Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΎ
Εκκίνηση ιδιωτικοποίησης

Χτες συζητήθηκαν στο ΔΣ  της ΔΕΗ οι προτάσεις για την προσαρμογή της επιχείρησης στο καθεστώς της απελευθερωμένης - ιδιωτικοποιημένης - αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης προχωράει η διοίκηση της ΔΕΗ, αφού χθες στο ΔΣ παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν προτάσεις για την προσαρμογή της ΔΕΗ στις νέες ιδιωτικοοικονομικές συνθήκες που πρόκειται να ισχύσουν στην επιχείρηση, λόγω της επικείμενης απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στο ίδιο ΔΣ ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση αεροστροβίλων στην Κρήτη, λόγω του ότι για την κατακύρωσή του ερίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα του Κόκκαλη και του Κοπελούζου. Ο διαγωνισμός, όπως αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΗ, θα επαναληφθεί μετά την πάροδο δύο μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΔΕΗ ασχολήθηκε, - χωρίς όμως να πάρει αποφάσεις - για την πιλοτική ένταξη των Ορυχείων, της Παραγωγής και της Διανομής σε μία κοινή νεοσυσταθείσα εταιρία, στην οποία όμως, κάθε κλάδος (Ορυχεία, Παραγωγή και Διανομή) θα διατηρεί ξεχωριστούς ισολογισμούς. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα περάσει υπό τον έλεγχο της Ανώνυμης Εταιρίας «Κεντρικός Διαχειριστής του Συστήματος» (ΚΔΣ). Ο ΚΔΣ, θα ελέγχεται κατά το 51% από το Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 49% θα το μοιράζονται αναλογικά, οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και η ΔΕΗ. Πρέπει να σημειωθεί, ότι μέχρι να μπουν στην αγορά νέοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, το 49% θα ελέγχεται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, όμως από τη στιγμή που θα εμφανιστούν, θα χάνει τα ποσοστά της στον ΚΔΣ, τα οποία θα παραδίδονται στους ιδιώτες παραγωγούς.

Ωστόσο, το εταιρικό σχήμα του «Κεντρικού Διαχειριστή», αναμένεται να αλλάξει σύντομα, αφού στις προθέσεις της κυβέρνησης, είναι να παραδώσει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ετσι το σύστημα μεταφοράς που κατασκευάστηκε αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, με τα λεφτά του ελληνικού λαού, θα παραδοθεί στις κερδοσκοπικές ορέξεις του ιδιωτών παραγωγών.

Στο μεταξύ, τέσσερις διεθνείς κοινοπραξίες και εταιρίες επιλέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα να συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Το διεθνή διαγωνισμό έχουν αναλάβει από κοινού η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πίστεως. Οι εταιρίες που προκρίθηκαν για την τελική φάση είναι: ABN AMRO ROTHSCHILD - GOLDMAN SACHS, CREDIT SUISSE FIRST BOSTON, MERRILL LYNCH - JP MORGAN, MORGAN STANLEY DEAN WITTER.

Οποια εταιρία τελικά επιλεχθεί για να προφέρει τις υπηρεσίες της για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, θα κληθεί να καταθέσει τις προτάσεις της, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα ιδιωτικοποιηθεί, όσο και για το χρόνο που θα επιλεχθεί ως ο κατάλληλος για την εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ