ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Βραδιές μουσικής και θεάτρου

Αποσπάσματα από το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» των Π. Ι. Τσαϊκόφσκι, Ε. Μπερλιόζ και Σ. Προκόφιεφ παρουσιάζει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη.

  • Στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), δίνει συναυλία η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με τίτλο «Ηχοι Ελευθερίας». Με μαέστρο τον Αλκη Μπαλτά θα ερμηνεύσει το τρίτο μέρος της Συμφωνίας 1821 του Ν. Αστρινίδη, τους Δύο Ηπειρώτικους Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, την Εισαγωγή αρ. 1 σε Ελληνικά Θέματα του Γκλαζουνόφ, την εισαγωγή της όπερας Fidelio του Μπετόβεν, το Πένθιμο Εμβατήριο του Κερουμπίνι, το Intermezzo της όπερας Κυρά Φροσύνη του Γ. Σκλάβου και τις Επτά Ωδές από τον Υμνο στην Ελευθερία του Ν. Μάντζαρου (σε επεξεργασία - ενορχήστρωση Α. Μπαλτά).
  • Τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής, δίνει συναυλία η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, με έργα: A. Thomas, Sachse, A. Shaw, T. Kenny, L. Prima, D. Brubeck. Σολίστ: Αλέξανδρος Μανάτος (κλαρινέτο), Απόστολος Καλογιάννης (τρομπέτα). Μουσική Διεύθυνση: Ιωάννης Ελεφάντης. Είσοδος ελεύθερη.
  • Σε σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη Οικονόμου, το βιβλιοπωλείο «IANOS» (Σταδίου 24) τη Δευτέρα (9 μ.μ.)παρουσιάζει το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Οταν ο λύκος δεν είν' εδώ», σε μορφή θεατρικής ανάγνωσης. Ερμηνεύουν: Μαρία Κατσανδρή, Νίκος Αλεξίου.
Χρωστήρας γυναικών

Εργο της Σ. Ενγκελμαν
Εργο της Σ. Ενγκελμαν
ΕΚΘΕΣΗ έργων ζωγραφικής της Σοφίας Ενγκελμαν, φιλοξενείται (έως 24/3) στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλ. Παπαθανασίου 3, Ν. Ψυχικό).

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ στις 21/3 στις «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9), έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννακάκη. Θέμα της ο άνθρωπος και το άμεσο περιβάλλον του. Οπως σημειώνει η δημιουργός στον κατάλογο «"Είμαστε απ' την ύλη που είναι φτιαγμένα τα όνειρα και την εφήμερη ζωή μας ο ύπνος την τυλίγει". Μ' αυτά τα λόγια περιγράφει τον άνθρωπο ο Σαίξπηρ. Με τον ύπνο οι άνθρωποι δεν ασχολούνται και πολύ... Αυτή την κατάσταση του ύπνου, μου προκάλεσε το ενδιαφέρον για να αρχίσω να ζωγραφίζω...».

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει (έως 22/3) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο), έκθεση ζωγραφικής της Νινέτας Σμυρλή. Φιλοξενούνται ελαιογραφίες και έργα μεικτής τεχνικής εμπνευσμένα από την ελληνική φύση.

«... ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑΤΑ» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Νικολέττας Αντωνοπούλου, στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5). Φιλοξενούνται 40 έργα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Στη ζωγραφική της διακρίνεται η επίδραση του ιμπρεσιονισμού, ενώ οι συνθέσεις της αποδίδονται με εξπρεσιονιστική διάθεση, δυναμική πινελιά και έντονες χρωματικές διαβαθμίσεις.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Συζήτηση για θέματα Πολιτικής Οικονομίας στην ΕΣΣΔ στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης»- Συλλογικό
  • «Ενενήντα τρία» -Β. Ουγκώ
  • «Με τη Λόπη» -Χρήστος Ρουπακιώτης
  • «Στο στόμα του λύκου» - Παναγιώτης Παπασταύρου
μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
μια παράσταση

«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν», το γνωστό έργο (1943) που αποτελεί μια παραβολή για το πώς το καλό μπορεί να επιβιώσει μέσα στις συνθήκες μιας σύγχρονης κοινωνίας, παρουσιάζεται στο θέατρο «Σφενδόνη». Η σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι του Αγγελου Μέντη, η μετάφραση είναι της Αννυς Κολτσιδοπούλου, η μουσική του Κωνσταντίνου Βήττα, τα κοστούμια της Μαρίας Ηλία. Η Αννα Κοκκίνου ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο. Παίζουν επίσης: Ηλέκτρα Γεννατά, Δέσποινα Γκάτζιου, Ειρήνη Ιγγλέση, Κώστας Λάος, Μαργαρίτα Λουμάκη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Κατερίνα Φωτιάδη, Θανάσης Χαλκιάς.

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Αύριο (7.30 μ.μ.) στο παλαιό Ταχυδρομείο του Πειραιά (Φίλωνος 29), ο ποιητής Γιάννης Κοντός συναντά τους κιθαριστές Στέλιο και Βασίλη, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν έργα του Αστορ Πιατσόλα.

Τη Δευτέρα στα εικαστικά εργαστήρια «ΛΕΣΧΗ» (Μυκάλης 26, Κεραμεικός) παρουσιάζεται το βιβλίο του Κώστα Ζυρίνη «Το πέρασμα του κόνδορα: Γουατεμάλα - Περού, ένα οδοιπορικό στη Λατινική Αμερική» (εκδόσεις «Αντίκτυπος»). Θα προβληθούν σλάιτς από αυτές τις χώρες και συναυλία με την Μάρθα Μορελεόν.

Τη Δευτέρα (7 μ.μ.) η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8) και η «Παγκληρική - Παλλαϊκή Αγωνιστική Κίνηση», τιμώντας την 25η Μαρτίου, οργανώνουν συζήτηση με θέμα «Εκκλησία και Επανάσταση». Ομιλητές οι κληρικοί Σταύρος Παπαχρίστος, Χρήστος Ζαρκαδούλας, Γιώργος Αδαμίδης.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Με μια μεγάλη συναυλία, τη Δευτέρα (8μμ), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, γιορτάζει ο Αντώνης Βαρδής την 30χρονη δισκογραφική παρουσία του. Συμμετέχουν πολλοί φίλοι του καλλιτέχνες: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πάριος, Αντώνης Ρέμος, Πασχάλης Τερζής, Μελίνα Ασλανίδου και ο γιος του Γιάννης Βαρδής. Θα ακουστεί το ειδικά γραμμένο για τη βραδιά καινούριο τραγούδι του «Μια συναυλία ακόμα», με τον Αντ. Βαρδή και τους Β. Παπακωνσταντίνου, Γ. Νταλάρα, Γ. Πάριο, Αντ. Ρέμο, Π. Τερζή και Γ. Βαρδή. Εισιτήρια προπωλούνται στα Metropolis, την Ticket Shop: 211 9559900, site: www.ticketshop.gr (μέσω πιστωτικών καρτών) και στα εκδοτήρια του Σταδίου ανήμερα της συναυλίας: 20 και 15 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό, παιδικό).

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Μανώλης Ρασούλης εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210-5203.661).

  • Πολυφωνικά τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τη «Χαονία» και τους Ηλ. Κούρο, Λ. Στορμ και Λ. Κόμνες, σήμερα στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν.Κόσμος). Αύριο, στον ίδιο χώρο οι Σωτήρης Μαργαρώνης, Ελένη Φίλιππα και Στ. Γκριέλας παρουσιάζουν κυκλαδίτικα τραγούδια.
  • Ο Ορφέας Περίδης και η Μελίνα Ασλανίδου εμφανίζονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στην «X ΕΔΡΑ» (Ελ. Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη).
  • Ρεσιτάλ τραγουδιού της Ελένης Βιτάλη, με συνοδό τον Σταύρο Λάντσια (πιάνο), τη Δευτέρα (8.30μμ), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41).
ένα ΒΙΒΛΙΟ

Στα κορυφαία μυθιστορήματα του 20ού αιώνα - μια συναρπαστικής πλοκής και σαρκαστικής ματιάς αλληγορία για την αιματηρή πορεία της ανθρωπότητας και τη γεμάτη καταστροφικές, αλλά και τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις ανθρώπινη ύπαρξη - κατατάσσεται η μυθιστορηματική τετραλογία του Τόμας Μαν «Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού» (οι τίτλοι των μυθιστορημάτων είναι: «Οι ιστορίες του Ιακώβ», «Ο νεαρός Ιωσήφ», «Ο Ιωσήφ στην Αίγυπτο», «Ιωσήφ ο τροφοδότης»). Ο μεγάλος αντιφασίστας Γερμανός συγγραφέας βίωσε το αιματοκύλισμα λαών που προκάλεσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, διαβλέποντας τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που σχεδίαζε το ιμπεριαλιστικό τραπεζοβιομηχανικό γερμανικό κεφάλαιο και υλοποίησε η ναζιστική μαριονέτα του και τη φρίκη της τρομοκρατίας, των προγραφών και δολοφονιών που άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του '20 το ναζιστικό κόμμα και γιγάντωσε με την άνοδό του στην εξουσία, αλλά και την αντίσταση στο ναζισμό. Αντλώντας από τους μύθους της βιβλικής τετραλογίας, άρχισε να γράφει την τετραλογία του, που εξέδωσε στην εξορία, στα χρόνια 1933-1943. Το κύριο ερώτημα που θέτει το έργο του Μαν είναι: Εχει, άραγε, τέλος η ιστορία, ο μύθος και το όνειρο του ανθρώπου; Εχει τέλος ο πόθος του ανθρώπου για δημιουργία; Σίγουρα, όχι. Η τετραλογία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Γκούντεμπεργκ». Ο μεταφραστικός άθλος και οι μελετητικές σημειώσεις είναι του Λευτέρη Αναγνώστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ