ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ
«Κιτρινόμαυρη πτήση»

Αήττητη προκρίθηκε η ΑΕΚ στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Πολύ κοντά και στην ανάληψη της διοργάνωσης ο «δικέφαλος».

Στο φάιναλ φορ του Κυπελλούχων φιγουράρει από χτες η ΑΕΚ, στην «παρθενική» της εμφάνιση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση
Στο φάιναλ φορ του Κυπελλούχων φιγουράρει από χτες η ΑΕΚ, στην «παρθενική» της εμφάνιση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση
Το... πέταγμα του «δικέφαλου» συνεχίζεται. Η ιστορική πρόκριση στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων ανδρών, για την οποία η ΑΕΚ εδώ και καιρό έδινε τον καλύτερό της εαυτό στα ευρωπαϊκά... σαλόνια, οριστικοποιήθηκε χτες. Οι «κιτρινόμαυροι», πραγματοποιώντας μια από τις πιο επιβλητικές τους εμφανίσεις, «έγραψαν» ιστορία μέσα στο «Γεώργιος Μόσχος», καταβάλλοντας με 3-0 (25-19, 25-15, 25-17) την τσέχικη Μπουντεγιόβιτσε. Οι αήττητοι παίκτες του Στέλιου Προσαλίκα, έχοντας τη συμπαράσταση 1.000 φίλων τους, «μάγεψαν» με τις επιδόσεις τους, οι οποίες δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους αντιπάλους τους.

Ο πρωτεργάτης της ιστορικής αυτής στιγμής, Στέλιος Προσαλίκας, αναφερόμενος στο επίτευγμα της ομάδας του, τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι περιμέναμε αυτή τη νίκη. Είμαστε διψασμένοι για διάκριση σε αυτό το θεσμό. Μπορώ να πω, πως μας ενδιαφέρουν λιγότερο τα άλλα... Τέτοιες ευκαιρίες παρουσιάζονται σπάνια στην καριέρα κάποιου αθλητή. Θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες μου, οι οποίοι έδωσαν τα πάντα για την πρόκριση, η οποία είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της ΑΕΚ, αλλά και από τις σημαντικότερες του αθλήματος. Η βοήθεια του κόσμου ήταν πολύτιμη». Η Ενωση αγωνίστηκε με τους: Πλίκα, Χατζηαντωνίου, Μέστερ, Φιλίποφ, Αγγελίδη, Πανούσο και λίμπερο τον Αμαξόπουλο.

Μετά την ευνοϊκή κατάληξη της «κιτρινόμαυρης» προσπάθειας (εντός του αγωνιστικού χώρου), ξεκίνησε άλλο ένα εγχείρημα (εκτός τερέν). Αυτό που αφορά τη διοργάνωση του φάιναλ φορ (11 - 12 Μάρτη). Η ΑΕΚ υπέγραψε το σχετικό συμβόλαιο με την ΕΟΠΕ και σήμερα η Ομοσπονδία θα καταθέσει στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία την αίτηση ανάληψης. Οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ήδη συμφωνία και η ευνοϊκή απάντηση θεωρείται δεδομένη.

  • Την πρώτη τους ήττα στη φετινή περίοδο γνώρισαν, χτες, τα κορίτσια του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινες» ηττήθηκαν 1-3 (25-20, 20-25, 23-25, 24-26) στην έδρα τους από την πανίσχυρη Περούτζια για την 5η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κυπελλούχων γυναικών. Τίποτα, πάντως, δεν έχει χαθεί για το «τριφύλλι» όσον αφορά στην πρόκρισή του στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης. Αν στην επόμενη αγωνιστική νικήσει την ουκρανική Τσέρκασι, τότε αυτομάτως παίρνει το εισιτήριο για τα τελικά του θεσμού.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νικαιώτικη «καταιγίδα»

Ο Ιωνικός συνέτριψε το Ναυπακτιακό με 8 - 0. Σήμερα ο Αρης υποδέχεται τον Πανιώνιο (18.00, SEVEN).

Διά περιπάτου ο Ιωνικός, ουσιαστικά, πέρασε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου. Χτες συνέτριψε το Ναυπακτιακό Αστέρα με 8 - 0 και φυσικά μετέτρεψε τον επαναληπτικό σε τυπική υπόθεση. Οι παίκτες του Σωκράτη Γέμελου μετά από μια σειρά αποτυχιών «ξέσπασαν», και η ομάδα τους έγινε η πρώτη από τις τέσσερις που θα συγκροτήσουν την ημιτελική φάση του θεσμού. Είναι προφανές από τις διαστάσεις του σκορ πως ο αγώνας δεν αντέχει σε κριτική. Ηταν ένας «μονόλογος» των γηπεδούχων, που ανάγκασαν τους φιλοξενούμενους σε ρόλο κομπάρσου. Οσο και αν φαντάζει παράδοξο, ο τερματοφύλακας του Ναυπακτιακού, Μοσχόπουλος, ήταν ο καλύτερος της ομάδας του. Αν δεν έκανε σωρεία θετικών επεμβάσεων, το σκορ θα θύμιζε... χάντμπολ. Ετερο γεγονός, που σκιαγραφεί απόλυτα την εικόνα του αγώνα, είναι πως ο Νορβηγός Τροντ, αν και αμυντικός, πέτυχε τρία γκολ (49`, 84`, 87`)... Τ' άλλα πέντε έβαλαν οι Κομπαγιάσι (4`, 77`), Μπρούστερ (15`), Οφρυδόπουλος (71`), Αφεντουλίδης (89`).

Η πρώτη «δόση» της ημιτελικής φάσης ολοκληρώνεται σήμερα με το παιχνίδι Αρη - Πανιωνίου (18.00, SEVEN). Οι γηπεδούχοι επιδιώκουν «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Διά στόματος προπονητή τους, Ιλια Πέτκοβιτς, αυτό είναι «ένα αποτέλεσμα που θα μας δώσει προβάδισμα για την πρόκριση και θ' αποκαταστήσει το πρεστίζ μας». Ο Αρης θα στερηθεί τις υπηρεσίες του τραυματία Μάντζιου και του τιμωρημένου Κυζερίδη. Για ψυχολογικούς λόγους ο Κένεντι ζήτησε να μη συμπεριληφθεί στην αποστολή, ενώ η κατάσταση του Αντριόλι θα διαπιστωθεί λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Από την άλλη πλευρά οι «κυανέρυθροι» θα παραταχθούν στου Χαριλάου «με στόχο το εκτός έδρας γκολ, που είναι σημαντικό στο Κύπελλο», όπως ανέφερε ο τεχνικός τους, Μάκης Κατσαβάκης. Με τον Πανιώνιο δε θ' αγωνιστούν οι Κρισμάρεβιτς (τραυματίας), Κόντιτς και Σαπουντζής (τιμωρημένοι).

ΜΙΤΙΝΓΚ «ΑΘΗΝΑ 2000»
Παγκόσμια λάμψη στο ΣΕΦ

Η Χρύσα Κουτενούδη, που πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ, καθώς και ο Γιώργος Θεοδωρίδης ήταν τα πρόσωπα που «έλαμψαν» από ελληνικής πλευράς στο διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου «ΑΘΗΝΑ 2000» που διεξήχθη χτες στο ΣΕΦ. Το επίπεδο των αγώνων ήταν ιδιαίτερα υψηλό, κάτι που φαίνεται και από την επίτευξη αρκετών επιδόσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι οι καλύτερες στον κόσμο.

Στα 400μ γυναικών η Χρύσα Κουτενούδη έκλεψε την παράσταση, αφού πρώτευσε με χρόνο 53.50, καταρρίπτοντας το ρεκόρ (53.54) που πέτυχε πριν 10 μέρες στο ίδιο στάδιο η Βαρσαμίδου. Στα 60μ των ανδρών ο Γιώργος Θεοδωρίδης ήταν αυτός που ξεχώρισε αφού τρέχοντας μαζί με τους καλύτερους αθλητές του κόσμου (Κάτενερ, Σουρίν κ.ά.) τερμάτισε στη δεύτερη θέση με χρόνο 6.52, πίσω από τον Βρετανό Κάτενερ (6.51). Στην ίδια κούρσα ο Αγγελος Παυλακάκης ήταν 4ος με 6.54, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Καναδός Ντόνοβαν Μπέιλι αποκλείστηκε με δυο άκυρες εκκινήσεις. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Κατερίνα Θάνου στην πρώτη της φετινή εμφάνιση ήρθε 2η με χρόνο 7.06 πίσω από την Φάινς, που σημείωσε τον καλύτερο φετινό χρόνο (7.03). Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και η Πόπη Ουζούνη στη σφαίρα, που κατέλαβε την 4η θέση με 18.40. Στο μήκος τον ανδρών ο Κώστας Κουκοδήμος ήταν τέταρτος με άλμα στα 7.95.

Από διεθνούς πλευράς ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο μήκος Κουβανός Ιβάν Πεντρόσο είχε άλμα στα 8.39, που αποτελεί και την καλύτερη φετινή επίδοση. Το ίδιο ισχύει και για τον Μεξικανό Καρντένας στα 400μ που πρώτευσε με χρόνο 43.93. Στα 60μ με εμπόδια των ανδρών την πρώτη θέση πήρε ο Κουβανός Γκαρσίας με 7.37, που και αυτή η επίδοση αποτελεί την καλύτερη φετινή.

Γ` ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αυλαία με επεισόδια

Εκτροπα στο παιχνίδι ΑΟΚ - Ακράτητου, στην πρεμιέρα του β` γύρου. Κερδισμένος της αγωνιστικής ο Ατρόμητος

Ενα... σύννεφο αντικειμένων σκέπασε, χτες, το γήπεδο της Καρδίτσας μετά τη λήξη της αναμέτρησης της τοπικής ομάδας με τον Ακράτητο για την 20ή αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ` Κατηγορίας. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε το τελικό 1-2 υπέρ των φιλοξενούμενων δεν «άρεσε» στους γηπεδούχους και στον κόσμο τους, που μετέτρεψαν τον αγωνιστικό χώρο σε... πεδίο μάχης, δημιουργώντας εκτεταμένα επεισόδια. Παίκτες και παράγοντες των δύο ομάδων πιάστηκαν στα χέρια, ενώ από τις κερκίδες τα αντικείμενα έπεφταν... βροχή. Η αφορμή για την έναρξη των εκτρόπων δόθηκε στο 76ο λεπτό του αγώνα (το σκορ ήταν 1-0, Νταλούζ στο 49`) όταν ο διαιτητής Σπυρόπουλος σφύριξε πέναλτι υπέρ του πρωτοπόρου, το οποίο ο Μουστάκας μετέτρεψε σε γκολ ισοφαρίζοντας το παιχνίδι. Ο Ακράτητος πήρε τη νίκη χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Παυλίδης τρία λεπτά αργότερα, αλλά (για μια ακόμα φορά) το άθλημα βγήκε ηττημένο.

Μεγάλος νικητής της αγωνιστικής ήταν ο Ατρόμητος, που στο ντέρμπι της μέρας επιβλήθηκε με 2-0 της Μαρκό. Ετσι οι Περιστεριώτες εδραιώθηκαν στην 3η θέση της βαθμολογίας. Τα άλλα αποτελέσματα είναι: Κερατσίνι - Εδεσσαϊκός 1-0, Νεάπολη - Ποσειδώνας Μηχ. 1-2, Εθνικός Κατ. - Κιλκισιακός 3-1, Νίκη Β. - θεσπρωτός 1-1, Κοζάνη - Λεωνίδιο 2-0, Απόλλων Κρ. Βρ. - Χαλκηδόνα 0-0, Αγερσανί - Δόξα Βύρωνα 2-0, Λύκοι - Ναυπακτιακός 13/2.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ακράτητος 47, Ναυπακτιακός 41, Ατρόμητος, Μαρκό 32, Αγερσανί Νάξου 31, Λύκοι - Κοζάνη 30, Λεωνίδιο 29, Ποσειδών Μηχανιώνας 28, Κιλκισιακός - Νίκη Βόλου 27, Απόλλων Κρύας Βρύσης 25, Θεσπρωτός 23, Νεάπολη - Εθνικός Κατερίνης -Κερατσίνι 22, Εδεσσαϊκός 21, Χαλκηδόνα 20, Δόξα Βύρωνα 16, Καρδίτσα 14 (σ.σ. Ναυπακτιακός και Λύκοι έχουν έναν αγώνα λιγότερο).

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
«Προσωπικά προβλήματα»

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Σολέ, ήσυχος για την πρόκριση, ανήσυχος για τον «εαυτό» του...

Μια αγωνιστική πριν το φινάλε της Β' φάσης της Ευρωλίγκα και τα κομπιουτεράκια των υπευθύνων στις περισσότερες ομάδες έχουν πάρει «φωτιά». Ας όψεται το σύστημα της ΦΙΜΠΑ που κάνει τις ομάδες να θέλουν μέχρι και... ήττα (!!!) προκειμένου να αποφύγουν κάποιους ισχυρούς αντιπάλους στη συνέχεια. Παρ' όλα αυτά υπάρχει μια ομάδα που δεν ενδιαφέρεται για τέτοια πράγματα. Μάλλον καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δε σχετίζονται με την πρόκριση (αφού αυτή ήδη έχει επιτευχθεί από πολύ νωρίς) αλλά με τις σχέσεις μέσα στην ομάδα.

Οπως ίσως αντιληφθήκατε ο λόγος γίνεται για τον Παναθηναϊκό που σήμερα στις 21.15 (ΑΛΦΑ) αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Σολέ, σ' έναν ακόμη αγώνα τυπικής σημασίας για τους «πράσινους». Και όταν λέμε τυπικής σημασίας εννοούμε φυσικά για την υπόθεση πρόκριση, γιατί έτσι όπως έγιναν ξαφνικά τα πράγματα στους πρωταθλητές τον τελευταίο καιρό, η νίκη θα παίξει μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία. Βλέπετε, μετά το «στραπάτσο» από το Μαρούσι και τα όσα ακολούθησαν, μια νίκη στη Γαλλία θα αποτελέσει «βάλσαμο» στο «πράσινο» στρατόπεδο. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δε θα έχει στη διάθεσή του, για άλλη μια φορά, τον Οντεν Κάτας που υποφέρει από αμυγδαλίτιδα και τους Καλαϊτζή, Αλβέρτη. Στα εξωαγωνιστικά η συνάντηση Γιαννακόπουλου - Ομπράντοβιτς μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος της ομάδας ζήτησε να ενημερωθεί από το Σέρβο τεχνικό για την πορεία της και για τις τελευταίες άσχημες εμφανίσεις.

  • Προς ελληνική «μονομαχία» οδεύουμε στο Κύπελλο Σαπόρτα, αφού τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Ηρακλής μετά τα πρώτα παιχνίδια «αγκάλιασαν» την πρόκριση στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ επικράτησε στην Ισπανία της Ταουγκρές με 67-71, ενώ ο Ηρακλής στην Κροατία της ΚΚ Σπλιτ με 63-71.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Γιώργος Ψυχομάνης του Συνδέσμου Αθήνας κληρώθηκε να διαιτητεύσει το μεγάλο ντέρμπι της 19ης αγωνιστικής, μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Στα υπόλοιπα παιχνίδια θα σφυρίξουν: Πανιώνιος - Ολυμπιακός (Γιανναδάκης), Καλαμάτα - ΠΑΟΚ (Κασναφέρης), Ξάνθη - ΟΦΗ (Μποροβήλος), Εθνικός Αστέρας - Τρίκαλα (Παπίλιας), Προοδευτική - Ιωνικός (Νίκου), Ηρακλής - Καβάλα (Βούλγαρης), Πανηλειακός - Απόλλων Αθήνας (Δαγκλής), Παναχαϊκή - Αρης (Τσαγκαράκης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ