ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Σφυροκόπημα για ενδέκατη μέρα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΣΑΓΙΑ.-

«Αν πέσουν Κατιούσα στο Βόρειο Ισραήλ, η γη του Λιβάνου θα καεί».

Με αυτή τη δήλωση ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, πυροδοτεί ακόμη περισσότερο το πολύ επικίνδυνο κλίμα που έχει διαμορφωθεί και πάλι στη Μέση Ανατολή με τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών κατά θέσεων στο Λίβανο. Μιλώντας σε εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος ο Λεβί κάλεσε στη συνέχεια τη Συρία, κύριο ρυθμιστικό παράγοντα ισχύος στο Λίβανο, να συγκρατήσει τους αντάρτες της «Χεζμπολάχ». «Καλώ τη Συρία να μην εναποθέτει την τύχη της ειρήνης στα χέρια εκείνων που δηλώνουν ότι έχουν την πρόθεση να τορπιλίσουν την ειρήνη», τόνισε ο Λεβί. Παράλληλα το Ισραήλ ζήτησε σήμερα επίσημα τη σύγκληση της επιτροπής εποπτείας της εκεχειρίας στο Νότιο Λίβανο, κατηγορώντας τη «Χεζμπολάχ» ότι έχει παραβιάσει τις συμφωνίες του 1996 που προβλέπουν την προστασία των αμάχων εκατέρωθεν της μεθορίου Ισραήλ - Λιβάνου.

Οσον αφορά τα γεγονότα, χθες, για 11η μέρα, η ισραηλινή αεροπορία επέδραμε και σφυροκόπησε με 12 πυραύλους κατά τριών φερόμενων θέσεων - προπυργίων της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Βόρειο Λίβανο στην περιοχή Γουάντι αλ Χοτζέρ, όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το βρετανικό ΒΒC μεταφέροντας δηλώσεις αξιωματούχων ασφαλείας του Λιβάνου που διατήρησαν την ανωνυμία τους. Αντίθετα, ο Ισραηλινός Στρατός, επιβεβαίωσε μεν το νέο κύμα επιθέσεων κατά θέσεων μέσα στο Λίβανο, αλλά στα όρια της κατεχόμενης από το Ισραήλ ζώνης ασφαλείας του Νοτίου Λιβάνου και ότι δύο βομβαρδιστικά του Ισραήλ έριξαν δύο πυραύλους αέρος -εδάφους στους λόφους του Τζαμπάλ Νταχρ, στα σύνορα με τον ανατολικό τομέα της κατεχόμενης ζώνης. Την ίδια στιγμή, η πεδινή πυροβολαρχία του Ισραήλ σφυροκοπούσε μέσα από την κατεχόμενη ζώνη τον ίδιο τομέα που βρίσκεται στα νότια της υπό συριακό έλεγχο κοιλάδας Μπεκάα, ανέφερε η αστυνομία, δίχως όμως να δίνει κάποιες πληροφορίες για θύματα.

Εντονη ανησυχία στις αραβικές χώρες

Η στάση και κυρίως η επιθετικότητα του Ισραήλ, που συνεχίζει το φαύλο κύκλο των επιθέσεων και αντεπιθέσεων, έχει προκαλέσει διεθνώς έντονη ανησυχία και μετά τις δηλώσεις του Λεβί, υπήρξε νέα κύμα αντιδράσεων.

«Αυτή η επιθετικότητα καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις των Ισραηλινών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή» θα τονίσουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ιορδανικού Κοινοβουλίου, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας θα εκφράσουν και αυτοί την ανησυχία τους για την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αφού θεωρούν ότι αυτές οι ισραηλινές επιθέσεις κατά του Λιβάνου αποτελούν «τη μεγαλύτερη ζημία για την ειρηνευτική διαδικασία»

Παράλληλα, το Ιράν, το οποίο προεδρεύει της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, άρχισε διπλωματικές διαβουλεύσεις κυρίως με τη Μόσχα, προκειμένου να σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις του στο Λίβανο, μετέδωσε χθες το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το IRNA, η ιρανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Ρωσία, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις του». Ανήσυχη είναι και η Συρία που κάνει έκκληση για λήψη επειγόντων μέτρων με σκοπό την αναχαίτιση του Ισραήλ και ζήτησε εκ νέου την παρέμβαση και την ανάληψη «επείγουσας δράσης» εκ μέρους της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας. Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε «έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών» στο Λίβανο.


ΜΕΞΙΚΟ
Οι φοιτητές στα κρατητήρια!

Μερικοί από τους συλληφθέντες φοιτητές

Associated Press

Μερικοί από τους συλληφθέντες φοιτητές
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Η αστυνομία είναι αυτή που τερμάτισε με τη βία την κατάληψη - διαρκή απεργία του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Λατινικής Αμερικής, που είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 1999! Και πάλι η αστυνομία το παρέδωσε στον πρύτανη και άρχισε να λειτουργεί από χθες... Ομως, οι φοιτητές τονίζουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί!

Το ιστορικό αυτής της φοιτητικής κινητοποίησης έχει γραφτεί ακόμη και με αίμα, καθώς οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ήταν αυτές που το Σαββατοκύριακο εισέβαλαν μέσα στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού για να εκκαθαρίσουν το χώρο από τους απεργούς - καταληψίες φοιτητές. Αυτό που επακολούθησε ήταν πανικός και ακόμη 745 φοιτητές συλληφθέντες, που θα πρέπει να προστεθούν στους σχεδόν 300 που είχαν συλληφθεί στην προηγούμενη εξόρμηση των αστυνομικών δυνάμεων, στις 26 του Γενάρη και τους πιθανόν 2 - 3 νεκρούς.

Η αναλγησία και η ωμή βία που εξαπέλυσε η μεξικανική κυβέρνηση δε σταματά εδώ. Χθες διατύπωσε την κατηγορηματική της άρνηση να χορηγήσει αμνηστία στους συλληφθέντες φοιτητές μετά τον τερματισμό της κατάληψης του Πανεπιστημίου, όπως είχαν ζητήσει ο πρύτανης Χουάν Ραμόν ντε λα Φουέντε, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Και οι γονείς των φοιτητών ζήτησαν να δοθεί αμνηστία στους συλληφθέντες, αλλά οι δικαστικές αρχές απέρριψαν το αίτημά τους.


ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Μάχες στις ορεινές περιοχές

ΜΟΣΧΑ.-

Ο υπουργός Αμυνας στρατάρχης Ιγκορ Σεργκέγεφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ότι η κατάληψη του Γκρόζνι αποτέλεσε «αναμφίβολα μια καμπή» στην επιχείρηση στην Τσετσενία, ωστόσο, «απομένει ακόμα να φέρουμε σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή για να ολοκληρωθεί η αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Στο μεταξύ, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις έχουν εγκλωβίσει πάνω από 3.000 Τσετσένους αντάρτες στα φαράγγια Αργκούν και Βέντενο, όπου επικεντρώνονται τώρα οι μάχες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιτελείου των ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο, τα προηγούμενα 24ωρα οι Τσετσένοι, προσπαθώντας να σπάσουν τον κλοιό των ομοσπονδιακών στρατευμάτων, επιτέθηκαν σε μεθοριακό φυλάκιο στο φαράγγι Αργκούν, καθώς και στα φυλάκια στις περιοχές Κουρτσαλόι και Τσερβλέναγια. Μάχες διεξάγονται επίσης νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Γκρόζνι στις κατοικημένες περιοχές Κατίρ - Γιουρτ και Σαάμι - Γιουρτ, όπου οι Τσετσένοι αντάρτες προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών στρατιωτικών αρχών, στις ορεινές περιοχές της Νότιας Τσετσενίας δρουν περίπου 7.500 Τσετσένοι μαχητές. Τμήματα των Τσετσένων αυτονομιστών, χρησιμοποιώντας τα ορεινά μονοπάτια, παρακάμπτουν τις ρωσικές δυνάμεις, αναγκάζοντας τις τελευταίες να κάνουν νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις ήδη απελευθερωμένες περιοχές. Τις τελευταίες μέρες παραδόθηκαν με τον οπλισμό τους 46 Τσετσένοι αντάρτες.

Η ρωσική αεροπορία άρχισε να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά πυρομαχικά μεγάλης ισχύος. Την Τετάρτη τα βομβαρδιστικά «Σου-24» έπληξαν τις θέσεις των Τσετσένων ανταρτών στο φαράγγι Αργούν με βόμβες των 1.500 κιλών, διότι, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, στις ορεινές συνθήκες οι βόμβες των 250-500 κιλών έχουν ελάχιστη αποτελεσματικότητα.

Σύσταση επιτροπής

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ πρότεινε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, αποτελούμενη από βουλευτές της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) και μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), η οποία θα διερευνήσει τον τυχοδιωκτισμό στην Τσετσενία. Η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να προσδιορίσει το ρόλο που έπαιξαν στα γεγονότα στην Τσετσενία οι Μπορίς Γιέλτσιν, Ανατόλι Τσουμπάις, Γκενάντι Μπούρμπουλις, Πάβελ Γκρατσόφ κ.ά. «Η πολιτική του Γιέλτσιν οδήγησε στην πλήρη καταστροφή της Δημοκρατίας της Τσετσενίας και η πολιτική των συμμοριτών οδήγησε σε πανεθνική τραγωδία και στην ταπείνωση όλης της χώρας», τόνισε ο Ζιουγκάνοφ και πρόσθεσε: «Σήμερα πρέπει να βοηθηθεί ο στρατός και να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα μέσα για τη διεξαγωγή της ορεινής επιχείρησης... Να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ανόρθωση της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, για την παροχή βοήθειας σε κάθε οικογένεια, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε παιδί».


ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Αύξηση των κρουσμάτων θνησιμότητας αντί για ίαση...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα πρώτα επιφωνήματα θαυμασμού και οι προσδοκίες για τα επικείμενα θαύματα από τις εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική επικαλύπτονται τον τελευταίο καιρό από απογοήτευση. Αφορμή; Η ανησυχητική αύξηση της θνησιμότητας ασθενών, που δέχθηκαν να δοκιμάσουν πειραματικές γονιδιακές μεθόδους θεραπείας.

Αφορμή για το σκεπτικισμό, που αφορά στην ευρύτερη χρήση πειραματικών γονιδιακών θεραπειών στις ΗΠΑ, αποτέλεσε ο πρόσφατος θάνατος ενός 18χρονου αγοριού, που υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία για μια σπάνια δυσλειτουργία του ήπατος.

Η επικεφαλής της εποπτεύουσας κυβερνητικής επιτροπής (RAC) ζήτησε να μην υπάρξει πανικός, λέγοντας ότι η έρευνα των επιστημόνων είναι πολύ σημαντική, ώστε να εγκαταλειφθεί. «Δε θέλουμε να υποτιμήσουμε την αντίδραση ως προς τους κινδύνους για τους ασθενείς, γιατί είδαμε τις τραγικές συνέπειές του, από την άλλη πλευρά, όμως, δεν επιθυμούμε μια υπερβολική αντίδραση, γιατί πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο τομέα της έρευνας. Πρέπει να προχωρήσουμε με σταθερό, λογικό και σεβαστό τρόπο», είπε η Κλόντια Μίκελσον, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον Ανασυνδυασμό του DNA (RAC) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ) στις ΗΠΑ.

Ο 18χρονος Τζέσι Τζέλσινγκερ πέθανε, μετά από πειραματική γονιδιακή θεραπεία για μια σπάνια δυσλειτουργία του ήπατος τον περασμένο Σεπτέμβριο. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι η εποπτεύουσα αρχή (RAC) δεν ενημερωνόταν για τα προβλήματα που παρουσιάζονταν στη διάρκεια των δοκιμών της γονιδιοθεραπείας.

Επιπλέον, τον περασμένο μήνα, η FDA σταμάτησε οκτώ πειράματα στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας μετά από το θάνατο του 18χρονου Τζέλσινγκερ, εκφράζοντας το φόβο ότι τα μέτρα προστασίας για τον ασθενή είναι ελλιπή. Οι αμερικανικές εφημερίδες αναφέρουν, όμως, και για άλλους θανάτους κατά τις δοκιμές γονιδιακής θεραπείας. Ο ένας σημειώθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Μπετ Ισραελ στη Βοστόνη, όπου γίνονται δύο γονιδιοθεραπείες, μια για καρκίνο και μια για αιμοφιλία. Προχτές, ωστόσο, το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει και τις δύο δοκιμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ