ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβαίνουν και άλλο τα υγρά καύσιμα

Εντείνονται οι ανησυχίες στο κυβερνητικό επιτελείο για τη συνεχιζόμενη άνοδο των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο, αν και οι αρμόδιοι υπουργοί με δηλώσεις τους συνδέουν την πορεία αυτή σχεδόν αποκλειστικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού και την υλοποίηση του σχετικού κριτηρίου για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας διατύπωσε την άποψη ότι «είναι μάλλον απίθανο να κρατήσουν αυτές οι υψηλές τιμές για πολύ χρονικό διάστημα» και υποστήριξε ότι αν και ουδείς φανταζόταν ότι θα φτάσει τα 30 δολάρια το βαρέλι, η εξέλιξη «δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής φαινόμενα πετρελαϊκής κρίσης όπως αυτά που είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα πριν από 20 ή 30 χρόνια».

«Πρόβλημα για όλη τη διεθνή οικονομία» χαρακτήρισε τις εξελίξεις με το πετρέλαιο και ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος, προβλέποντας ότι θα υπάρξουν μέτρα πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, για την ελληνική αγορά απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και ειδικότερα της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει «γενναίες κινήσεις» σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης και στο οικιακό ρεύμα, ενώ για τη συγκράτηση της συνεχούς αύξησης των τιμών των υγρών καυσίμων, η κυβέρνηση ασκεί... πιέσεις στις εταιρίες πετρελαιοειδών και στους βενζινοπώλες.

Στο μεταξύ, κατά τρεις δραχμές ακριβότερα αναμένεται να πωλούνται σύμφωνα με πληροφορίες από σήμερα τα μεσάνυχτα οι βενζίνες, ενώ σταθερές αναμένονται οι τιμές των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι σημαντικές αυξήσεις στα υγρά καύσιμα θα ισχύσουν από την επόμενη βδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΎ
Εκκίνηση ιδιωτικοποίησης

Χτες συζητήθηκαν στο ΔΣ  της ΔΕΗ οι προτάσεις για την προσαρμογή της επιχείρησης στο καθεστώς της απελευθερωμένης - ιδιωτικοποιημένης - αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης προχωράει η διοίκηση της ΔΕΗ, αφού χθες στο ΔΣ παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν προτάσεις για την προσαρμογή της ΔΕΗ στις νέες ιδιωτικοοικονομικές συνθήκες που πρόκειται να ισχύσουν στην επιχείρηση, λόγω της επικείμενης απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στο ίδιο ΔΣ ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση αεροστροβίλων στην Κρήτη, λόγω του ότι για την κατακύρωσή του ερίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα του Κόκκαλη και του Κοπελούζου. Ο διαγωνισμός, όπως αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΗ, θα επαναληφθεί μετά την πάροδο δύο μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΔΕΗ ασχολήθηκε, - χωρίς όμως να πάρει αποφάσεις - για την πιλοτική ένταξη των Ορυχείων, της Παραγωγής και της Διανομής σε μία κοινή νεοσυσταθείσα εταιρία, στην οποία όμως, κάθε κλάδος (Ορυχεία, Παραγωγή και Διανομή) θα διατηρεί ξεχωριστούς ισολογισμούς. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα περάσει υπό τον έλεγχο της Ανώνυμης Εταιρίας «Κεντρικός Διαχειριστής του Συστήματος» (ΚΔΣ). Ο ΚΔΣ, θα ελέγχεται κατά το 51% από το Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 49% θα το μοιράζονται αναλογικά, οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και η ΔΕΗ. Πρέπει να σημειωθεί, ότι μέχρι να μπουν στην αγορά νέοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, το 49% θα ελέγχεται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, όμως από τη στιγμή που θα εμφανιστούν, θα χάνει τα ποσοστά της στον ΚΔΣ, τα οποία θα παραδίδονται στους ιδιώτες παραγωγούς.

Ωστόσο, το εταιρικό σχήμα του «Κεντρικού Διαχειριστή», αναμένεται να αλλάξει σύντομα, αφού στις προθέσεις της κυβέρνησης, είναι να παραδώσει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ετσι το σύστημα μεταφοράς που κατασκευάστηκε αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, με τα λεφτά του ελληνικού λαού, θα παραδοθεί στις κερδοσκοπικές ορέξεις του ιδιωτών παραγωγών.

Στο μεταξύ, τέσσερις διεθνείς κοινοπραξίες και εταιρίες επιλέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα να συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Το διεθνή διαγωνισμό έχουν αναλάβει από κοινού η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πίστεως. Οι εταιρίες που προκρίθηκαν για την τελική φάση είναι: ABN AMRO ROTHSCHILD - GOLDMAN SACHS, CREDIT SUISSE FIRST BOSTON, MERRILL LYNCH - JP MORGAN, MORGAN STANLEY DEAN WITTER.

Οποια εταιρία τελικά επιλεχθεί για να προφέρει τις υπηρεσίες της για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, θα κληθεί να καταθέσει τις προτάσεις της, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα ιδιωτικοποιηθεί, όσο και για το χρόνο που θα επιλεχθεί ως ο κατάλληλος για την εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Τα οφέλη είναι μόνο για λίγους, μεγάλους

Μόλις 90 επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν κατορθώσει να μπουν σε μια προσπάθεια χρήσης Ηλεκτρονικού Εμπορίου τα τελευταία χρόνια, ενώ σε 500 ανέρχονται οι επιχειρήσεις εκείνες που μέχρι το τέλος του 2000 θα αξιοποιήσουν τα σχετικά κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την προώθηση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής πανηγυρικής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Ηλεκτρονικού Εμπορίου, όπου μεταξύ άλλων ο Γ. Δουκίδης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, σημείωσε ότι μόλις το 6,5% από τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στο Ιντερνετ έχουν αναπτύξει δυνατότητες «On Line» λήψης παραγγελιών και ακόμη λιγότερες «On Line» πληρωμών.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι όλος ο «θόρυβος» που καλλιεργεί η κυβέρνηση γύρω από το θέμα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, αφορά ένα πολύ μικρό έως αμελητέο αριθμό επιχειρήσεων, που έχουν τη δυνατότητατα να το αναπτύξουν. Είναι επίσης αυτονόητο ότι μέσα σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, που απλώς θα έχουν αντιμετωπίσουν ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών.

Εξάλλου, την πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ηλεκτρονικού Εμπορίου η κυβέρνηση δεν παρέλειψε να τη χρησιμοποιήσει και για προεκλογικούς σκοπούς, καθώς έστειλε σχετική ομιλία ο πρωθυπουργός, η παρουσία του οποίου ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω γρίπης, όπως ανακοινώθηκε. Στην ομιλία του ο Κ Σημίτης έκανε λόγο μεταξύ άλλων ακόμα και για «μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας» μέσω του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ενώ υποστήριξε ότι με το ηλεκτρονικό εμπόριο θα δοθεί η δυνατότητα σε μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα, «να συμμετάσχουν ισότιμα στο διεθνή εμπορικό στίβο». Ο ίδιος - τη στιγμή που τα ελληνικά προϊόντα δε βρήκαν πελάτες ούτε στην ΕΕ ούτε στην ΓΚΑΤ, ούτε στην «παγκοσμιοποιημένη» αγορά - δεν απέφυγε να μιλήσει για τη δυνατότητα ακόμα, που δίνει το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στις επιχειρήσεις, «να αναζητήσουν πελάτες σε όλο τον κόσμο»!

Τέλος ο Ε. Βενιζέλος αφού εκθείασε τα πλεονεκτήματα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, αναφερόμενος στα προβλήματα που θα δημιουργήσει η χρήση του, δεν έκρυψε ότι θα λειτουργήσει σε βάρος πάρα πολλών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται στις ενδιάμεσες φάσεις του εμπορίου.

ΛΕΣΒΟΣ
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Αδικαιολόγητες και απροειδοποίητες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Λέσβο. Το θέμα φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Σταύρου Σκοπελίτη και Μπάμπη Αγγουράκη προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αιγαίου, οι οποίοι ερωτώνται τι μέτρα πρόκειται να πάρουν ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι «εδώ και λίγες μέρες στο νησί της Λέσβου συμβαίνουν συνεχείς διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, άλλες φορές προγραμματισμένες και άλλες φορές τελείως απροειδοποίητα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών για την οικονομική ζημιά που υφίστανται, καθώς και των κατοίκων για ανεπανόρθωτες ζημιές των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών τους, είναι μεγάλες και καθ' όλα δικαιολογημένες. Η διεύθυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ, αιτιολογεί τις συχνές αυτές διακοπές λέγοντας ότι δεν επαρκεί η ισχύς των ηλεκτρογεννητριών που υπάρχουν και ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένες ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος».

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος και την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Λέσβο για την απρόσκοπτη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος τώρα αλλά και στο μέλλον;

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και στοιχεία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται μέχρι και επτά ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα. Αυτό υπενθυμίζεται σε εγκύκλιο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών και η οποία αναφέρεται σε σχετική διάταξη του πρόσφατου φορολογικού νόμου.

Οπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και στοιχείων, με την υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολών - μετάταξης που υποβάλλεται μέσα στη νόμιμη προθεσμία (δηλαδή το πρώτο δεκαήμερο του πρώτου μήνα της διαχειριστικής περιόδου στην οποία επιθυμούν να μεταγάγουν). Ειδικά για φέτος, γίνεται δεκτό κατ' εξαίρεση η δήλωση μεταβολής - μετάταξης να υποβληθεί μέχρι και την 31η Μάρτη 2000. Στην περίπτωση απαλλαγής πάντως, τονίζεται ότι τα ετήσια κατ' αποκοπήν ποσά φόρου που προβλέπεται από τη νομοθεσία να καταβάλουν οι παραπάνω επιχειρήσεις, θα είναι προσαυξημένα κατά 15%.

Δεύτερη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Παράταση για... δεύτερη φορά δίνει το υπουργείο Οικονομικών στις προθεσμίες για την παραλαβή του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας έτους 2000.

Να υπενθυμίσουμε ότι η προθεσμία έληγε κανονικά σήμερα, μετά την παράταση που είχε ξαναδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών στις 31 του περασμένου Γενάρη. Φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επιστρατεύσει κάθε μέσο - ακόμη κι αν αυτό στερείται στοιχειώδους σημασίας - προκειμένου να καλλιεργήσει θετικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Πάντως, μετά τη χτεσινή απόφαση για παράταση, οι κάτοχοι οχημάτων οποιασδήποτε χρήσης, θα μπορούν να απευθύνονται μέχρι το τέλος του μήνα για την παραλαβή του ειδικού σήματος, είτε στις τράπεζες Εθνική, Ιονική, Αγροτική και Πίστεως, εφόσον έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο από το ΚΕΠΥΟ, είτε στις εφορίες τους αν δεν το έχουν λάβει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ