ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Ανεξίτηλη η σφραγίδα του ΠΑΜΕ

Τις άθλιες απεργοσπαστικές μεθόδους της εργοδοσίας και των καλοθελητών της στο συνδικαλιστικό κίνημα ανέδειξε η μάχη της περιφρούρησης που έδωσαν με επιτυχία οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα

Από την πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, κατά μήκος της Β. Σοφίας
Από την πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, κατά μήκος της Β. Σοφίας
Ανεξίτηλη άφησαν τη σφραγίδα τους οι ταξικές δυνάμεις στην προχτεσινή απεργιακή κινητοποίηση και στην περιφρούρησή της, δίνοντας ισχυρή απάντηση στο κεφάλαιο και στους πολιτικούς εκφραστές του, αλλά και στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους, που έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να υπονομεύσουν την απεργιακή κινητοποίηση. Η αναμέτρηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ με την τρομοκρατία της εργοδοσίας και τους καλοθελητές της ανέδειξε για μια ακόμη φορά ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα της αλλαγής των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε οι εργαζόμενοι από καλύτερες θέσεις να δώσουν τη μάχη για τα δικαιώματα στους χώρους δουλιάς.

Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να καταγράψει κανείς τις τρομοκρατικές μεθόδους της εργοδοσίας και των βαστάζων της για να σπάσουν την απεργία. Σταχυολογώντας ορισμένα μόνο απ' όσα εξελίχθηκαν πριν και κατά τη μέρα της απεργίας:

  • Στο εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ, το σωματείο - στο οποίο επικρατεί σύμπνοια μεταξύ συνδικαλιστών των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ καθώς «κατεβαίνουν» με ενιαίο ψηφοδέλτιο - είχε κηρύξει μεν 24ωρη απεργία, όμως πιστό στη ...«δημοκρατία» και στον «πλουραλισμό», διευκρίνισε ότι μπορεί να απεργήσει «όποιος θέλει», αφήνοντας έτσι τους εργαζόμενους εντελώς απροστάτευτους στους εκβιασμούς της εργοδοσίας
  • Στη μεταλλουργική επιχείρηση ΝΤΟΜΟΥΣ, γνωστό γκέτο στο Ρέντη με ιδιοκτήτη τον επιχειρηματία Κουνέλη, τραμπούκοι του εργοδότη έδρασαν από κοινού με τους «ανεξάρτητους» συνδικαλιστές του εργοδοτικού σωματείου, απειλώντας, τρομοκρατώντας και προπηλακίζοντας τους εργαζόμενους προκειμένου να τους «πείσουν» να πιάσουν δουλιά
  • Στην ΙΟΝ, μπροστά στα μάτια του ΔΑΚίτη προέδρου του σωματείου προπηλακίζονταν εργαζόμενοι της περιφρούρησης από «βαλτούς» των εργοδοτών, όμως αυτός κοιτούσε αλλού! Σε κάθε πλευρά του εργοστασίου υπήρχαν και δύο περιπολικά της αστυνομίας, ενώ οι διευθυντές εκβίαζαν ακόμα και ατομικά τους εργαζόμενους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ένας από τους τραμπούκους της εργοδοσίας, θυρωρός μιας από τις πύλες του εργοστασίου, είναι συνταξιούχος ...ασφαλίτης!
  • Στη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, στη Λάρισα, οι εργοδότες είχαν ζητήσει από την αστυνομία να εμποδίσει τις ομάδες περιφρούρησης να βρεθούν έξω από το εργοστάσιο
  • Στην ΙΝΤΡΑΜΕΤ, ιδιοκτησίας Σωκ. Κόκκαλη, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έφτασε το 90%, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα, τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης κάλεσαν εκβιαστικά τους εργαζόμενους να πάνε όλοι για δουλιά
  • Το σωματείο του εργοστασίου της ΤΙΤΑΝ Ελευσίνας, το οποίο ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, αποφάσισε ανοιχτά να μην κάνει απεργία. Πρόκειται για σωματείο στη διοίκηση του οποίου συμμετέχουν συνδικαλιστές-μέλη του ίδιου του Εργατικού Κέντρου αλλά και της Ομοσπονδίας Τσιμέντου
  • Το σωματείο του εργοστασίου της ΧΡΩΤΕΞ, που ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ, και το σωματείο της ΒΙΒΕΧΡΩΜ, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, κήρυξαν για τα μάτια του κόσμου 2ωρη στάση εργασίας, με το επιχείρημα ότι «εμείς θα υπογράψουμε δική μας σύμβαση» και ότι «γίνεται συντήρηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου».

Οπως και σε εκατοντάδες άλλους χώρους δουλιάς, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν σώμα με σώμα τη μάχη της περιφρούρησης, συμβάλλοντας με τον πιο αποφασιστικό τρόπο στην επιτυχία της απεργίας και των μαζικών συγκεντρώσεων που ακολούθησαν σε 61 συνολικά πόλεις.

«ΕΪΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ»
Καθηλωμένο στο λιμάνι

Για δεύτερη μέρα, οι ταξικές δυνάμεις μπλόκαραν το πλοίο, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων και την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης

Το πλωτό φέρετρο, εκτός από τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, κρύβει στο σκαρί του και βόμβες έτοιμες να εκραγούν...
Το πλωτό φέρετρο, εκτός από τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, κρύβει στο σκαρί του και βόμβες έτοιμες να εκραγούν...
Δεμένο στο λιμάνι του Κερατσινίου για δεύτερο 24ωρο παρέμεινε χτες το οχηματαγωγό πλοίο «ΕΪΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ», καθώς από προχτές το απόγευμα βρίσκεται υπό την πολιορκία των ταξικών δυνάμεων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Με το μπλοκάρισμα του πλοίου, οι Ενώσεις των μηχανικών και των θερμαστολαδάδων και συνολικά των ναυτεργατών, που συσπειρώνονται με τις ταξικές δυνάμεις, αρχίζουν μια σειρά πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην τρομοκρατία που επικρατεί μέσα στα ακτοπλοϊκά πλοία και με απαίτηση την επαναπρόσληψη τώρα των ναυτεργατών που απολύθηκαν επειδή συμμετείχαν στην τελευταία μεγαλειώδη πανναυτεργατική απεργία. Στην περίπτωση του «ΕΪΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ», υπενθυμίζεται ότι η ΑΝΕΚ, που ναυλώνει το πλοίο, απέλυσε στη διάρκεια της απεργίας τον Α` μηχανικό.

Στο μεταξύ, η ακινητοποίηση του «ΕΪΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ» αποκάλυψε ταυτόχρονα την παραβίαση στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας, συνολικά την άθλια κατάσταση του πλοίου και επιπλέον ότι ο Βαρδινογιάννης, κύριος μέτοχος της ΑΝΕΚ, παραβιάζει κατάφωρα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κόβοντας επιδόματα και μειώνοντας τους μισθούς. Μάλιστα, ήδη, αρκετά μέλη του πληρώματος έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την εφαρμογή της σύμβασης και τα δεδουλευμένα που τους έχει «φάει» η εταιρία.

Οσο αφορά την κατάσταση του πλοίου, αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι μέσα στο γκαράζ και σε χώρους που έχουν ηλεκτρικούς πίνακες βρίσκονται φιάλες προπανίου κι οξυγόνου! Κι αυτό, προκειμένου να κλείνονται επιτόπου οι τρύπες στις λαμαρίνες που ανοίγονται από τη σκουριά, η οποία κυριαρχεί παντού. Κι αυτό, ενώ το πλοίο μεταφέρει βυτία με εύφλεκτα υλικά!

Αρχαιρεσίες Συνδικάτων

Ολοκληρώνονται σήμερα, Παρασκευή, οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 8 π.μ. έως τις 7 μ.μ. στα γραφεία του συνδικάτου (οδός Γλάδστωνος 2, Στοά Φέξη, 7ος όροφος). Σήμερα ολοκληρώνονται οι εκλογές και στην Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, που διεξάγονται στα γραφεία της Ενωσης στον 5ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 2.30 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

Τέλος, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 21 Μάρτη συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων για την ανάδειξη της νέας διοίκησης. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή που οι εκλογές θα διεξάγονται από τις από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
48ωρη απεργία στις αρχές Απρίλη

Την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας στις 5 και 6 Απρίλη αποφάσισε κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας με προοπτική την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική.

Στην κατεύθυνση αυτή, τους καλούν να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα, να υιοθετήσουν και να προβάλουν το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ για 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρης, σταθερή με πλήρη δικαιώματα, εργασία για όλους. Επέκταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ, στους εργασιακούς χώρους και στα επαγγέλματα που υπάρχει ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα, και άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ