ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
Σε θέση «μάχης»

Ετοιμοι για κινητοποιήσεις, αν υλοποιηθούν «σενάρια» για κλείσιμο τμήματος και απολύσεις 

Ανησυχία επικρατεί στους μεταλλεργάτες του τμήματος ανοξείδωτων μεταλλοκατασκευών του μετρό, εξαιτίας της πρόσφατης απόλυσης 5 εργαζομένων από το συγκεκριμένο τμήμα και των σεναρίων για κλείσιμό του και ανάθεση των εργασιών σε εργολάβο. Χτες το πρωί, πραγματοποίησαν συνέλευση, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Εργαζομένων μετρό και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που ανακοινωθούν και νέες απολύσεις.

Το συγκεκριμένο τμήμα, στο οποίο σήμερα απασχολούνται περίπου 30 μεταλλεργάτες, έχει αντικείμενο εργασίας για πολλούς μήνες ακόμα, καθώς στο σταθμό του Ολυμπίου υπολείπονται ακόμα εργασίες, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει καν στους σταθμούς «Μητρόπολη», «Μοναστηράκι» και «πλατεία Ασωμάτων». Ωστόσο πριν λίγες μέρες η κοινοπραξία «Ολυμπιακό Μετρό» απέλυσε 5 μεταλλεργάτες, ισχυριζόμενη πως «δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας»!!! Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Παραρτήματος με τον υπεύθυνο του τμήματος (κ. Λαμπρός), ο τελευταίος ανέφερε πως σχεδιάζεται να δοθούν οι εργασίες σε εργολάβο.

Ο Τ. Κατής, πρόεδρος του Παραρτήματος ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα σχέδια ανάθεσης των εργασιών σε εργολάβο και επισήμανε πως η αντεργατική στάση της κοινοπραξίας και συνολικά των εργοδοτών στηρίζεται στην πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως σημείωσε θα γίνουν παρεμβάσεις για το θέμα στην κοινοπραξία και πρότεινε να πάρουν απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις, αν τα αντεργατικά σχέδια υλοποιηθούν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δ. Κυπραίος, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΜ, ο οποίος σημείωσε πως το ζήτημα της δουλιάς είναι από τα πιο σοβαρά και τόνισε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προασπίσουμε το δικαίωμα στη δουλιά». Αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο μετάλλου, με τις απολύσεις να είναι καθημερινό φαινόμενο και τόνισε πως «δεν είναι ότι δεν υπάρχει δουλιά, αλλά γιατί οι εργοδότες, με λυμένα τα χέρια από την κυβέρνηση, θέλουν να τη βγάλουν με το μικρότερο κόστος, εντατικοποιώντας την εργασία».

Παίρνοντας το λόγο ο Β. Σκουράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, τόνισε - μεταξύ άλλων - πως «το έργο είναι κολοβό και θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν οι επεκτάσεις. Δεν μπορούμε να δεχτούμε απολύσεις».

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι μεταλλεργάτες εξέφρασαν την απόφασή τους να αγωνιστούν και τόνισαν πως χρειάζεται οι ενδεχόμενες κινητοποιήσεις να απλωθούν σε όλο το έργο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΩΡΥΓΑΣ
Αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης

Προχωρούν σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις από αύριο

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι της «Διώρυγα Κορίνθου ΑΕ», με στόχο να διαφυλάξουν το εργασιακό καθεστώς, αποτρέποντας το ξεπούλημα της επιχείρησης σε ιδιώτες. Και τα δύο Σωματεία εργαζομένων της Διώρυγας (των ναυτικών και των «στεριανών») έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις το διάστημα 11, 16, 17, 19 και 20 Φλεβάρη, με αιτήματα την επίλυση εργασιακών προβλημάτων, αλλά και την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, την οποία μεθοδεύει η κυβέρνηση.

Το θέμα του ξεπουλήματος της Διώρυγας έχει αφυπνίσει και τους μαζικούς φορείς της Κορινθίας, οι οποίοι στέκουν στο πλευρό των εργαζόμενων, στηρίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση μιας επιχείρησης, που αποτελεί το «σήμα» της Κορινθίας, αλλά και αποφέρει κέρδη στο κράτος.

Την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζόμενων της Διώρυγας εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Κορινθίας, τονίζοντας πως ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα είναι ο μοναδικός δρόμος «για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από την κυβερνητική πολιτική και το μεγάλο κεφάλαιο». Η ΕΣΑΚ σημειώνει ακόμη πως είναι πλέον ξεκάθαρο «ότι ιδιωτικοποίηση και μη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, με άμεσα ορατό το φάσμα της ανεργίας, πάνε πακέτο».

Καταλογίζει, επίσης, ευθύνες στους δημάρχους Κορίνθου και Λουτρακίου, καθώς και στο νομάρχη Κορινθίας, επειδή διαβεβαίωναν τους εργαζόμενους πως οι ΟΤΑ και η Νομαρχία θα εξαγόραζαν τη Διώρυγα, «παίζοντας έτσι το παιχνίδι της κυβέρνησης, αντί να οργανώσουν την πάλη του κορινθιακού λαού». Επίσης υπογραμμίζει τις ευθύνες της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, η οποία, παρά τις εκκλήσεις της ΕΣΑΚ, «αρνήθηκε πεισματικά να οργανώσει την πάλη της εργατικής τάξης» για την αποτροπή του ξεπουλήματος. Τέλος, η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους στη Διώρυγα να αγωνιστούν ενωμένοι με αίτημα να μην εκχωρηθεί η Διώρυγα στους ιδιώτες.

«ΚΕΡΑΝΗΣ»
Σκόπιμη ασάφεια

Δεδομένη μόνο η μετεγκατάσταση και όχι ο χρόνος και ο τόπος. Σε ανασφάλεια οι εργαζόμενοι

Επιμένει η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗΣ» να κρατάει στο σκοτάδι τους εργαζόμενους σχετικά με το χρόνο και τον τόπο μετεγκατάστασης της εταιρίας, που είναι και το μόνο δεδομένο. Χτες, ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας, Κ. Ροκόφυλλος, είπε - στη συνάντηση που είχε με συνδικαλιστές του σωματείου, της Ομοσπονδίας του κλάδου, του ΕΚ Πειραιά και της ΓΣΕΕ - ότι η απόφαση για τις λεπτομέρειες της μετεγκατάστασης θα οριστικοποιηθούν μετά την άνοιξη, ενώ βρίσκονται σε αναζήτηση περιοχής με προσανατολισμό την Κεντρική Ελλάδα.

Επανέλαβε, επίσης, ότι το υπάρχον πολυώροφο κτίριο δεν εξυπηρετεί την παραγωγή, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις του εργοστασίου για χρήματα που πέρασαν από τα χέρια τους και δεν αξιοποιήθηκαν σωστά... Αν η εταιρία μετεγκατασταθεί στην Κεντρική Ελλάδα, θα «απαλλαγεί» από τους 245 εργαζόμενους και από τα όποια μισθολογικά και θεσμικά τους δικαιώματα, που έχουν κατακτήσει εδώ και χρόνια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της διοίκησης του ΕΚΠ ύστερα από την ανακοίνωση της μετεγκατάστασης. Νωρίτερα, οι συνδικαλιστές μαζί με τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ Α. Καλύβη είχαν συζητήσει διεξοδικά το ζήτημα της μετεγκατάστασης στο Εργατικό Κέντρο. Ο Μ. Νουφαρίτσης, γραμματέας του ΕΚΠ, τόνισε στη συνάντηση ότι τα «πυρά» των εργαζομένων πρέπει να στραφούν και προς την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην επιτρέψει να χαθούν 245 θέσεις εργασίας σε μια περιοχή με ανεργία πάνω από 20%.

Η διοίκηση της εταιρίας προσπαθεί να δικαιολογήσει τη μετεγκατάσταση δηλώνοντας ότι δεν έχει λεφτά για να χτίσει καινούριο εργοστάσιο και γι' αυτό ψάχνει είτε να κάνει ανταλλαγή είτε να πουλήσει σε καλή τιμή το υπάρχον κτίριο. Ωστόσο, πρόσφατα προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 14,1 δισεκατομμύρια δραχμές και κατά 4 δισ. πέρσι.

Το τοπίο παραμένει θολό και τη «νύφη», όπως όλα δείχνουν, θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, καθώς και συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι αυτό που απασχολεί την εταιρία είναι η δραστική μείωση του εργατικού κόστους.

ΠΑΜΕ
Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση «Ι. Λυμπερόπουλος ΕΕ», που διεξάγεται με την καθοδήγηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο(ΠΑΜΕ). Παράλληλα, καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες της εργοδοσίας και την καλεί να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των απεργών. Το ΠΑΜΕ καλεί τα ταξικά συνδικάτα να στηρίξουν με κάθε τρόπο το δίκαιο αυτό αγώνα.

ΟΛΠ
Προεκλογική «ευαισθησία»

Δέσμευση ικανοποίησης κάποιων αιτημάτων για τη Ζώνη, προς «άγραν» ψήφων

Νέα «θα», ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε η διορισμένη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, η οποία κατά την προχτεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε να δεσμευτεί πως θα υλοποιήσει μια σειρά επιμέρους αιτημάτων των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του Δήμου Περάματος, προκειμένου να ρίξουν «στάχτη» στα μάτια του κόσμου.

Οι ανακοινώσεις της διοίκησης του ΟΛΠ, για τις οποίες έχουν γίνει αρκετές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, είναι πλέον «σταγόνα στον ωκεανό» αφού πρόκειται για αιτήματα που θα έπρεπε εδώ και πάρα πολύ καιρό να έχει ικανοποιήσει ο ΟΛΠ. Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι το πρόβλημα των χιλιάδων ανέργων που έχουν μήνες να κάνουν μεροκάματο καθώς και της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού της Ζώνης δε λύνεται.

Σύμφωνα λοιπόν με σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση του ΟΛΠ αποφάσισε να αυξήσει κατά 75 εκατ. περίπου τις οικονομικές ενισχύσεις προς τους γύρω δήμους. Την οικονομική ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων και φορέων. Την παραχώρηση κτιρίου στο Δήμο Περάματος για ανέγερση Γηροκομείου. Την απομάκρυνση πλοίων από προβλήτες της Ζώνης στα οποία δε γίνονται εργασίες, και την κατασκευή και επέκταση της Γερμανικής Σκάλας, την απομάκρυνση των βυθισμένων πλοιαρίων από την περιοχή όρμου Αμπελακίων Σαλαμίνας και άλλων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ
Ρίχνουν μπετά τη νύχτα

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο εργοτάξιο του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πύργου καταγγέλλει για ακόμα μία φορά το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ηλείας, το οποίο διαπίστωσε πλήθος αυθαιρεσιών σε αυτοψίες που έχει πραγματοποιήσει στο χώρο. Οπως τονίζεται στην καταγγελία του Συνδικάτου, οι υπεύθυνοι της εταιρίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του νοσοκομείου, ρίχνουν μπετά όλη τη νύχτα με αποτέλεσμα και το έργο να μη γίνεται σωστά και τα μπετά να μην ελέγχονται και φυσικά οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν από ατυχήματα. Το συνδικάτο καλεί τους αρμόδιους να παρέμβουν ώστε να αποδοθούν ευθύνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ