ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Αυξημένο καταναγκαστικό πλαίσιο

Εγκρίθηκε χτες ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή

Στην τελική ευθεία προς εισαγωγή και ψήφιση από τη Βουλή βρίσκεται ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, ο οποίος σφραγίζεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Ο νέος Κώδικας, που δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα επιπλέον νομικό πλαίσιο θέσπισης αυξημένου καταναγκασμού πάνω στους δημόσιους υπάλληλους, εγκρίθηκε χτες ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή κι έχει πάρει το δρόμο ώστε πολύ σύντομα να γίνει νόμος του κράτους. Επίσης αύριο, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος θα τον δώσει στη δημοσιότητα με συνέντευξη Τύπου.

Χτες, βγαίνοντας από την Κυβερνητική Επιτροπή, ο υπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ για τη συνεργασία της, τονίζοντας ότι ο νέος Κώδικας «είναι προϊόν μιας καρποφόρας συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδίως με την ΑΔΕΔΥ. Η συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεών του - πρόσθεσε - προέκυψε ύστερα από συμφωνία με την ΑΔΕΔΥ».

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι πάγια θέση του ΠΑΜΕ είναι πως ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας - όπως ιστορικά έχει αποδειχτεί - αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, ώστε να εξασφαλίζει την εφαρμογή της πολιτικής της από τη Δημόσια Διοίκηση. Συνεπώς, δεν είναι αναγκαίος παρά μόνο ως πρόσθετος καταναγκασμός σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι τα ζητήματα που ρυθμίζει καλύπτονται από την υπάρχουσα νομοθεσία, τους κανονισμούς και οργανισμούς των υπηρεσιών και οι όποιες βελτιώσεις χρειάζονται, μπορούν να γίνονται εκεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «σημαντικό πλεονέκτημα» του νέου Κώδικα ότι προβλέπει «νέο πειθαρχικό δίκαιο το οποίο στοχεύει στο να κάνει πιο υπεύθυνο τον υπάλληλο απέναντι στον πολίτη». Το νέο αυτό πειθαρχικό εργαλείο έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι πειθαρχική δικαιοδοσία πάνω στους δημοσίους υπαλλήλους αποκτά πλέον ο εκάστοτε υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε. Βέβαια, στην εισήγησή του προς την Κυβερνητική Επιτροπή ο Πρ. Παυλόπουλος σημειώνει πως η πειθαρχική δικαιοδοσία του υπουργού αφορά παραπτώματα του υπαλλήλου αναφορικά με τα καθήκοντά του απέναντι στον πολίτη. Στην πραγματικότητα όμως ανοίγει ο δρόμος, στη χειρότερη περίπτωση, για διώξεις πολιτικού χαρακτήρα (με πρόσχημα τη μη ορθή συμπεριφορά του υπαλλήλου προς τον πολίτη) και, στην καλύτερη περίπτωση, για τη δημιουργία ενός κλίματος τρόμου σε βάρος των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Κατά τ' άλλα, ο νέος κώδικας, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού στην Κυβερνητική Επιτροπή, που δόθηκε στη δημοσιότητα, μεταξύ άλλων προβλέπει:

- Νέα διαδικασία στην επιλογή προϊσταμένων. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τρεις ομάδες κριτηρίων. Η πρώτη περιλαμβάνει αντικειμενικά κριτήρια που αφορούν στα επαγγελματικά - τεχνικά προσόντα (π.χ. οι βασικοί τίτλοι σπουδών, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι, η γνώση ξένων γλωσσών κλπ.). Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει κριτήρια που αφορούν την εργασιακή - διοικητική εμπειρία (π.χ. ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου και ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας). Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει κριτήρια που αφορούν στις ικανότητες - δεξιότητες. Τέλος, καθιερώνεται μόνο για τους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές η συνέντευξη. Σημειώνεται όμως ότι για τους γενικούς διευθυντές το άθροισμα της βαθμολογίας της συνέντευξης δεν μπορεί να υπερβεί το 12,5%, και για τους διευθυντές το άθροισμα της βαθμολογίας της δεν μπορεί να υπερβεί το 8% της συνολικής βαθμολογίας του υποψηφίου. Ακόμη, σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στο βαθμό του γενικού διευθυντή θα γίνεται προκήρυξη στην οποία μπορούν να μετέχουν, εκτός από τους υπαλλήλους του οικείου υπουργείου, και υπάλληλοι άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν τα προσόντα.

- Οι θέσεις για μετατάξεις υπαλλήλων θα ανακοινώνονται μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ώστε να μπορεί ο κάθε υπάλληλος ο οποίος επιθυμεί τη μετάταξή του να υποβάλλει υποψηφιότητα.

- Η σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων παραμένει πενταμελής, παρά την αντίθετη άποψη του συνδικαλιστικού κινήματος για επταμελή σύνθεση, μέσω της οποίας θα εξασφαλιζόταν ευρύτερη αντιπροσώπευση.

Τέλος, ρυθμίζονται ζητήματα αδειών, γονικών και άλλων.

ΝΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βαθιά αντιλαϊκός ο «άλλος δρόμος» του ΠΑΣΟΚ

Τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική τη βάφτισε «άλλο δρόμο» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε συγκέντρωση των οπαδών του στο Αγρίνιο. Ενώ με στόμφο περιέγραψε μια άλλη διακυβέρνηση, προβάλλοντας, όμως, ατόφια τα ταξικά συνθήματα του κεφαλαίου περί ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας, εργασιακής ευελιξίας, περιφερειακής ανάπτυξης, κοινωνικής συναίνεσης.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ που, εκτός των άλλων, επισημαίνει πως η «σφοδρή» αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ περιορίστηκε στο ότι είναι δεξιά και σαν τέτοια δεν είναι ικανή όσο το ΠΑΣΟΚ να χειραγωγεί τους εργαζόμενους με τη «συναίνεση και τον κοινωνικό διάλογο».

Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας σημειώνει πως το λαϊκό ποτάμι γίνεται όλο και πιο ορμητικό, συμπαρασύρει τη δυσαρέσκεια, την κοροϊδία, την αγανάκτηση, διαμορφώνοντάς τη σε ρεύμα αντίστασης και ρήξης. Κάτι που θα εκφραστεί, με τη λαϊκή συσπείρωση και αγωνιστική σύγκρουση, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Νέα δώρα στους τραπεζίτες

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή σχετική οδηγία της ΕΕ

Σε μία περίοδο που οι τραπεζίτες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας έναντι των εργαζομένων, η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ κύρωσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οδηγία της ΕΕ - η οποία διασφαλίζει ακόμα περισσότερο τα κέρδη των τραπεζιτών - που υποτίθεται αποσκοπεί στην «εξυγίανση» των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Καταψηφίζοντας την οδηγία με τίτλο «Εξυγίανση και εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων», ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, τόνισε κατ' αρχήν ότι ολοένα και περισσότερο η Βουλή μετατρέπεται σε πρωτοκολλητή αποφάσεων της ΕΕ. Με τη συγκεκριμένη οδηγία θεσπίζονται κανόνες υπέρ των μεγαλομετόχων των τραπεζών και διασφαλίζεται η προστασία των υπερκερδών τους, την ίδια στιγμή που αυτοί προκαλούν με τη στάση τους. Ο βουλευτής υπενθύμισε τη στάση των τραπεζιτών οι οποίοι - εξαπολύοντας γενικευμένη επίθεση κατά των εργαζομένων - έφτασαν στο σημείο να μη δέχονται την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας και να μην αναγνωρίζουν στην πράξη την ύπαρξη της ΟΤΟΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε, και ο ΣΕΒ ο οποίος με τις προκλητικές προτάσεις του ζητάει και αυτός την κατάργηση των συμβάσεων και την καθήλωση των μισθών σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

Ο Ν. Γκατζής σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς κομπασμούς για τη μείωση της ανεργίας, είπε ότι δεν υπήρξε καμία μείωση, αλλά αλχημεία των στοιχείων, λόγω του ότι μειώθηκε συνολικά η απασχόληση στη χώρα μας.

ΠΑΜΕ
Να καταργηθεί άμεσα ο Κώδικας

Πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

«Και το νέο αναθεωρημένο σχέδιο του Υπαλληλικού Κώδικα από την κυβέρνηση της ΝΔ περιέχει τα χαρακτηριστικά χειραγώγησης και πειθαναγκασμού των εργαζομένων στο Δημόσιο», δήλωσε στο «Ρ» ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή επιδιώκεται ο Κώδικας αυτός να συμβάλλει σε μια Δημόσια Διοίκηση ακόμα πιο αποτελεσματική στην προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, ακόμα πιο συμβατή με την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του κεφαλαίου.

Μεταξύ άλλων ο Κώδικας απαιτεί την υποταγή του δημοσίου υπαλλήλου στο κράτος του κεφαλαίου. Θέλει το δημόσιο υπάλληλο πολίτη δεύτερης κατηγορίας, διατηρώντας την απαγόρευση του εκλέγεσθαι και τον περιορισμό της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης. Παρά τις ελάχιστες βελτιώσεις σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικά κριτήρια που διαιωνίζουν τις πελατειακές σχέσεις και την ημετεροκρατία μέσα από τα απολύτως ελεγχόμενα όργανα, τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ολα αυτά δείχνουν ότι η ύπαρξη του Κώδικα είναι επικίνδυνη και επιζήμια για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Αλλωστε, αυτό μαρτυρά και το γεγονός ότι νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1951 κατ' εντολή των ΗΠΑ, όπως δηλώθηκε επίσημα από την τότε κυβέρνηση στη Βουλή.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο απαιτούν άμεσα την κατάργησή του και προτάσσουν αιτήματα για πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ