Τρίτη 28 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Προς τη Συνταγματική Συνέλευση

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η διαδικασία προς τη Συνταγματική Συνέλευση (το Σώμα των 255 εκπροσώπων από όλη τη Βολιβία που θα αλλάξει το υπάρχον Σύνταγμα) συνεχίστηκε χτες, υπό χρονική πίεση πλέον, καθώς ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν πολλαπλά προβλήματα, αν δεν ικανοποιηθεί το κοινωνικό αίτημα για βαθιές και ριζικές πολιτικές αλλαγές.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε η εγγραφή των νέων ψηφοφόρων, καθώς και αυτών που είχαν διαγραφεί, διότι δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, καθώς επίσης και των υποψηφίων για την εκλογή τους στη Συνταγματική Συνέλευση. Η ημερομηνία της εκλογής έχει καθοριστεί για τις 10 Απρίλη. Τα κόμματα της ολιγαρχίας συνεχίζουν την εκστρατεία εναντίον της κυβερνητικής προσπάθειας να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία. Ο Μοράλες κάλεσε να υπάρξει μια «δημοκρατική επαναστατική διαδικασία», και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν πολλά προβλήματα «αν δεν καταλάβουμε την ανάγκη να κάνουμε βαθιές αλλαγές στη Βολιβία. Δεν απειλώ κανέναν». Αναλυτές ήδη προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των λαϊκών διαδηλώσεων, όπως και το 2000, που οδήγησαν τον Οκτώβρη του 2003 στην εσπευσμένη φυγή του πρώην Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάδα στις ΗΠΑ, μετά τη σφαγή σχεδόν 80 διαδηλωτών.

Ο Μοράλες επανέλαβε πως είναι καιρός να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία αλλαγής, που αξιώνει ο λαός της Βολιβίας, θα προχωρήσει. Κάλεσε να υπάρξει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των ιθαγενών, δικαίωση των Ινδιάνων, και ένα νέο Σύνταγμα - γι' αυτό θα χρειαστεί πλειοψηφία 255 ψήφων, που αναλυτές θεωρούν δύσκολο να επιτευχθεί, σύμφωνα με την Prensa Latina.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ