ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ στην Αφρική

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στη συζήτηση σε σχετικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο

Από άσκηση ευρωστρατού στη Γερμανία

Associated Press

Από άσκηση ευρωστρατού στη Γερμανία
Την αποστολή ευρωστρατού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με αφορμή σχετικό ψήφισμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, καταγγέλλοντας τον επιθετικό χαρακτήρα του, καθώς επίσης και την πρώτη εφαρμογή της αντιδραστικής αναθεώρησης του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι στο όνομα της προστασίας της ειρήνης επιχειρείται η νομιμοποίηση των επεμβάσεων με την κάλυψη του ΟΗΕ και αιτιολογώντας την καταψήφιση του ΚΚΕ είπε:

«Η απόφαση της ΕΕ για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωστρατού στη ΛΔ του Κονγκό σχετίζεται με τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Κονγκό και της ευρύτερης περιοχής της Αφρικής, η οποία έχει πληρώσει με εκατομμύρια νεκρούς αυτή την πολιτική.

Ο μανδύας της διασφάλισης της ειρήνης και της εκλογικής διαδικασίας χρησιμοποιείται από την ΕΕ για να καλύψει τους πραγματικούς στόχους και να δημιουργήσει δεδομένα και τετελεσμένα για μελλοντικές επεμβάσεις.

Αλλωστε αυτή η αποστολή του ευρωστρατού αποτελεί την πρώτη εφαρμογή της αντιδραστικής αναθεώρησης του ΟΗΕ, η οποία προβλέπει την ένταξη περιφερειακών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ευρωστρατός) στους μηχανισμούς του ΟΗΕ, ώστε να "νομιμοποιούνται" οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στην ανάγκη ανοικοδόμησης της ΛΔ του Κονγκό σύμφωνα με το πρότυπο του Ιράκ που προβλέπεται από τη διακήρυξη του ΟΗΕ για τα 60 χρόνια.

Η δεύτερη οργανωμένη στρατιωτική αποστολή του ευρωστρατού μετά τη Βοσνία αποδεικνύει και τον επιθετικό, επεμβατικό χαρακτήρα του.

Οι λαοί του Κονγκό και της Αφρικής δε χρειάζονται "διεθνείς προστάτες" οι οποίοι άλλωστε είναι υπεύθυνοι για τους πολέμους και την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν».

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Ο κυπριακός λαός πληρώνει το τίμημα

Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να θριαμβολογεί «όταν η Τουρκία επαναβεβαιώνει δόγματα αντιδραστικά και επιθετικά, σε σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα και όταν αρνείται να υλοποιήσει υποχρεώσεις που απορρέουν από την έναρξη των δικών της διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κάλεσε την ΕΕ να ανταποκριθεί στις αρχές που η ίδια διακηρύττει, αναφέροντας πως «η ΕΕ έχει καθήκον να βοηθήσει μια χώρα μέλος να αποκαταστήσει και την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της». Αλλά και τον ΓΓ του ΟΗΕ να κάνει πράξη αυτό που συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή να εμπλέξει και τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις διεργασίες για λύση στο Κυπριακό.

Σχετικά με το σχέδιο Ανάν ανέφερε πως έτσι κι αλλιώς βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, όμως αν δεν επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές, «το αδιέξοδο θα παραμείνει και αυτό είναι προς ζημία όλων των Κυπρίων. Μπορεί η Τουρκία να έχει τα δικά της σχέδια, μπορεί η Βρετανία και οι ΗΠΑ να μην ενοχλούνται γιατί στηρίζουν δυστυχώς την Τουρκία, όμως ο κυπριακός λαός πληρώνει το τίμημα», κατέληξε.

Χτες το πρωί ο Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε σε εκδήλωση του Τμήματος ΔΕΟΠΣ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του οποίου είναι επίτιμος διδάκτορας. Επίσης, το απόγευμα, μίλησε σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Κίνησης Κύπριων Φοιτητών «Προοδευτική», στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Αβραμόπουλο.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
To φιλοδώρημα του Οδυσσέα

Σαστισμένος είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ από την κατακραυγή του κόσμου εναντίον του. Αιτία είναι το 2,5% αύξηση για τη συλλογική σύμβαση. Γι' αυτό αποφάσισε να παρακάμψει το μονίμως πια χλομό πρόσωπο του πρωθυπουργού και να βρεθεί τετ-α-τετ με τους μισθωτούς. Πιστεύοντας πως γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες μας, αφέθηκε στη ματαιοδοξία του, για να δώσει λύση στην κρίση. Επειτα έβαλε το χέρι στην τσέπη και ανέσυρε από τα βάθη της, ως ναυάγιο του Τιτανικού, το ίδιο πάλι φιλοδώρημα του 2,5%.

Τι έπαθε, λοιπόν, ο Αγγλοσάξονας; Τον χτύπησε η επιδημία της αγένειας των νεόπλουτων που αποτελεί την αθέατη πλευρά της οικονομίας, όπως έγραψε πρόσφατα η Wall Street Journal; Μήπως, το σέρβις που του παρέχουμε δεν είναι καλό; Αλλά ακόμη και τότε, σύμφωνα με το «σαβουάρ βιβρ», δικαιούμαστε ένα 10%. Αν, πάλι, το σέρβις μας είναι καλό - πράγμα διόλου απίθανο, για να έχει κάτσει τόσα χρόνια στο σβέρκο μας ο Οδυσσέας και η παρέα του - θα 'πρεπε να πάρουμε 20%. Αν, τέλος, το φιλοδώρημά του ήταν έκφραση επιβράβευσης για τις υπηρεσίες μας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το 2,5% αντιστοιχεί σε 50 λεπτά την ημέρα, όσο στοιχίζει ένα μικρό μπουκάλι νερό. Για ένα ποτήρι νερό ο Οδυσσέας των βιομηχάνων προδίδει την παιδεία του, και πάνω απ' όλα τον τρόπο με τον οποίο τον γαλούχησε η βασίλισσά του Ελισάβετ, όταν του έλεγε ότι, «επειδή ζούμε σε μια εποχή που οι καλοί τρόποι γίνονται όλο και πιο σπάνιοι, το πρωτόκολλό μας γίνεται οδόφραγμα ενάντια στις επιθέσεις που προκαλούν η αυθάδεια, η οικειότητα και η κακή αγωγή»;

Δυστυχώς, αυτά τα τρία κακά κατοικούν στην τσέπη του προέδρου. Γι' αυτό ας μην κουράζεται. Ευχαριστούμε, αλλά δε θα πάρουμε...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Δίμηνη λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της να στηρίξουν τη λαχειοφόρο αγορά που πραγματοποιείται το διάστημα Απρίλης - Μάης 2006 για τη στήριξη των πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα κληρωθούν:

-- Ενα ταξίδι στην Κούβα για 2 άτομα

-- Μια τηλεόραση plasma 24``

-- Ενα κλιματιστικό

Η τιμή κάθε λαχνού είναι 3 ευρώ.

Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, τη Δευτέρα 12 Ιούνη 2006, στις 7 μ.μ.

Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα θα διατίθενται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210.3827.303).

Παρουσίαση βιβλίου

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός» που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ, διοργανώνει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 29 Μάρτη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της παλιάς βιβλιοθήκης. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Συνέδριο του Γαλλικού ΚΚ

Στη Γαλλία βρίσκεται η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, όπου θα εκπροσωπήσει το Κόμμα στο 33ο Συνέδριο του Γαλλικού ΚΚ που άρχισε χτες 23 Μάρτη και θα ολοκληρωθεί στις 26 Μάρτη, στο Παρίσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ