ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εσπευσμένα και με συνοπτικές διαδικασίες η σύμβαση στη Βουλή
  • Λίγο πριν τις εκλογές η κυβέρνηση, με τη συμφωνία της ΝΔ, ψήφισε τη σχετική αποικιοκρατική συμφωνία
  • Κυρώθηκε, επίσης, η ΝΑΤΟική Συμφωνία για το «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»
  • Μ. Κωστόπουλος: Η προεκλογική κύρωση της Συμφωνίας δείχνει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους ΝΑΤΟικούς

Την αποικιοκρατική συμφωνία για τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα, που εντάσσει παραπέρα τη χώρα μας στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων, έφερε χτες για κύρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Η Συμφωνία που στηρίχτηκε και από τη ΝΔ εντάσσεται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και ρυθμίζει τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις λειτουργίες του στρατηγείου στη Λάρισα και τις υποχρεώσεις του υπηρετούντος προσωπικού.

Χαρακτηριστικό του αποικιοκρατικού χαρακτήρα της σύμβασης είναι ότι κατ' αρχήν παραπέμπει σε αντίστοιχες συμφωνίες που συνάφθηκαν το 1951, όπου υπήρχε η περίφημη πρόβλεψη της ετεροδικίας και της ασυλίας του στρατιωτικού προσωπικού.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι στο θέμα της ασυλίας (δηλ. Ασυδοσίας και ατιμωρησίας ) και η σημερινή σύμβαση, αφού στο κεφάλαιο «Ασυλία προσωπικού» αναφέρει επί λέξει ότι προβλέπεται «ασυλία από δικαστική δικαιοδοσία σχετικά με τις λέξεις που θα ειπωθούν και πράξεις που θα τελεστούν, περιλαμβανομένων και των λέξεων που θα γραφούν με την επίσημη ιδιότητά του και εντός του αντικειμένου της εξουσίας».

Με απλά λόγια ο κάθε ΝΑΤΟικός λοχίας θα μπορεί να λέει ή κάνει ό,τι θέλει, να βρίζει όποιον θέλει έχοντας εξασφαλισμένη την ασυλία του και τη μη δίωξή του.

Ενδεικτικό ακόμα της πλήρους ασυδοσίας και της λειτουργίας ως κράτους εν κράτει είναι και η πρόβλεψη ότι τα διάφορα δέματα δε θα υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο, άρα θα μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει από το στρατηγείο οτιδήποτε, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Χτες επίσης η κυβέρνηση κατέθεσε για κύρωση και τη ΝΑΤΟική συμφωνία για το «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», με την οποία το ΝΑΤΟ επιχειρεί να βάλει «στο μαντρί» μια σειρά από χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η διαδικασία που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για την κύρωση των δύο συμβάσεων αποκλείει ουσιαστική συζήτηση πάνω στο θέμα, αφού για την κύρωση των συμβάσεων δε γίνεται αναλυτική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά απλώς αναπτύσσουν σύντομα τη θέση τους μόνον όσοι διαφωνούν.

Αν τέτοιες συμφωνίες έρχονται λίγο πριν τις κάλπες, καταλαβαίνει κανένας τι μας περιμένει μετά τις εκλογές, είπε στην ομιλία του στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος. Υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν τέτοιου είδους συμφωνίες να μην συζητιούνται αναλυτικά στην Ολομέλειακαι έκανε λόγο για διαδικασία που αποτελεί «μίνι πραξικόπημα» στη νομοθετική εργασία.

Εκτός των άλλων, ο βουλευτής είπε ότι υπάρχει και συνταγματικό θέμα, αφού σε σχετικά άρθρα (27 και 28) προβλέπεται ότι χωρίς ειδικό νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών δε γίνεται δεκτός στην Ελληνική Επικράτεια ξένος στρατός ούτε μπορεί να σταθμεύσει ή να διέλθει. Επίσης αναφέρεται ότι απαιτείται νόμος που ψηφίζεται από τα 3/5 της Βουλής προκειμένου να αναγνωριστούν σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Ο Μ. Κωστόπουλος έκανε μία γενικότερη αναφορά στο ΝΑΤΟ και υπενθύμισε τα όσα υποκριτικά έλεγαν διάφοροι απολογητές του ότι δήθεν πρόκειται για αμυντικό οργανισμό, ενώ σήμερα, μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, όχι μόνο συνεχίζει τη λειτουργία του, αλλά επεκτείνει τη δράση του με επιθετικές ενέργειες. Θα έπρεπε, είπε, να αναζητηθούν άλλες λύσεις στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, όπως για παράδειγμα να αποτελέσει ο ΟΗΕ το εργαλείο για την παγκόσμια ασφάλεια με εγγυήσεις, βέβαια, ότι δε θα προβαίνει σε ανατροπές στα εσωτερικά των χωρών. Η κυβέρνηση, συνέχισε, δεν έκανε καν τον κόπο να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά αντίθετα συμφωνεί πλήρως και με τις νέες ΝΑΤΟικές επιλογές.

Αναφερόμενος στις συγκεκριμένες διατάξεις της σύμβασης είπε ότι καθιερώνουν την ασυλία για τους υπηρετούντες στρατιωτικούς, οι οποίοι θα μπορούν να βρίζουν, να δέρνουν και γενικά να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να μπορούν να δικαστούν, ενώ κατήγγειλε ότι δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος για το τι θα μπαίνει και τι θα βγαίνει από το στρατηγείο.

Οι συμβάσεις αυτές, κατέληξε ο Μ. Κωστόπουλος, δεν πρέπει να ψηφιστούν και χρειάζεται αναλυτική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις εκλογές γιατί η εσπευσμένη κατάθεσή τους δείχνει την ύπαρξη δεσμεύσεων από τη μεριά της κυβέρνησης.

Τη διαφωνία τους με τις δύο συμβάσεις εξέφρασαν και οι εισηγητές του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ πρόσφερε μονολεκτικά τη στήριξή του, λέγοντας απλώς ότι το κόμμα του τις ψηφίζει. Επιφυλάξεις όμως για την εσπευσμένη κατάθεση τέτοιων σοβαρών συμβάσεων εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Αμυνας Γ. Βαρβιτσιώτης.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Αμυνας επιχειρηματολογώντας υπέρ των συμφωνιών έπλεξε το εγκώμιο του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι είναι πλέον ένας οργανισμός που φροντίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα που λέει ότι η κυβέρνηση υποτάσσεται χωρίς καμία αντίρρηση στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα (όπως φάνηκε με την επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία), ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το ανάστημά της όταν παραβιάζονται διεθνείς κανόνες.

Οσο δε για το εσπευσμένο της κατάθεσης των δύο συμβάσεων πριν τις εκλογές, επανέλαβε το γνωστό κυβερνητικό επιχείρημα ότι μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί και να ψηφίζει νομοσχέδια.

«Ανεπιθύμητος» ο ανθύπατος

Με αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις «υποδέχεται» ο φιλειρηνικός λαός της Λάρισας τον Ν. Μπερνς

Μήνυμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων θα στείλει για μια ακόμα φορά ο λαός της Λάρισας, κηρύσσοντας ανεπιθύμητο τον Αμερικανό ανθύπατο Νίκολας Μπερνς, ο οποίος αύριο και την Παρασκευή επισκέπτεται το νομό , με στόχο να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των αμερικανο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, όπου πριν από 6 μήνες άρχισε να λειτουργεί το στρατηγείο του πολέμου. Συμμετέχοντας στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η τοπική Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, οι φιλειρηνιστές του νομού θα «υποδεχτούν» τον Αμερικανό πρέσβη, όπως αρμόζει σε έναν εκπρόσωπο του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, καταγγέλλοντας τα βρώμικα σχέδια που έχουν βάλει σε εφαρμογή οι ΗΠΑ με τη συναίνεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας μας και των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Στα πλαίσια των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων, σήμερα στις 6.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση με θέμα «Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια και η Νέα Τάξη Πραγμάτων», όπου θα μιλήσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ενώ μετά θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης. Αύριο θα γίνει πικετοφορία καταδίκης της επίσκεψης Μπερνς και του ιμπεριαλισμού, η οποία θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. από την κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας επισημαίνει ότι η επίσκεψη του Νίκολας Μπερνς δεν είναι εθιμοτυπική, αλλά ως στόχο έχει να προωθήσει τις επιλογές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, αλλά και την αποδοχή από τους φορείς και το λαό της Λάρισας, της εγκατάστασης των στρατηγείων και ό,τι συνεπάγεται για το λαό η ιμπεριαλιστική πολιτική. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο λαός του νομού γνωρίζει το ρόλο του Νίκολας Μπερνς και την πολιτική που εκπροσωπεί, καθώς είναι νωπές ακόμα, τόσο οι μνήμες από το βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού και η στάση του Μπερνς που λοιδορούσε και απειλούσε τον ελληνικό λαό γιατί εξέφραζε την αντίθεσή του στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί το λαρισαϊκό λαό να συμμετάσχει μαζικά στις φιλειρηνικές εκδηλώσεις, προκειμένου να διαδηλώσει την αντίθεσή του στον ιμπεριαλισμό και την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για την ανατροπή της βάρβαρης Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Αμερικανού γκαουλάιτερ, που θα πατήσει το πόδι του σε μια περιοχή όπου ο λαός της δίνει δυναμικό «παρών» στους αντιπολεμικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Μέχρι στιγμής, έχει γνωστοποιηθεί ότι αρχικά θα επισκεφτεί το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο και στη συνέχεια θα έχει επαφές με τον γγ της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γ. Καρατζιώτη, τον νομάρχη Λάρισας Γ. Φλώρο και τον δήμαρχο Κ. Τζανακούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας έχει κινητοποιήσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την προστασία του ανεπιθύμητου Νίκολας Μπερνς από τον «εχθρό» λαό.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προσβάλλει τα δημοκρατικά μας αισθήματα

Τη συμμετοχή του στη συζήτηση που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο και στη συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της πόλης, δηλώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε ανακοίνωσή του, με την οποία καλεί τους εργατοϋπαλλήλους της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και να βροντοφωνάξουν ότι ο Μπερνς είναι ανεπιθύμητος στη Λάρισα.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ υπογραμμίζει: «Τις επόμενες μέρες έρχεται στην πόλη μας ο πρέσβης των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, ο οποίος έρχεται να επιθεωρήσει το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο σαν επικυρίαρχος, εκφράζοντας την πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Βεβαίως, ο ελληνικός λαός γνωρίζει το ρόλο του Μπερνς στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας για να επιβάλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων" στα Βαλκάνια. Δεν ξεχνάμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη σφαγή του γιουγκοσλαβικού λαού. Ο Νίκολας Μπερνς είναι ανεπιθύμητος στην πόλη μας γιατί προσβάλλει τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού της Λάρισας».

ΚΚΕ
Βήμα ενσωμάτωσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στην κύρωση των δύο συμφωνιών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επισημαίνει:

«Σε ένα ακόμη βήμα ενσωμάτωσης και εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ προχώρησαν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Κύρωσαν εσπευσμένα στη Βουλή τη Συμφωνία για την εγκατάσταση και λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας. Επιπλέον κύρωσαν τη Συμφωνία για το λεγόμενο "Συνεταιρισμό για την ειρήνη".

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΝΔ, που συμπλέουν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, είναι υπόλογες απέναντι στο λαό και για τον παραπάνω πρόσθετο λόγο. Γνωρίζουν καλά, αλλά το κρύβουν, ότι τέτοιες αποφάσεις στρέφονται ευθέως κατά του ελληνικού λαού και των λαών των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής. Τον εμπλέκουν περισσότερο στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς που μεθοδεύονται στο χώρο των Βαλκανίων και του Καυκάσου.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οφείλουν να απαντήσουν από ποιον κινδυνεύει η χώρα και χρειάζεται ΝΑΤΟικά στρατηγεία για να την υπερασπιστούν!..

Αλλά και ο λαός από την πλευρά του έχει περισσότερη πείρα για να απαντήσει στις νέες προκλήσεις με τον αγώνα και με την ψήφο του. Το αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού είναι νωπό και κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει. Ιδιαίτερα το αντιπολεμικό κίνημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ