισοδήματός τους. Κάλυψη μέρους του προβλεπόμενου πληθωρισμού, σε ποσοστό 1%. Επίσης αύξηση του επιδόματος άδειας στις 100.000 δρχ. και αύξηση του επιδόματος τροφίμων από 17.000 δρχ. που είναι σήμερα στις 20.000 δρχ. Μείωση των ωρών εργασίας και 10 μέρες επιπλέον άδεια, για φροντίδα προστατευόμενων μελών οικογένειας, αν χρειαστεί ο εργαζόμενος.

Στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει με τη διεύθυνση της εταιρίας, η τελευταία κρατά αρνητική στάση. Συγκεκριμένα, το μόνο αίτημα που δέχεται είναι η καταβολή του διορθωτικού. Αντιπροτείνει αύξηση 1,04% για βελτίωση του εισοδήματος και 0,5% για κάλυψη πληθωρισμού, ενώ απορρίπτει ασυζητητί όλα τα υπόλοιπα αιτήματα.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

Απαιτούν επιπλέον μέτρα στήριξης για όλους τους συναδέλφους τους

Συνεχίζουν για 16η μέρα την κατάληψη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, οι άνεργοι γουνεργάτες της πόλης, οι οποίοι απαιτούν μεγαλύτερη στήριξη και μέσα από προγράμματα κατάρτισης. Το σωματείο έχει καλέσει τους γουνεργάτες να μη συμμετέχουν στη διαδικασία απογραφής τους για τον καθορισμό των δικαιούχων ένταξης στα προγράμματα κατάρτισης, καθώς αποκλείονται από αυτά όσοι δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Μέχρι τώρα έχουν απογραφεί μονάχα 25 γουνεργάτες.

Οι άνεργοι απαιτούν τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, αν και γνωρίζουν ότι πρόκειται για προσωρινά ημίμετρα και δεν μπορούν να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα απασχόλησης που αντιμετωπίζει η περιοχή. Στο μεταξύ, μετά την πίεση που άσκησαν, έγινε δεκτό το αίτημά τους για έκτακτη ενίσχυση 200 χιλ. δρχ. ακόμα και εκείνων που δεν πληρούσαν τις αρχικές, απαγορευτικές, προϋποθέσεις χορήγησης. Λίγοι δεν πήραν το επίδομα επειδή δεν πρόλαβαν να απογραφούν. Οι συνάδελφοί τους όμως, απαιτούν να δοθεί και σε αυτούς η ενίσχυση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του σωματείου γουνεργατών Σιάτιστας, από τους 3.000 περίπου εργαζόμενους στη γούνα, μόνο οι 500 είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Οι υπόλοιποι είτε είναι οικοτέχνες και έχουν ασφάλιση του ΤΕΒΕ, είτε είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, είτε στερούνται παντελώς ασφάλισης. Ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα, η συντριπτική πλειοψηφία των γουνεργατών βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, καθώς σε ποσοστό 90% είναι άνεργοι.

«Θα πρέπει να αρθεί ο όρος που αποκλείει το σύνολο των γουνεργατών από τα προγράμματα, τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να τα κατανείμει αποκλειστικά με ρουσφετολογικά κριτήρια. Γνωρίζουμε φυσικά ότι το μεγάλο πρόβλημά μας δε λύνεται με αυτά. Απλώς, για ανθρώπους που οι περισσότεροι έχουν να κάνουν μεροκάματο πάνω από ένα χρόνο, οι 120.000 δρχ το μήνα, συνολικά για τέσσερις μήνες, αποτελούν μια ανακούφιση», δηλώνει ο Μιχάλης Καραμπατσιάς, δημοτικός σύμβουλος Σιάτιστας, προσθέτοντας: «Δυστυχώς το πρόβλημα της απασχόλησης θα επανέλθει και μετά την πάροδο των λίγων μηνών που διαρκούν αυτά τα προγράμματα. Η περιοχή έχει ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της γούνας, κάτι που μόνο με μια άλλη πολιτική μπορεί να απαντηθεί».

ΟΤΟΕ
Πιστή στη γραμμή του «διαλόγου»

Για μετά τις εκλογές τα χειρότερα, περί του ωραρίου εργασίας στις τράπεζες

Παρά την παραδοχή της αποτυχίας του ψευδεπίγραφου 35ωρου, που υποχρεώθηκε να κάνει κάτω από την αγανάκτηση των τραπεζοϋπαλλήλων για τις συνεχείς παραβιάσεις του ωραρίου τους, το προεδρείο της ΟΤΟΕ, σε συνάντηση που είχε χτες με τον υφυπουργό Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα , συμφώνησε μαζί του να παραπέμψει το θέμα σε «διάλογο» μετά τις εκλογές.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, τόσο ο υφυπουργός, όσο και οι συνδικαλιστές παραδέχτηκαν την οξύτητα του προβλήματος, κυρίως εκεί που εφαρμόζεται το «πιλοτικό» 35ωρο. Αυτό δεν τους εμπόδισε στο να το εκθειάσουν και να δηλώσουν πως μετά τη λήξη της εφαρμογής του, τέλος Μάρτη, θα ξεκινήσουν, νέο «κύκλο διαλόγου», για την επέκταση της εφαρμογής του.

Και οι δύο πλευρές έριξαν τις ευθύνες στους τραπεζίτες για τις συνεχείς καταστρατηγήσεις του ωραρίου και στα καταστήματα που εφαρμόζεται πιλοτικά το «35ωρο» και στα άλλα, την ίδια στιγμή που η συμβολή και των δυο ήταν καθοριστική στον καθορισμό του και στην εφαρμογή του. Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας έθεσε ξανά και επιτακτικά το ζήτημα «ειδικών ωραρίων» για κατηγορίες τραπεζοϋπαλλήλων. Διεθνώς το ωράριο λειτουργίας των εργαζομένων «ειδικών κατηγοριών» είναι 7πμ - 7μμ .

Εκδημοκρατισμός τώρα!

Το θέμα της αλλαγής της λειτουργίας των ναυτεργατικών σωματείων θέτει πλοίαρχος

Δριμύ «κατηγορώ» για το αναχρονιστικό - αντιδημοκρατικό πλαίσιο, που ρυθμίζει από την εκλογική διαδικασία μέχρι και τη λειτουργία των οργάνων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος απευθύνει ο πλοίαρχος Ιωάννης Παπαγγελής, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, εκλεγμένος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χρήστου Αγραπίδη και πρώην μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

Ο πλοίαρχος, με δελτίο Τύπου καταγγέλλει το όργιο της νοθείας που διαδραματίστηκε κατά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΠΕΠΕΝ και επισημαίνει:«Ερωτάται κανείς μήπως είναι καιρός να επέλθει εκδημοκρατισμός και στο ναυτεργατικό συνδικαλισμό; Μήπως είναι καιρός να επεκταθεί ο ν. 1264/82 και στα ναυτεργατικά σωματεία; Μήπως είναι καιρός να ισχύσει η απλή αναλογική στις εκλογές των ναυτεργατικών σωματείων και την ΠΝΟ; Μήπως είναι καιρός να τροποποιηθούν τα καταστατικά;» και όπως, αναφέρει, να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Ο πλοίαρχος κάνει λόγο για νοθεία που έγινε με 1.200 ψηφοδέλτια τα οποία στάλθηκαν στο σωματείο με συστημένη επιστολή και όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, ανήκουν σε πλοιάρχους που ταξίδευαν και ίσως να μη γνώριζαν καν ότι στο σωματείο τους γίνονται εκλογές! «Δυστυχώς - συνεχίζει - στην Ενωση Πλοιάρχων λειτουργεί ένας μηχανισμός που ανακηρύσσει τις διοικήσεις και τα προεδρεία. Κάποιος φτιάχνει συστημένους φακέλους και τους ταχυδρομεί στην εφορευτική επιτροπή, ενώ ο πλοίαρχος ταξιδεύει στα πελάγη και είναι σε άγνοιά του τις περισσότερες φορές ότι ψηφίζει και ποιον ψηφίζει»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ