ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ
Προκλητικός εμπαιγμός των πλημμυροπαθών από τον Γ. Παπανδρέου

Μοιράζοντας υποσχέσεις και ανέξοδες εξαγγελίες, ο Γ. Παπανδρέου συνέχισε επάξια τον εμπαιγμό των πλημμυροπαθών κατοίκων του Εβρου, ακολουθώντας την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, που μετά από κάθε καταστροφή στον ακριτικό νομό, σπεύδουν να δώσουν πακέτα «έκτακτων μέτρων», τα οποία δεν υλοποιούν ποτέ...

Κατά τη διήμερη περιοδεία του στον Εβρο, αναφέρθηκε στις τελευταίες πλημμύρες, στέλνοντας τη «συμπαράσταση» και την «αλληλεγγύη» του, σε όσους «είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται». Ξεχνώντας πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες πλημμύρες του 1998 και 2003 δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους, αφού δεν προχώρησαν σε αντιπλημμυρικά έργα που θα θωράκιζαν τους κατοίκους, κατηγόρησε την κυβέρνηση που συνεχίζει την ίδια πολιτική ότι, μετά την περσινή πλημμύρα, «δε σχεδίασε και δεν εκτέλεσε τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα»...

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να κρύψει ότι η πολιτική του κόμματός του, όπως και της ΝΔ, δεν έχει στόχο να δημιουργήσουν έργα διαχείρισης των υδάτων που θα ωφελήσουν τον αγροτικό πληθυσμό, αφού ακολουθούν την ίδια αντιαγροτική πολιτική στα πλαίσια της ΕΕ. Βέβαια, την ίδια στιγμή, υποσχόταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει «την εκπόνηση Ειδικού 5ετούς Προγράμματος Ανασυγκρότησης του Εβρου».

Με «αλληλεγγύη» στον «άλλο δρόμο»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν αρκέστηκε να δημαγωγεί μοιράζοντας «λύσεις» στα προβλήματα των πλημμυροπαθών του ακριτικού νομού. Προβάλλοντας τον «άλλο δρόμο» που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «αμφισβητεί τις κατακτήσεις των εργαζομένων» ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται στο «δρόμο της αλληλεγγύης, της σιγουριάς και της αξιοπρέπειας»...

Μοιράζοντας λοιπόν στο λαό «αλληλεγγύη» και «αξιοπρέπεια», αλλά διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει πιστό στην πολιτική του «ευρωμονοδρόμου», ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το κόμμα του, όταν έρθει στην «εξουσία» θα συνεχίσει τις «τομές» και τις «μεταρρυθμίσεις» στην οικονομία. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα «αξιοποιήσει την αγορά», αλλά έσπευσε να «χρυσώσει το χάπι», ισχυριζόμενος ότι θα κάνει «την αγορά να υπηρετεί τον πολίτη».

Μίλησε για την «ασφάλεια» που πρέπει να αισθάνεται ο εργαζόμενος, για «ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή», ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει «ταξικό και δεξιό πρόσωπο», αφού σ' αυτή τη χώρα «δεν πληρώνει ο ισχυρός», αλλά επί της ουσίας τάχτηκε με τη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, αφού υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ την ανάπτυξη της χώρας θα την παραδώσει στον «ιδιωτικό τομέα» και τις τράπεζες, αρκεί να αναλάβουν τη ...«δέσμευση» να προχωρήσουν σε επενδύσεις έχοντας στο «επίκεντρό τους τον άνθρωπο»!

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι επενδύει στη «φτηνή εργασία», την ίδια στιγμή που η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος συνεχίζει να στηρίζει την προεκλογική πρότασή του για 4χρονη ανασφάλιστη εργασία των νέων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες στελεχών του ΠΑΣΟΚ να πείσουν για το αντίθετο.

Εξάλλου, ο στενός του συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Ηρακλής Πολεμαρχάκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τάχτηκε υπέρ της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, τονίζοντας: «Ρυθμιστικό ρόλο πρέπει να παίξουν κίνητρα για την παράταση του χρόνου εργασίας»....

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Αντιπαράθεση για τις... εντυπώσεις

Ορέστης Κολοζώφ: Η ανάπτυξη είναι το κεντρικό πρόβλημα του Εβρου

Σε πεδίο εντυπωσιοθηρικής αντιπαράθεσης μετέτρεψαν χτες στη Βουλή τη συζήτηση Επερώτησης για τις πλημμύρες του Εβρου η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Ορέστης Κολοζώφ τόνισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων υποδομής και ανάπτυξης για την περιοχή όπου θα ενταχθεί και η αντιπλημμυρική προστασία.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για αδιαφορία απέναντι στο πρόβλημα και κακοδιαχείριση των κονδυλίων υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ διέθεσε σε 2 χρόνια περισσότερα κονδύλια από όσα το ΠΑΣΟΚ επί μια εικοσαετία. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν με τη σειρά τους τον υπουργό Εσωτερικών για ανάσχεση του προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας προσθέτοντας ότι «γευμάτιζε» με τοπικούς παράγοντες κατά την περίοδο των πλημμυρών.

«Το κεντρικό πρόβλημα του Εβρου είναι η ανάπτυξή του» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, συνδέοντας με τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής την αντιπλημμυρική του προστασία. Εθεσε χαρακτηριστικά το ερώτημα: «αν δεν υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή θα ενδιαφερθεί κανένας για μερικές χιλιάδες στρέμματα που πλημμυρίζουν κάθε τόσο;».

Ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε ότι υπό το πρίσμα αυτό οι αντιπλημμυρικές «λύσεις» που δόθηκαν ήταν «μπαλώματα που με το πρώτο φούσκωμα του Εβρου παρασύρονται» τονίζοντας ότι «το θέμα έχει να κάνει με το πώς βλέπει η κάθε φορά κυβέρνηση την περιοχή». Με βάση τις ακολουθούμενες πολιτικές, συνέχισε, «επαφίουμε την ανάπτυξη στις επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου» θυμίζοντας τις «επενδύσεις» αετονύχηδων στην περιοχή που απλώς κατανάλωσαν κοινοτικά προγράμματα για να φύγουν στη συνέχεια. Ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε πως «εάν δεν πάρει την πρωτοβουλία το κράτος να δημιουργήσει υποδομή» δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις ζητώντας να υπάρξει «προγραμματισμός για την ανάπτυξή της». Οσον αφορά την τριμερή συνεργασία που απαιτείται για την αντιπλημμυρική προστασία, ο κοιν. Εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι «θα έπρεπε να επιδιώξουμε συνεργασία με στόχο να δημιουργηθεί ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο» και όχι «να αφήνουμε την περιοχή να φθίνει». Τέλος σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «το επικοινωνιακό παιγνίδι έχει επισκιάσει την πολιτική ευθύνη».

«ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ»
Νέο καθεστώς ομηρίας

Σε καθεστώς ομηρίας με άγνωστη ημερομηνία λήξης βάζει η κυβέρνηση δεκάδες χιλιάδες αγρότες, θύματα της τοκογλυφίας των τραπεζών, αφήνοντας ανοιχτό για πρώτη φορά το ενδεχόμενο «διορθωτικών κινήσεων» στη ρύθμιση για τα πανωτόκια.

Η κυβέρνηση, ομολογώντας ουσιαστικά την παταγώδη αποτυχία της ρύθμισης που ψήφισε για τα επιτόκια, εμφανίζεται να συζητάει κάποιες «βελτιώσεις» του νόμου, χωρίς όμως να προσδιορίζει το περιεχόμενό τους και το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση, όπως και στην προηγούμενη ρύθμιση, δεν πάει κόντρα στη βούληση και τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Ωστόσο το πρόβλημα δε λύθηκε με την προηγούμενη ρύθμιση, αφού περίπου οι μισοί από τους «εμπλεκόμενους» στις διατάξεις του νόμου δεν έκαναν χρήση του.

Το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια μετά το θόρυβο που προκλήθηκε σε κομματική σύσκεψη της ΝΔ προχθές στη Λάρισα, καθώς γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές αποδοκίμασαν αρμόδια κομματικά στελέχη που υποστήριξαν ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε χθες να έρθει καινούρια ρύθμιση, αλλά παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο, αφήνοντας να αιωρούνται όλα τα ενδεχόμενα. «Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω, καθότι δε γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιου είδους σκέψη στο αρμόδιο υπουργείο», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πριν από κάμποσο διάστημα διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει θέμα νέας νομοθετικής ρύθμισης για τα πανωτόκια. Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «ένα μεγάλο ποσοστό έχει ήδη ωφεληθεί από αυτές τις ρυθμίσεις», παραπέμποντας σε παλαιότερα στοιχεία που είχε αναφέρει. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η νέα «ρύθμιση» είναι πιθανόν να προωθηθεί πριν από το καλοκαίρι, ώστε να διευκολύνει και την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Εκδήλωση τιμής στη γενέτειρά του

Με αφορμή τη συμπλήρωση 54 χρόνων από τη δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, την Κυριακή 9 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του μνημείου Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα (πλατεία Μπελογιάννη), από τη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών ΚΚΕ Ν. Ηλείας βάζει πούλμαν για τη μετάβαση όσων ενδιαφέρονται στην εκδήλωση, που θα ξεκινήσουν, στις 7 το πρωί της Κυριακής από την πλατεία Λαυρίου, Αθήνα. Συμμετοχή - Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.4620.467 και 6979109641 και 6972778939.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τη συμμετοχή στην εκδήλωση από την πλατεία Κάνιγγος, την Κυριακή 9/4, στις 7 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.8225.407 και 210.8831.368.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ