Τρίτη 28 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές διαδηλώνουν μαζί

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές και εργάτες (φωτό από τις μεγάλες κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας)

Associated Press

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές και εργάτες (φωτό από τις μεγάλες κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας)
ΠΑΡΙΣΙ.-

Ως πρώτη μάχη μιας ολοένα πιο γενικευμένης κλιμακούμενης σύγκρουσης παρουσιάζει η πλειοψηφία του γαλλικού Τύπου τη σημερινή γενική απεργία που έχουν κηρύξει τα περισσότερα γαλλικά συνδικάτα σε όλους σχεδόν τους εργασιακούς κλάδους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα συνδικάτα, που εκτός της απεργίας οργανώνουν περισσότερες από 200 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, προειδοποιούν ότι η σημερινή κινητοποίηση «είναι η αρχή».

Ζητούν απόσυρση του «Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης», που προβλέπει, εκτός των άλλων, την, άνευ αιτιολογίας και αποζημίωσης, απόλυση των νέων κάτω των 26 χρόνων την πρώτη διετία απασχόλησής τους. Ενα βήμα πιο μπροστά φαίνεται ότι βρίσκονται, πάλι, οι φοιτητικές οργανώσεις, που, κατά κοινή ομολογία, με την κλιμάκωση των δικών τους κινητοποιήσεων και καταλήψεων «παρέσυραν» σε δυναμικότερη στάση και τα συνδικάτα.

«Οι φοιτητές αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, γι' αυτό ζητούν, πάλι, από την κυβέρνηση να αποσύρει το "Συμβόλαιο" και να παραιτηθεί, καθώς προτίμησε την αστυνομική καταστολή και την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου» εκτιμά σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συντονιστικό, που συνεδρίασε για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, στο Εξ εν Προβένς, αυτή τη φορά. Οι 300 εκπρόσωποι των 60 Πανεπιστημίων που κινητοποιούνται (σε σύνολο 84) και οι 1.000 των κατειλημμένων λυκείων από τα συνολικά 4.300 της χώρας χαρακτηρίζουν «αποφασιστικής σημασίας τη διεύρυνση του μετώπου της κινητοποίησης».

Το συντονιστικό των φοιτητών καλεί σε νέα απεργία με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των συνδικάτων σε όλους τους εργασιακούς τομείς στις 4 Απρίλη, υπογραμμίζοντας ότι «τα συνδικάτα δε θα πρέπει να πέσουν σε παγίδες βελτίωσης». Επίσης, καλεί τους φοιτητές, την Πέμπτη, να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων και σιδηροδρόμων.

Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν απηύθυνε, χτες, νέα πρόσκληση διαλόγου προς εργατικά συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις για την Τετάρτη, μετά την αποτυχημένη ολιγόωρη συνάντησή του με τις ηγεσίες των συνδικάτων την Παρασκευή. Οι φοιτητικές οργανώσεις δε συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή, αρνούμενες να κάνουν τον οποιοδήποτε διάλογο εφόσον δεν αποσύρεται το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σαρκοζί, που έχει διατάξει δρακόντεια αστυνομικά μέτρα για τη σημερινή διαδήλωση στο Παρίσι, διαχώρισε, πάλι, εντέχνως τη θέση του, μιλώντας για «ανάγκη συμβιβασμού». Αντίθετα, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ανάπτυξη, Λουί Μισέλ, δήλωνε κυνικά ότι «το Συμβόλαιο είναι πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αν η Γαλλία δεν μπορεί να το εφαρμόσει, αναρωτιέμαι τι μεταρρύθμιση θα μπορέσει, τελικά, να κάνει;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ