ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
Γιατρικό... δηλητήριο

Βρήκε το... γιατρικό για τη σωτηρία της ΝΔ, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα ο αρθρογράφος του «Ελεύθερου Τύπου» Χρ. Πασαλάρης. «Θα κερδίσει νίκη μεγάλη η ΝΔ αν διώξει τους μισούς λαθρομετανάστες»(!), τιτλοφορεί το χτεσινό του άρθρο, σύμφωνα με το οποίο το μεταναστευτικό ρεύμα και προς τη χώρα μας αποτελεί την αιτία που η «δύστυχη Ελλάδα νοθεύεται, ξεπουλιέται, απονευρώνεται, γίνεται ασήμαντο ψηφίδιο στο παγκόσμιο μωσαϊκό της νέας τάξης...»! «Θα εκπλαγεί - σύμφωνα με τον αρθρογράφο - η ΝΔ μπροστά στη μεγάλη στροφή της πλειοψηφίας του λαού υπέρ αυτής, όπως άλλωστε συνέβη και στην Ελβετία, στην Αυστρία...»!

Αποκαλυπτικά, όσο και ανατριχιαστικά, πράγματα και σαφείς συμβουλές προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια δραστική στροφή προς τη φυσιογνωμία ακροδεξιών σχημάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η άνοδος των οποίων συνοδεύτηκε από την καλλιέργεια μίσους προς τους ξένους εργάτες, από τη δαιμονοποίηση των οικονομικών μεταναστών και την ενοχοποίησή τους για όλα τα δεινά, ώστε και οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων να κουκουλώνονται και οι πολιτικές που γιγαντώνουν αυτά τα προβλήματα να αθωώνονται.

Αποκαλυπτικά, εξάλλου, είναι και τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί.

Μόνο που αυτά δεν είναι γιατρικό, αλλά σκέτο δηλητήριο!

Το ΠΑΣΟΚ «υπόδειγμα»!

Θα μπορούσε να είναι το ανέκδοτο της προεκλογικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε - λέει - αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις πλευρές - συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, για τους κανόνες του προεκλογικού αγώνα και το ύψος των δαπανών..! Ζήτησε, δε, αναμέτρηση ποιότητας και επιχειρημάτων, ενώ παρέπεμψε όσους δεν τηρήσουν τους κανόνες του μέτρου στην κρίση του εκλογικού σώματος (τόσο πολύ!)...

Ευτυχώς, δηλαδή, που έδωσε στο τέλος εκείνη την «κατηγορηματική διαβεβαίωση» ότι «το ΠΑΣΟΚ θα δώσει το υπόδειγμα του μέτρου σ' αυτόν τον εκλογικό αγώνα» και ήρθαμε στα «ίσα» μας.

Διότι με το ΠΑΣΟΚ «υπόδειγμα», τόσο το μέτρο, όσο και η ποιότητα - προπαντός αυτή - είναι πράγματα... εγγυημένα.

Αφού, να σκεφτείτε, δέχτηκαν να σταματήσουν από την 1η Μάρτη το όργιο της διαφήμισης που κάνουν με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση! Γιατί τόσο... νωρίς παιδιά; Εξάλλου, αυτά τα ποσά δεν προσμετρούνται στο ύψος των εκλογικών δαπανών...

Ο αγώνας, η μόνη διέξοδος

«...Βεβαίως, το αποτέλεσμα ήταν τραγικό, όπως γνωρίζουμε (σ.σ. αναφέρεται στην άνοδο του Χίτλερ). Και σήμερα, αυτό το οποίο αποκαλούμε παγκοσμιοποίηση, είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποφέρει και μόνο ένα μικρό κομμάτι ζει καλά. Δείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Για τους περισσότερους το πραγματικό τους εισόδημα δεν έχει αυξηθεί εδώ και 20 χρόνια».

Ποιος τα λέει αυτά; Τα είπε ο γνωστός Αμερικανός φιλόσοφος και γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι και ακούστηκαν πρόσφατα σε συνέντευξη, που έδωσε στον ραδιοσταθμό «Φλας». Είπε κι άλλα, όμως, ο Ν. Τσόμσκι. Ανάμεσά τους και τα εξής, όταν ρωτήθηκε τι να κάνουν οι πολίτες σήμερα:

«Ο,τι κάναμε πάντα, για αιώνες και χιλιετίες. Να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να επεκταθεί η κυριαρχία της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει τέλος σ' αυτό τον αγώνα. Κερδίζεις ορισμένες μάχες και χάνεις άλλες. Στοχεύεις ψηλότερα και συνεχίζεις. Αν το δούμε ιστορικά, υπήρξε πρόοδος παρά το ότι γίνονται ορισμένοι κύκλοι.

Θα πρέπει να θυμόμαστε, όμως, ότι οι πλούσιοι και οι ισχυροί προσπαθούν κι εκείνοι πολύ. Είναι προσηλωμένοι σ' έναν σκληρό και εγωιστικό αγώνα. Αν οι υπόλοιποι δεν αντιδράσουμε, θα νικήσουν».

Ειδικές... ανάγκες

Προχτές ο πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε προσωπικώς για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες του Πειραιά και ο πρόεδρος της ΝΔ για τους σεισμόπληκτους των Λιοσίων... Χτες το... ενδιαφέρον τους συναντήθηκε στο συνέδριο των ατόμων με ειδικές ανάγκες...

Είδατε τι κάνουν οι ειδικές, προεκλογικές, ανάγκες των «μονομάχων»;

Πληρώνουμε κι από πάνω

Μπορεί η «Ολυμπιακή Αεροπορία» να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αλλά η εικόνα των Βρετανών μάνατζερ, που η κυβέρνηση εγκατέστησε στη διοίκηση του εθνικού αερομεταφορέα, θα βελτιωθεί αισθητά. Αυτό, τουλάχιστον, υπόσχεται το σχέδιο προβολής των προαναφερομένων στα ξένα και ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη και αποκαλύπτουν τα προχτεσινά «Νέα».

Το σχέδιο επεξεργάστηκε η εταιρία δημοσίων σχέσεων BPR και περιλαμβάνει συνεντεύξεις, πορτρέτα, κλπ. των Βρετανών μάνατζερ σε επιλεγμένες εφημερίδες και περιοδικά, προσκλήσεις επιλεγμένων δημοσιογράφων σε ταξίδια, όπου θα παρέχεται «η δυνατότητα ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της συνεργασίας «British Airways» - «Speedwing» - ΟΑ, επαφές με διευθυντές και εκπροσώπους ΜΜΕ, κλπ. Οπως αναφέρει το σχέδιο, «τα ΜΜΕ είναι χωρισμένα σε δύο ομάδες. Σε αυτά που διάκεινται ευμενώς στη νέα διοίκηση και σε αυτά που αντιτίθενται». Εχει δε στόχο «την αντιστροφή μέρους των ΜΜΕ που δε βλέπουν θετικά την παρουσία ξένων στη διοίκηση της ΟΑ» και «την αποφυγή της αρνητικής δημοσιογραφίας».

Να προσθέσουμε, ακόμη, πως το σχέδιο αυτό δεν έχει εγκριθεί από το ΔΣ της ΟΑ, αλλά, βέβαια, η εταιρία - το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή - πληρώνει το κόστος της καμπάνιας.

Πληρώνουμε, δηλαδή, για να μας πείσουν πως καλά κάνουν που συρρικνώνουν την ΟΑ και την οδηγούν στο ξεπούλημα. Δε λέμε... Είναι ένας τρόπος κι αυτός...

Το «αναπτυξιακό απόθεμα»

Το σημειώνουμε, έστω και λίγο καθυστερημένα, γιατί είναι αποκαλυπτικό. Στο πρόσφατο συνέδριο του περιοδικού «Εκόνομιστ» μίλησε και ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χριστοδουλάκης κι έκανε λόγο για «αναπτυξιακό απόθεμα». Τι περιλαμβάνει, κατά τον υφυπουργό, το αναπτυξιακό απόθεμα; Διαβάστε:

Πρώτο, το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ύψους 25 δισ. Εύρω. Δεύτερο, τη συνέχιση των μετοχοποιήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων. Τρίτο, την «απελευθέρωση» της αγοράς τηλεπικοινωνιών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τέταρτο, τα έργα των ολυμπιακών αγώνων. Πέμπτο, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Εκτο, την ελληνική οικονομική διάχυση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και την επιχειρηματική παρουσία στις νέες αναδυόμενες αγορές.

Οπως καταλαβαίνετε, το «αναπτυξιακό απόθεμα» είναι το αντικείμενο του νέου μεγάλου πλιάτσικου, που θα ακολουθήσει, αμέσως μετά τις εκλογές. Στη θέση των πλιατσικολόγων, βέβαια, το μεγάλο κεφάλαιο και του θύματος ο ελληνικός λαός. Αλλωστε, δεν έκανε τυχαία στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» ο κ. υφυπουργός τις παραπάνω ανακοινώσεις. Γι' αυτό, ας προσέξουν οι εργαζόμενοι τι θα ψηφίσουν στις 9 Απρίλη.

Οι διπλές αναγνώσεις

Συνήθως, οι δηλώσεις των εκπροσώπων του δικομματισμού είναι έτσι διατυπωμένες, ώστε να διαβάζονται με δυο τρόπους. Και αυτό, βέβαια, δε γίνεται τυχαία. Εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιδιώξεις και στόχους.

Πάρτε, για παράδειγμα, την παρακάτω πρόσφατη δήλωση της Β. Παπανδρέου: «Η πορεία προς την ΟΝΕ χτύπησε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Οι θυσίες δεν κατανεμήθηκαν με δίκαιο τρόπο. Πρέπει να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της πολιτικής της νέας αναδιανομής, που ξεκινήσαμε το φθινόπωρο».

Τι θέλει να πει, άραγε; Πως θα πάρουν από την ολιγαρχία για να δώσουν στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους; `Η πως θα φροντίσουν καλύτερα, με την πολιτική της νέας αναδιανομής, τα συμφέροντα εκείνων των τμημάτων της ολιγαρχίας, που θεωρούν τους εαυτούς τους «ριγμένους», από τη μέχρι σήμερα μοιρασιά;

Εμείς λέμε το δεύτερο. Και δεν το λέμε αυθαίρετα. Στηρίζουμε την εκτίμησή μας σε αδιαμφισβήτητα και μπόλικα στοιχεία. Πρώτον, στην κατεύθυνση της γενικότερης, φιλομονοπωλιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, στις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει έναντι της Κομισιόν και της ΕΕ, με το «επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης». Τρίτον, στις προοπτικές των πολύ μεγαλύτερων κερδών, όπως περιγράφονται με σιγουριά από τους εκπροσώπους των βιομηχάνων. Τέταρτον, είδατε καμιά φιλολαϊκή πολιτική, που να ξεκίνησε το φθινόπωρο; Εμείς, όσο κι αν ψάξαμε, δεν τη βρήκαμε πουθενά...

Ο λύκος

Α, ΕΝΤΑΞΕΙ τώρα που αυτοδιορίστηκε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος προστάτης της προσωπικότητας του ατόμου από τα τηλεοπτικά κανάλια και γενικώς..., μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Διότι όταν τέλος πάντων παίρνει έναν τέτοιο ρόλο, ένας άνθρωπος που έχει περίτρανα αποδείξει ότι σέβεται την ανθρώπινη προσωπικότητα, αφού ποτέ δε βρίζει ανθρώπους, ποτέ δε συκοφαντεί και εν γένει ποτέ δεν κάνει χαρακτηρισμούς, ε, τι άλλο θέλετε;

Η παροιμία «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», δικαιώνεται πανηγυρικά και η εννιαμελή επιτροπή του Γιαννόπουλου για τον έλεγχο των ΜΜΕ (που όλως τυχαίως θα απαρτίζεται κυρίως από ανθρώπους που σχετίζονται ποικιλοτρόπως μαζί του) θα κάνει θραύση.

Μάλλον το είχε απωθημένο ο υπουργός Δικαιοσύνης, να εμπλακεί στην υπόθεση ΜΜΕ, για τα οποία η... ευαισθησία του είναι δεδομένη και αυτό το ξέρουμε πολύ καλά εδώ στο «Ρ»!

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ το μυστήριο του «ροζ» πολιτικού ή πολιτευόμενου, ή πολιτικού παράγοντα, ή πολιτευτή, ή όπως αλλιώς τον αποκαλούνε, συνεχίζει ακάθεκτο.

Γιατί δεν κάνει ο ΟΠΑΠ και ένα τυχερό παιχνίδι επί τη ευκαιρία; Βρείτε ποιος είναι και κερδίζετε επί ένα μήνα συμμετοχή στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Ζούγκλα» - όταν επαναπροβληθεί - καθώς και μια βιντεοταινία πονηρών αποκαλύψεων από αυτές που κοσμούν την επίμαχη κασέτα.

Πάντως αυτό που καλείται να δει ο μέσος πολίτης πλέον, δεν είναι τον «ροζ πολιτικό» αλλά τη «ροζ πολιτική» που βέβαια τη συν-αποτελούν όλοι οι μηχανισμοί που λόγω της προεκλογικής περιόδου κινητοποιήθηκαν γύρω από αυτή την υπόθεση.

Γιατί βέβαια μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι τίποτε -ιδίως όταν έχουμε εκλογές - δε συμβαίνει τυχαία σε αυτό τον τόπο. Τα πάντα έχουν το σκοπό τους και την αιτία τους. Κι εδώ η αιτία είναι φανερό πού βρίσκεται. Σε αυτούς που δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο.

Περιοδείες ντροπής

Για ψήφους

βγήκαν παγανιά

και κάνουν ήδη

γύρες

στις γειτονιές

που «έθαψαν»

στη σκόνη,

στις πλημμύρες

κι οι ένοχοι

εμφανίζονται

στον κόσμο

ως... «σωτήρες»!

Για ψήφους

βγήκαν παγανιά

Μενίδι, Κερατσίνι,

ξετσίπωτοι

οι «πράσινοι»

κι οι «μπλε»

οι θεατρίνοι

κι αντί για ψήφους

ο λαός

δυο... φάσκελα

τους δίνει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ