ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
«Φτάνει πια!»

Λαοθάλασσα πλημμύρισε το Λος Αντζελες

Associated Press

Λαοθάλασσα πλημμύρισε το Λος Αντζελες
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Οι εικόνες εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, κυρίως από την Κεντρική Αμερική, που διαδηλώνουν σε δρόμους των αμερικανικών πόλεων είναι πρωτοφανείς, όσον αφορά τον όγκο, τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητά τους. Κι απολύτως πραγματικές για να αγνοηθούν από τους ιθύνοντες της Ουάσιγκτον.

Πολύ περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λος Αντζελες υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών, σύμφωνα με την αστυνομία και κοντά στο 1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές, αλλά και για να διαμαρτυρηθούν για την ανάρτηση του «τείχους του αίσχους» που προτίθενται να χτίσουν οι αμερικανικές αρχές στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και ενάντια στο σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση, το οποίο χαρακτηρίζουν επιεικώς «ρατσιστικό». Επιγραμματικά, το νομοσχέδιο καθιστά ποινικό αδίκημα την παράνομη μετανάστευση, προβλέπει ενίσχυση των ποινών για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα.

«Δεν έχω δει ποτέ διαδήλωση τέτοιου μεγέθους εδώ και χρόνια στο Λος Αντζελες», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης και οι δηλώσεις αυτές είναι χαρακτηριστικές για το συνεχώς διογκούμενο κίνημα οργής, αγανάκτησης ανάμεικτης με αποφασιστικότητα, ώστε να αποστείλουν το μήνυμα προς την Ουάσιγκτον: «Φτάνει πια!». «Φτάνει πια!» στους αντεργατικούς και ρατσιστικούς νόμους για τους μετανάστες. «Φτάνει πια!» στις διακρίσεις, στους εξευτελισμούς, στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, στο θάνατο...

Η γιγάντια σε όγκο και μαχητικότητα διαδήλωση στο Λος Αντζελες το περασμένο Σάββατο ήταν η τελευταία σειράς κινητοποιήσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ: Ουάσιγκτον, Μιλγουόκι, Ατλάντα, Ντένβερ, Φοίνιξ, Σικάγο... Στη διαδήλωση στο Σικάγο - πριν από κάποιες μέρες - ο όγκος ήταν ανάλογος με αυτής του Λος Αντζελες. Οι κινητοποιήσεις αυτές, σύμφωνα με αναλυτές, ίσως σηματοδοτούν τη γένεση ή καλύτερα την αναγέννηση του κοινωνικού και εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ. Και όπως έχει γίνει και στο παρελθόν τονίζουν οι μετανάστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Προς τη Συνταγματική Συνέλευση

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η διαδικασία προς τη Συνταγματική Συνέλευση (το Σώμα των 255 εκπροσώπων από όλη τη Βολιβία που θα αλλάξει το υπάρχον Σύνταγμα) συνεχίστηκε χτες, υπό χρονική πίεση πλέον, καθώς ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν πολλαπλά προβλήματα, αν δεν ικανοποιηθεί το κοινωνικό αίτημα για βαθιές και ριζικές πολιτικές αλλαγές.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε η εγγραφή των νέων ψηφοφόρων, καθώς και αυτών που είχαν διαγραφεί, διότι δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, καθώς επίσης και των υποψηφίων για την εκλογή τους στη Συνταγματική Συνέλευση. Η ημερομηνία της εκλογής έχει καθοριστεί για τις 10 Απρίλη. Τα κόμματα της ολιγαρχίας συνεχίζουν την εκστρατεία εναντίον της κυβερνητικής προσπάθειας να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία. Ο Μοράλες κάλεσε να υπάρξει μια «δημοκρατική επαναστατική διαδικασία», και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν πολλά προβλήματα «αν δεν καταλάβουμε την ανάγκη να κάνουμε βαθιές αλλαγές στη Βολιβία. Δεν απειλώ κανέναν». Αναλυτές ήδη προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των λαϊκών διαδηλώσεων, όπως και το 2000, που οδήγησαν τον Οκτώβρη του 2003 στην εσπευσμένη φυγή του πρώην Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάδα στις ΗΠΑ, μετά τη σφαγή σχεδόν 80 διαδηλωτών.

Ο Μοράλες επανέλαβε πως είναι καιρός να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία αλλαγής, που αξιώνει ο λαός της Βολιβίας, θα προχωρήσει. Κάλεσε να υπάρξει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των ιθαγενών, δικαίωση των Ινδιάνων, και ένα νέο Σύνταγμα - γι' αυτό θα χρειαστεί πλειοψηφία 255 ψήφων, που αναλυτές θεωρούν δύσκολο να επιτευχθεί, σύμφωνα με την Prensa Latina.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΜΠΙΛΙΣΙ.- Επτά κρατούμενοι σκοτώθηκαν και είκοσι ένας άνθρωποι τραυματίστηκαν από την εξέγερση που σημειώθηκε σε φυλακή της Γεωργίας χτες, μετέδωσε το «Ρόιτερς». Οι αρχές απέδωσαν τη στάση σε «απόπειρα απόδρασης».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ. Στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον «συγκέντρωσης» πολιτών που φέρονταν να ανήκουν στο ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκό), σκοτώνοντας τέσσερις εξ αυτών, σύμφωνα με ΜΜΕ.

ΠΕΚΙΝΟ.- Οι αρχές απομάκρυναν 5.000 ανθρώπους από την πόλη Σονγκτσίνγκτις της επαρχίας Σιτσουάν λόγω διαρροής από πηγή φυσικού αερίου, μετέδωσαν χτες κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Η οργάνωση για τη Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα απελευθέρωσε χτες δύο Αμερικανούς και έναν Βρετανό που κρατούσε ομήρους προειδοποιώντας ωστόσο τις πολυεθνικές πετρελαϊκές πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις τους...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Η έκρηξη τριών βομβών χτες στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου αριθμού άλλων.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.- Ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ μιλώντας χτες σε κανάλι του Κουβέιτ ανακοίνωσε πως η χώρα του προσανατολίζεται στη δημιουργία πυρηνικού προγράμματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας την προσεχή 25ετία.

ΝΤΕΡΜΠΑΝ.- Απεργία πείνας ξεκίνησαν χτες 242 Νοτιοαφρικανοί κρατούμενοι οροθετικοί στον ιό του AIDS σε φυλακές του Ντέρμπαν διεκδικώντας δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- «Η Αυστραλία, όπως και κάθε άλλη μεγάλη χώρα στον κόσμο, κινδυνεύει από ντόπιους τρομοκράτες» δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποιεί το τελευταίο 48ωρο στην Αυστραλία.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.- Γενετιστές απ' την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ ανακοίνωσαν χτες πως ανέμειξαν DNA χοίρου με το γενετικό υλικό ενός είδους σκουληκιού για να παράγουν... χοιρινό κρέας με σημαντικές ποσότητες λιπαρών οξέων τύπου ωμέγα-3 που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.- Ο γενικός διευθυντής της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, Ρόναλντ Νομπλ, ισχυρίστηκε σε διάσκεψη για τη βιοτρομοκρατία στη Σιγκαπούρη πως «οι αστυνομικές αρχές σ' όλο τον κόσμο αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η επίθεση με βιολογικά όπλα είναι σοβαρή απειλή».

ΓΡΙΠΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Νέα κρούσματα σε Αίγυπτο και Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΪΡΟ - ΠΕΚΙΝΟ - ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--

Υγειονομικές αρχές στην Αίγυπτο ανακοίνωσαν χτες το θάνατο μίας 30χρονης από στελέχη του ιού Η5Ν1 και τη μόλυνση μίας 18χρονης από την πόλη Καφρ ελ Σεΐκ (στο δέλτα του Νείλου) από παθογόνα στελέχη του ίδιου ιού.

Νέο ύποπτο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών σε μία οικογένεια Ιρακινών από την περιοχή Καμαλίγια (ανατολικά της Βαγδάτης) ανέφεραν χτες νοσοκομειακές πηγές στο Ιράκ. Εξέφρασαν την πιθανότητα ο πρόσφατος θάνατος ενός μέλους της ίδιας οικογένειας να επήλθε μετά τη μόλυνσή του με στελέχη του ιού Η5Ν1.

Στην Καμπότζη, αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν πως τελικώς δεν οφείλεται στη γρίπη των πουλερικών η σοβαρή ασθένεια ενός ενήλικα και δύο παιδιών που νοσηλεύονται με υψηλό πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο της Πνομ Πενχ. Τέλος, δημοσιεύματα εφημερίδων στο Πεκίνο ανέφεραν πως ο πρόσφατος θάνατος μίας 29χρονης από τη γρίπη των πουλερικών επήλθε μετά την επαφή της με άρρωστα πουλερικά σε ανοιχτή λαϊκή αγορά. Αυτό έκανε εκπροσώπους της ΠΟΥ να συστήσουν στην Κίνα βελτίωση του προγράμματος επαγρύπνησης για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων σε ζώντα πουλερικά.

Τέλος, χτες, Σουηδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως εντόπισαν τον ιό Η5, για πρώτη φορά, σε ένα θηλαστικό (βιζόν) στη νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Συντονισμός των επόμενων ενεργειών

ΚΙΤΟ.--

Η ανάπαυλα του πολεμιστή θα μπορούσε να είναι το μότο της βδομάδας που διανύουμε καθώς μετά από δύο βδομάδες συνεχών κινητοποιήσεων, αποκλεισμών κεντρικών οδικών αρτηριών και του Παναμερικανικού αυτοκινητόδρομου, οι διαδηλωτές σταμάτησαν... Για λίγο, όπως διαμηνύουν, καθώς βασικός σκοπός για τον οποίο διέκοψαν τις διαδηλώσεις είναι ο συντονισμός των επόμενων κινήσεων στον αγώνα τους ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ (TLC).

Κατά τον Λουίς Μάκας, ηγέτη της Συνομοσπονδίας των Ιθαγένικων Εθνοτήτων και Λαών (CONAIE), πρόκειται για νίκη του λαϊκού κινήματος παρά την εξαιρετικά βίαιη καταστολή και την πληθώρα των προβοκατόρικων ενεργειών. Οπως τις εντολές που έδιναν οι Αμερικανοί από τη βάση τους στη Μάντα προς την αστυνομία για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών ειδικά κοντά στη βάση. `Η την προσπάθεια ανάμειξης της Βενεζουέλας. «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας σέβεται απόλυτα την κυριαρχία και την αυτοδιάθεση των λαών», θα δηλώσει ο πρέσβης της Βενεζουέλας, Οσκαρ Νάβας Τορτολέρο, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Εκουα Βίζα» απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι η Βενεζουέλα υποκινεί τις κινητοποιήσεις και η πρεσβεία χρηματοδοτεί το ιθαγένικο και λαϊκό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ