ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Εγκαίνια με φόντο πολύμηνες λίστες

Μια νευρολογική κλινική καλείται να καλύψει τις ανάγκες όλης της Ελλάδας

Για να λειτουργήσει πλήρως το τμήμα χρειάζεται διπλάσιο τουλάχιστον προσωπικό

Eurokinissi

Για να λειτουργήσει πλήρως το τμήμα χρειάζεται διπλάσιο τουλάχιστον προσωπικό
Τα χτεσινά εγκαίνια του Νευρολογικού Τμήματος στο Κρατικό Νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς» απ' τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατέδειξαν δύο όψεις: Απ' τη μια μεριά την αναγκαιότητα ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος Υγείας ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού και απ' την άλλη το στραγγαλισμό αυτής της προοπτικής απ' την ακολουθούμενη πολιτική των κυβερνήσεων.

Ετσι, το Τμήμα ολοκληρώθηκε μετά από μια εικοσαετία και χάρη - κυρίως - στις δωρεές ιδιωτών και όχι με τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά και τώρα που αποπερατώθηκε λειτουργεί μόλις με το ένα τρίτο του απαραίτητου προσωπικού.

Η διευθύντρια του τμήματος, Κλημεντίνη Καραγεωργίου, υπογράμμισε: «Εχουμε 11 νοσηλευτές, ενώ θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 30». Οι λίστες αναμονής φτάνουν μέχρι και τους έξι μήνες. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ενώ όλα τα γενικά νοσοκομεία που εφημερεύουν θα έπρεπε να έχουν νευρολογικά τμήματα, εντούτοις όμως αυτή τη στιγμή «απ' τα 29 νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής μόνο 10 διαθέτουν νευρολογική κλινική και εξ αυτών μόνο τα 5 είναι αυτοτελείς κλινικές με δυνατότητα να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες», όπως σημείωσε η Κλ. Καραγεωργίου, για να υπογραμμίσει: «Μια κλινική 25-30 κλινών καλείται να καλύψει τις νευρολογικές ανάγκες τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου αλλά και της λοιπής χώρας απ' όπου υπάρχει αθρόα προσέλευση».

Οι λίστες αναμονής, όπως κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων, σε όλα τα τακτικά ιατρεία ξεπερνούν τους τέσσερις μήνες ενώ δυσλειτουργίες στο νοσοκομείο φέρνουν οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων (όπως η σίτιση, η καθαριότητα και η φύλαξη).

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε το Νευρολογικό Τμήμα, στην ομιλία του και στις δηλώσεις του έδωσε έμφαση στην «γενναιόδωρη προσφορά ανώνυμων και επώνυμων», η οποία με την «αρωγή της πολιτείας» και σε «σύντομο χρονικό διάστημα» δε θα «θυμίζει την τριτοκοσμική πλευρά που έχουν κάποια νοσηλευτικά ιδρύματα»... Μ' άλλα λόγια, ο υπουργός Υγείας έκανε καθαρό ότι θα συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας στα δημόσια νοσοκομεία, με την παράλληλη ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε όλους τους τομείς και τις υπηρεσίες στην Υγεία και στην Πρόνοια.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
Με απεργία αντιδρούν στην εισαγγελική «εισβολή»

Σε απεργία διαρκείας, με ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Μάρτη, οι γιατροί του νοσοκομείου Βόλου, αντιδρώντας στην «εισβολή» του εισαγγελέα και αστυνομικών στις 17 Μάρτη, προκειμένου να γίνει επιτόπιος έλεγχος για τις απουσίες γιατρών από την εφημερία. Την επόμενη μέρα, 28 Μάρτη, για συμπαράσταση στους γιατρούς του νοσοκομείου Βόλου, θα απεργήσουν και οι γιατροί των άλλων νοσοκομείων της Θεσσαλίας. Την αντίθεσή του στην εισαγγελική παρέμβαση εξέφρασε και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ο πρόεδρος του οποίου δήλωσε ότι «αυτό που προέκυψε στο νοσοκομείο είναι πολιτικό ζήτημα και δεν ξέρουμε ποιες πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετούνται». Για το ίδιο θέμα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κήρυξε για σήμερα δίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι με 2 μ.μ.).

Στελέχη του ΠΑΜΕ σημειώνουν ότι το υπαρκτό πρόβλημα της απουσίας γιατρών από τις εφημερίες δε λύνεται με εισαγγελικές και αστυνομικές παρεμβάσεις που δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους, να εμπεδώσει κλίμα αστυνόμευσης και τρομοκράτησης στα νοσοκομεία και να λειτουργήσει ως άλλοθι στις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την υποβάθμιση του ΕΣΥ, την ταλαιπωρία των ασθενών και την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Τονίζουν πως τα προβλήματα των νοσοκομείων δεν οφείλονται στους εργαζόμενους, αλλά στις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην έλλειψη οργάνωσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Και υπογραμμίζουν πως οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας πρέπει να αντισταθούν και να διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εκτάκτων, καθώς σταδιακή κατάργηση των εφημεριών και κάλυψη των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται 7ωρη εργασία, 35 ώρες τη βδομάδα, με αξιοπρεπείς μισθούς.

Το «χτικιό» ξαναχτυπά τους φτωχούς

Επικίνδυνη επανεμφάνιση της φυματίωσης - το «χτικιό» των φτωχών - παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, εξαιτίας των πολιτικών ανακατατάξεων και της οικονομικής ανέχειας, της εγκατάλειψης του αντιφυματικού αγώνα, της κατάρρευσης των υγειονομικών συστημάτων, της μεγάλης μετανάστευσης.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα παρουσιάζεται αυξημένο τα τελευταία χρόνια κυρίως εξαιτίας της αθρόας εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Εντούτοις όμως, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, είναι ανεπαρκείς οι δομές της ανίχνευσης των νέων περιπτώσεων της νόσου, ιδίως σε ευαίσθητους πληθυσμούς και τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αναξιόπιστα γιατί δε δηλώνονται όλες οι περιπτώσεις της νόσου.

Ειδικοί που παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ενόψει της 24ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας Φυματίωσης, υπογράμμισαν ότι κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής περιόδου (Ιούλης - Σεπτέμβρης 2004) - που υπήρχε πιο συστηματική επιτήρηση της νόσου - δηλώθηκαν 269 κρούσματα φυματίωσης, πολύ περισσότερα απ' ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Συνολικά, την πενταετία 2000 - 2004 δηλώθηκαν 3.297 κρούσματα φυματίωσης. Το 2005 δηλώθηκαν 477 κρούσματα σε Ελληνες και 232 κρούσματα (το 33%) σε αλλοδαπούς.

Την ταξικότητα της νόσου αποδεικνύουν και τα ανατριχιαστικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο: Στη Μανίλα, η επίπτωση της φυματίωσης στους φτωχούς των πόλεων είναι 1,5 φορές μεγαλύτερη από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Σε πάρα πολλές βιομηχανικές χώρες οι άστεγοι αποτελούν την ομάδα με το μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η φυματίωση είναι 200 φορές πιο συχνή ανάμεσα στους αστέγους, απ' ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Η επίπτωση της φυματίωσης στους αστέγους του Σαν Φρανσίσκο και του Παρισιού είναι αυξημένη όσο και στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπως είναι το Μπαγκλαντές!

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία πυροδοτούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υποδομής, που επιβάλλουν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις με την πολιτική υποχρηματοδότησης και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.

Σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΚΑΤ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στην τεράστια έλλειψη προσωπικού (απαιτούνται 2.164 εργαζόμενοι και υπηρετούν 1.328) και στην ιδιωτικοποίηση τομέων του νοσοκομείου. Με ανακοίνωσή της η «Ταξική Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων ΚΑΤ» καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση») που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά.

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι του «Σισμανόγλειου» συνεχίζοντας τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους με κύριο αίτημα την πρόσληψη προσωπικού. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν με νέα παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. Τέλος, την επέκταση του ΕΚΑΒ στο νησί, με όλα τα αναγκαία μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό διεκδικεί ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου, καθώς το σύστημα διακομιδών των ασθενών αντιμετωπίζει επικίνδυνες ελλείψεις.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πάλη για δωρεάν υπηρεσίες

Ο Σπύρος Χαλβατζής υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τη «Δημοτική Κοινωνική Κίνηση», που παραβρέθηκε στα χτεσινά εγκαίνια, δήλωσε: «Η εικόνα των εγκαινίων ενός σωστού έργου δείχνει πως πρέπει να αναπτυχθεί η πάλη του εργατικού -λαϊκού κινήματος για να γίνουν τα δημόσια νοσοκομεία ανθρώπινα, να αναβαθμιστούν, να προσφέρουν υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες για όλο το λαό. Το κύριο είναι να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις - κυρίως νοσηλευτικού - προσωπικού, αλλά και σε άλλους τομείς. Δεν πρέπει αυτό το έργο να κρύψει τα τεράστια κενά στην Υγεία. Διότι το δημόσιο σύστημα Υγείας νοσεί, παρά την τεράστια προσπάθεια όλου του προσωπικού των νοσοκομείων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ