Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ
Εντυπωσιακό φαινόμενο

Ενα μοναδικό, φαντασμαγορικό φαινόμενο, την ολική έκλειψη του ηλίου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν χθες στο Καστελόριζο. Το ακριτικό νησί βρέθηκε μέσα στην κύρια ζώνη της ολικής έκλειψης από τις 13:52 έως τις 13:55, όταν ο ήλιος καλύφθηκε από τη σκιά της σελήνης, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το περίφημο ηλιακό στέμμα.

Η στιγμή αυτή «μάγεψε» κυριολεκτικά τόσο τους επιστήμονες που βρέθηκαν εκεί για να παρατηρήσουν και να καταγράψουν το φαινόμενο, όσο και τους κατοίκους και τους εκδρομείς. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το φαινόμενο έγινε ορατό ως μερική έκλειψη ηλίου. Να υπενθυμίσουμε ότι η ηλιακή έκλειψη εμφανίζεται όταν ο ήλιος, η σελήνη και η γη ευθυγραμμίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε η σκιά της σελήνης να πέφτει πάνω στη γη.

Η ολική έκλειψη ήταν αρχικά ορατή από ένα μικρό κομμάτι της βορειοανατολικής ακτής της Βραζιλίας, γύρω από τη Νατάλ, στις 11:39 (ώρα Ελλάδος). Στη συνέχεια, η κίνηση της σκιάς της σελήνης στην επιφάνεια της γης έγινε με υπερηχητική ταχύτητα. Σε τρεις ώρες, η εν λόγω σκιά διέσχισε τέσσερις ηπείρους, διανύοντας 14.500 χιλιόμετρα, περνώντας διαδοχικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Αφρική, τη Μεσόγειο, το Καστελόριζο, την Τουρκία, τον Καύκασο, το Καζαχστάν και κατέληξε στη Μογγολία.

Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου, ορατή από την Ελλάδα, θα γίνει στις 21 Απρίλη του 2088. Οι δύο προηγούμενες ολικές εκλείψεις, που ήταν ορατές στην Ελλάδα, έγιναν το 1870 και το 1936.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ