ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
«Να γίνουν στόχοι του λαϊκού κινήματος»!

Εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία

Eurokinissi

Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία» διοργάνωσε πριν από μερικές μέρες η ΝΕ Λάρισας του Κόμματος. Εισηγητής στην εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα του ΤΕΕ, ήταν ο Π. Σπήλιος, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι «η αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας δεν είναι απλά μια τεχνοκρατική διαδικασία, που να απαιτεί μόνο μια επιστημονική, ερευνητική και τεχνική προσέγγιση, αλλά έχει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές πτυχές που συνδέονται με τις αιτίες που γεννούν την ευπάθεια του δομημένου, κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος σε σεισμό.

Βασίζεται στην εμπορευματοποίηση της γης και στην κερδοσκοπία πάνω σε αυτήν και οδηγεί σε άναρχη δόμηση, μεγάλες οικιστικές πυκνότητες, εντατική χρήση της γης, στην έλλειψη προγραμμάτων λαϊκής στέγης». Υπογράμμισε δε ότι «για την αντιμετώπιση των αιτίων, επομένως, απαιτείται μια τελείως διαφορετική κοινωνικοπολιτική αντίληψη για τη διαχείριση της γης, τη ρύθμιση του χώρου, την ανάπτυξη της κοινωνικής κατοικίας και των κατασκευών, που μπορεί να υλοποιηθεί σε μια κοινωνία λαϊκής οικονομίας».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία, ο Π. Σπήλιος σημείωσε ότι «μπορούν και πρέπει να αποτελούν απαιτήσεις και διεκδικήσεις των εργαζομένων σε κάθε περιοχή, νομό, δήμο και γειτονιά και δράσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό». Και κατέληξε: «Τα ζητήματα αυτά, η σημερινή κυβέρνηση, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες δεν έχουν την πολιτική βούληση να τα αντιμετωπίσουν σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί ο αγώνας του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση».

ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Κι άλλος νεκρός στις ράγες του ΟΣΕ

Μια ακόμα ανθρώπινη ζωή χάθηκε στις ράγες του ΟΣΕ, στο σταθμό στα Οινόφυτα. Θύμα αυτή τη φορά, της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στον ΟΣΕ, είναι ένας 31χρονος Πακιστανός, ο οποίος παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία στο σταθμό στα Οινόφυτα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επιβατική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Χαλκίδα, λίγο πριν τις 10 π.μ. χτες, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τον άτυχο αλλοδαπό, την ώρα που επιχειρούσε να περάσει τις γραμμές. Στο σημείο βρέθηκαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με τέσσερις άντρες που απεγκλώβισαν το νεκρό.

Το νέο θανατηφόρο συμβάν, που είναι το πέμπτο που σημειώνεται με πεζό στο δίκτυο του ΟΣΕ μέσα σε λίγους μήνες, έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες σιδηροδρομικές τραγωδίες, με τις συγκρούσεις αμαξοστοιχιών σε Μενίδι, Αφίδνες και Διαβατά Θεσσαλονίκης, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τρεις μηχανοδηγοί του Οργανισμού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το νέο τραγικό συμβάν στο σιδηροδρομικό δίκτυο σημειώθηκε χτες νωρίς το πρωί, μέχρι αργά χτες βράδυ ο ΟΣΕ και οι άλλες αρμόδιες αρχές δεν είχαν εκδώσει καν ανακοίνωση!

ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ
Εντυπωσιακό φαινόμενο

Ενα μοναδικό, φαντασμαγορικό φαινόμενο, την ολική έκλειψη του ηλίου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν χθες στο Καστελόριζο. Το ακριτικό νησί βρέθηκε μέσα στην κύρια ζώνη της ολικής έκλειψης από τις 13:52 έως τις 13:55, όταν ο ήλιος καλύφθηκε από τη σκιά της σελήνης, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το περίφημο ηλιακό στέμμα.

Η στιγμή αυτή «μάγεψε» κυριολεκτικά τόσο τους επιστήμονες που βρέθηκαν εκεί για να παρατηρήσουν και να καταγράψουν το φαινόμενο, όσο και τους κατοίκους και τους εκδρομείς. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το φαινόμενο έγινε ορατό ως μερική έκλειψη ηλίου. Να υπενθυμίσουμε ότι η ηλιακή έκλειψη εμφανίζεται όταν ο ήλιος, η σελήνη και η γη ευθυγραμμίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε η σκιά της σελήνης να πέφτει πάνω στη γη.

Η ολική έκλειψη ήταν αρχικά ορατή από ένα μικρό κομμάτι της βορειοανατολικής ακτής της Βραζιλίας, γύρω από τη Νατάλ, στις 11:39 (ώρα Ελλάδος). Στη συνέχεια, η κίνηση της σκιάς της σελήνης στην επιφάνεια της γης έγινε με υπερηχητική ταχύτητα. Σε τρεις ώρες, η εν λόγω σκιά διέσχισε τέσσερις ηπείρους, διανύοντας 14.500 χιλιόμετρα, περνώντας διαδοχικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Αφρική, τη Μεσόγειο, το Καστελόριζο, την Τουρκία, τον Καύκασο, το Καζαχστάν και κατέληξε στη Μογγολία.

Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου, ορατή από την Ελλάδα, θα γίνει στις 21 Απρίλη του 2088. Οι δύο προηγούμενες ολικές εκλείψεις, που ήταν ορατές στην Ελλάδα, έγιναν το 1870 και το 1936.

Γυναίκα και λαϊκοί αγώνες

Εκδήλωση για την «προσφορά της γυναίκας στους λαϊκούς αγώνες» πραγματοποιεί το Σάββατο, 1 Απρίλη, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης 4), στις 5.30 π.μ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ενώ θα τιμηθούν τα μέλη του συλλόγου Ελπίδα Μαλαγαρδή και Βάσω Βινετζάκη, για τη μακρόχρονη προσφορά τους στους κοινωνικούς αγώνες. Ακόμα, θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή κλιμακίου της χορωδίας και μαντολινάτας του συλλόγου «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παν. Μπαρμπάτη.

Παραγράφηκαν αδικήματα

Εκδικάστηκε χτες στο πενταμελές Εφετείο Αθηνών η υπόθεση της πρώην δικαστικού Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια για την παράλειψη υποβολής δύο δηλώσεων «πόθεν έσχες», αδίκημα για το ποίο πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 μηνών για κάθε μία από τις παραλείψεις που συγχωνεύτηκαν σε φυλάκιση 7 μηνών. Το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, καθώς, σύμφωνα με το νέο νόμο για επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, καταδικαστικές αποφάσεις μέχρι 6 μήνες, όταν δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες, παραγράφονται. Η Κ. Μπουρμπούλια δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο.

Στο μεταξύ, προθεσμία για τη Δευτέρα πήρε χτες προκειμένου να απολογηθεί για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες», ο υπόδικος για εμπλοκή στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα, πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ιμπεριαλισμός, αντιθέσεις και αντιστάσεις

Τα περιοδικά «Διάπλους», «Ουτοπία» και «Στίγμα» διοργανώνουν αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 1 Απρίλη, στο αμφιθέατρο ΜΑΧ του ΕΜΠ, διήμερο Συνέδριο με θέμα: «Ιμπεριαλισμός: Αντιθέσεις και Αντιστάσεις».

Στις εργασίες, που θα αρχίσουν την Παρασκευή στις 6 μ.μ. και το Σάββατο στις 10.30 π.μ., θα συμμετάσχουν από το εξωτερικό οι μαρξιστές θεωρητικοί Remy Herrera, Wolfgang Fritz Haug, Costanzo Preve, και από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, οι πανεπιστημιακοί Κώστας Βεργόπουλος, Γιώργος Λιοδάκης, Σταύρος Μαυρουδέας, Ευτύχης Μπιτσάκης, Γιώργος Ρούσης, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Γιώργος Σταμάτης, Παναγιώτης Σωτήρης, Αλέξανδρος Χρύσης.

ΠΟΑΟ
Εκδήλωση για τα 60χρονα του ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), τιμώντας τα 60χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει, την Κυριακή 2 Απρίλη 2006 και ώρα 12 το μεσημέρι, συνεστίαση στο κοσμικό κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην «Καστέλλο», Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26 Πατήσια - τηλ: 2102236600, σταθμός Ηλεκτρικού Αγ. Ελευθέριος).

Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συμμετοχή του διακεκριμένου καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ Γιάννη Τσελεπίδη. Στο πιάνο θα συνοδεύει η Ρεγκίνα Μπελέτσκαγια. Επίσης συμμετέχει το συγκρότημα Ψαραδάκου. Προσκλήσεις στα κεντρικά γραφεία της ΠΟΑΟ-ΠΕΑΕΑ, καθώς και στις αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΤΑΘ -ΔΣΕ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΦΕ, ΠΕΣΑΘΕΑ, ΠΣΑΜΑ και τα παραρτήματα των συνοικιών Αθήνας, Πειραιά, Αττικής.

Κλιμάκιο της Ιντερπόλ για τον Βαβύλη

Οι διαδικασίες για την έκδοση του Απ. Βαβύλη στην Ελλάδα «δρομολογήθηκαν», από χτες, καθώς κλιμάκιο της Ιντερπόλ αναχωρεί για την Ιταλία, προκειμένου να τον παραλάβει από τις φυλακές της Μπολόνια όπου κρατείται και να τον μεταφέρει στην Ελλάδα.

Χτες, το Ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε στον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρα, επιστολή με την οποία ζητά να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να συμφωνηθεί ο τρόπος, ο χρόνος και ο τόπος παράδοσής του, αφού το Εφετείο της Βενετίας, σύμφωνα με τη σύμβαση του Στρασβούργου, εξέδωσε θετική γνώμη για τη μεταφορά του κρατούμενου στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ