ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Πλάκωσε για τα καλά η ... άνοιξη

...κάθε είδους άνοιξη

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Τι κρίμα, τέτοιες μέρες, να μην είμαστε τηλέπαθοι, να ασχολούμαστε με τα περί της TV! Τώρα που - εδώ παραδίπλα, στην οθόνη - γίνεται το μεγάλο γέλιο με την αποκάλυψη ότι η AGB δεν είναι - κατά Τράγκα - παρά μόνο μία απάτη! Το ιερό και όσιο των μετρήσεων τηλεθέασης; Ακου, λέει η ρεπόρτερ, είχαν μηχανάκι μέτρησης σε τυφλό! Χο, χο, χο, χο. Κι ένας άλλος, λέει, που στα χαρτιά ανελλιπώς εμφανίζεται να βλέπει τηλεόραση, είναι εκτός Ελλάδας κάτι χρόνια! Χο, χο, χο, χο.

Χτες, σε βδομαδιάτικη εφημερίδα υπήρξε ρεπορτάζ για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που αντί να έχουν «ζωντανό» πρόγραμμα, παίζουν κονσέρβες κατά παραγγελία των εταιριών. Σε αντιπαραβολή πρόβαλε ο «ρεπόρτερ» ορισμένους σταθμούς που έχουν εκπομπές με παραγωγούς. Εξαφανισμένος ο «902». Κι ας είναι από τους κατεξοχήν ζωντανούς σταθμούς, με ανθρώπους πραγματικούς πίσω από το μικρόφωνο απ' τα χαράματα, με μόχθο και κόπο για να παρουσιάσουν γνώμη, άποψη, έρευνα. Είχε, όμως, το «ρεπορτάζ» σε περίοπτη θέση τον πειραματικό σταθμό του ΣΥΝ, που εκπέμπει κατά κύριο λόγο κονσέρβες!

AGB, Focus και το λοιπό συναπάντημα. Ετσι, για να γνωρίζετε πως όταν διαβάζετε κάτι χολερικά σχόλια για τον «902» στα έντυπα, από πίσω είναι πολύ το χρήμα που παίζει... Και όχι μόνο το χρήμα...

Πάμε παρακάτω:

Θέλουν, λέει, οι Γάλλοι, να διατηρήσουν ό,τι παραχωρήθηκε κάτω από την πίεση ενός εργατικού κινήματος που είχε φάρο το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Δε γίνεται, παιδιά. Είναι μερικά πράγματα που ή τα παίρνεις ολόκληρα, ή σε παίρνουν από κάτω. Δε γίνεται καπιταλισμός και ανθρώπινο πρόσωπο. Δε γίνεται δικτατορία των μονοπωλίων και δικαιώματα στους εργάτες, που μόνο υπό δικτατορία του προλεταριάτου μπορούν να υπάρχουν. `Η το κέρδος του αφεντικού, ή η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής με συνεπαγόμενο και το προϊόν σε κοινή διάθεση μεταξύ εργατών.

Σωστός ο Μαχαίρας στο «ΕΘΝΟΣ». Μας θύμισε αυτό που ήταν ήδη γνωστό, ότι τις μεγαλύτερες ήττες της η εργατική τάξη τις γνώρισε με τη σοσιαλδημοκρατία στο τιμόνι. Εχουν την ικανότητα οι σοσιαλδημοκράτες να πείθουν ότι το κέρδος του αφεντικού είναι όφελος για τον εργάτη. Μέχρι να πάρουν χαμπάρι οι εργάτες ότι προκοπή θα δούνε μόνο όταν έχουν δική τους και την εξουσία και τα μέσα παραγωγής.

Οπου ευημερεί ο καπιταλισμός, δυστυχούν οι εργάτες. Το αντίθετο το ισχυρίζονται πλέον μόνο κάτι ροζ που έχουν μπερδευτεί λίγο και καταλήγουν σε παραληρήματα τύπου Αλαβάνου, όπως προχτές στη Βουλή.

Ασχετο: Προς Στάθη Σ: Πρόσεχε άνθρωπέ μου μ' αυτά που γράφεις για το έθνος. Ξέρεις τι είναι να σε πιάσει στο στόμα του το αντιεθνικιστικό Φόρουμ του Στρατούλη, άσε που έχεις δίπλα σου και τους Ιούς...

Δευτέρα... κοντή γιορτή, το ραντεβού είναι έξω από τα γραφεία των Εμπόρων (Μητροπόλεως).

Α! Παρεμπιπτόντως, Αλέκο, στις 13 του Απρίλη, οι διαιρεμένοι από το ΚΚΕ εργάτες απεργούν! Εκείνο το καλύβι-τσαντίρι, πες το όπως θες, της ΓΣΕΕ, μήπως έχεις υπόψη σου πώς σκέφτεται να ενώσει τους εργάτες;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΠΟΥ 'ΧΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΞΟΔΟ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ: «Οι νέοι πράγματι έχουν λόγους να ανησυχούν (...) Αρκετοί Γάλλοι ψηφοφόροι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την ΕΕ ως έναν συντελεστή ανασφάλειας (...) Αντί να βλέπουν τις ανοιχτές αγορές ως δρόμο δημιουργίας θέσεων εργασίας, αρκετοί νέοι τις θεωρούν όργανα καταπίεσης. Το αποτέλεσμα είναι μία πολιτική αποδιοργάνωση που μάλλον θα συνεχιστεί ώσπου οι Γάλλοι ηγέτες μπορέσουν να συγκροτήσουν ένα νέο όραμα κοινωνικής δικαιοσύνης σε μια κοινωνία της αγοράς» (το άρθρο σε «The New York Times» / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ «ΔΥΣΕΞΗΓΗΤΗ»: «Ο Μάρτιος φέρνει συνήθως την άνοιξη, όμως ο Μάρτιος του 2006 ίσως καταγραφεί στην ευρωπαϊκή ιστορία σαν "Ανοιξη της δυσφορίας". Δυσφορίας συμπυκνωμένης επί δεκαετίες, όσο ακριβώς διαρκούν ή εκκολάπτονται οι κακοδαιμονίες της Ευρώπης, η ανίατη στη Γαλλία ανεργία, η οικονομική καχεξία, δυσεξήγητη για χώρες με τόσες δυνατότητες ανάπτυξης και ευημερίας, όπως η Γερμανία και η Ιταλία» (το σημείωμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΕΜΟΥΝ: «Αποφεύγοντας να μιλήσουν για την ουσία (...) αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν (...) Μια γενικευμένη αντίδραση εναντίον της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής, πολιτικής εξαχρείωσης, είναι αυτό που τρέμουν» (ο Διονύσης Τσακνής στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ ΕΓΚΑΙΡΑ... «Το 75% των νεαρών Γάλλων θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Η Γαλλία έχει 3,5 εκατομμύρια άνεργους και 1,5 εκατομμύριο εγγεγραμμένους στο ταμείο ανεργίας. Εδώ και δύο δεκαετίες η ανεργία κινείται στο 10% και μεταξύ των νέων ξεπερνά το 23%. Στους μη προνομιούχους των προαστίων που έκαιγαν αυτοκίνητα φτάνει το 45% (...) Ολα ήταν καλά τα "30 χρυσά χρόνια" μετά τον πόλεμο, όταν η Δυτική Ευρώπη γνώρισε πρωτοφανή ευημερία χάρις στο κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης. Από τη δεκαετία του '80 το μοντέλο άρχισε να κάνει νερά (...) Οι Γάλλοι θέλουν να διατηρήσουν την ψευδαίσθηση της απόλυτης ασφάλειας» (ο Μάρτι Φοντ στην «El Pais» / «ΕΘΝΟΣ»).

ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ: «Δε χρειάζονται λοιπόν μεταρρυθμίσεις; Σαφώς και χρειάζονται. Μόνο που όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά οι μεγάλες τομές, οι μεταρρυθμίσεις με συναίνεση, δεν έγιναν πανευρωπαϊκά από τη δεξιά, λαϊκή η νεοφιλελεύθερη, αλλά από την κεντροαριστερά» (ο Χρήστος Μαχαίρας στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλλο ένα ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ χτες στη Βουλή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΜΕΓΑΛΗ ληστεία των Ταμείων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 12 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ κάνουν φτερά από τα Ταμεία κάθε χρόνο

Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά

Η ΑΥΓΗ: Κύμα συνταξιοδοτήσεων πλήττει τα ταμεία

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΕΚΛΕΙΨΗ» επιχειρημάτων στη Βουλή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οξύς Καραμανλής κατά ΠΑΣΟΚ για ΕΥΠ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΚΛΕΙΨΗ Παπανδρέου

ΤΑ ΝΕΑ: Ομολογία Καραμανλή για τη... βαλίτσα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 29.283 προσλήψεις εκπαιδευτικών

ΕΘΝΟΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ στον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Σταϊκούρα και Κοραντή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Ανάληψη» 318 εκατομμυρίων από Morgan Stanley

ΤΟ ΒΗΜΑ: Θνησιγενής ο ΟΤΕ και άρρωστη η ΔΕΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα «τζάκια» αξιώνουν ...με ήπιο προφίλ

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει και άλλα ρίσκα για να ενισχύσει περισσότερο αυτήν την ανατέλλουσα νέα τάξη. Οσο αυτή επενδύει, κερδίζει και καταναλώνει, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να συμπαρασύρει στην ευημερία και τους σημερινούς μη προνομιούχους» (ο Μ. Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

...με αγριάδες τύπου Εβερτ

«Ας μην κάνει το λάθος ο πρωθυπουργός να θεωρεί δεδομένους όλους όσοι τον ψήφισαν. Πολλοί το σκέφτονται (...) είμαστε πολύ κοντά στην ώρα των μεγάλων προβληματισμών και στην παρόρμηση πολλών να πάρουν πίσω την ψήφο τους» (ο Χ. Πασαλάρης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

...με πράσινες υπενθυμίσεις

«Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχοντας διδαχθεί από τις αστοχίες των προκατόχων, πορεύτηκαν με αργά βήματα και κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τη λογική της "μίας μετοχής που ανήκει στο Δημόσιο" (...) η κυβέρνηση της ΝΔ θα έπρεπε να αξιοποιήσει την κληρονομιά που της άφησε το ΠΑΣΟΚ (...) ο κ. Βουρλούμης, όμως, θύμισε χτες ότι ανεξάρτητα από τα κομματικά συμφέροντα των κυβερνήσεων η οικονομία απαιτεί τις αλλαγές άμεσα» (στο κύριο άρθρο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Κι από κοντά ένα ροζ κολαούζο

«Το ΚΚΕ παίζει το παιχνίδι του κατεστημένου και της κυβέρνησης διαιρώντας τους εργαζόμενους» (από την ομιλία Αλαβάνου ο πλάγιος τίτλος στην «ΑΥΓΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ