ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στο φουλ οι κυβερνητικοί μηχανισμοί

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Προεκλογικό σχέδιο αποπροσανατολισμού, υποσχεσιολογίας, ρουσφετιών και άλλων «εκσυγχρονιστικών επιχειρημάτων», έθεσαν σε εφαρμογή οι κυβερνητικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα, με στόχο να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών. Το παραπάνω καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, με αφορμή τα «σούρτα - φέρτα» υπουργών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στο νησί.

«Φέρνουν τους υπουργούς στην Κέρκυρα - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - τον ένα μετά τον άλλον και σκέφτονται να φέρουν και τον κ. Σημίτη. Δείχνουν έτσι τον πανικό τους. Προφανώς θεωρούν τους Κερκυραίους αφελείς και χωρίς μνήμη. Ομως αυτοαποκαλύπτονται».

Και συνεχίζοντας αναφέρει η ΝΕ Κέρκυρας: «Ο υπουργός Γεωργίας τίποτα δεν είπε για την απαράδεκτα χαμηλή τιμή του λαδιού, το μεγάλο κόστος παραγωγής, τις συνεχείς περικοπές στις επιδοτήσεις. Αρνήθηκε ακόμα και προφορικά να δεσμευτεί για χρηματοδότηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του ελαιώνα, που τόσο πολύ έχουν προβάλει τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Σε ό,τι αφορά στον υπουργό Δικαιοσύνης, αυτός «περιφρονεί χρόνια τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα δικαστήρια για πρόσληψη προσωπικού, ήρθε τώρα προεκλογικά για να βάλει... ένα μάρμαρο μνημείο στη διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα κατέρριψε ρεκόρ καλού... μυστριού. Την ίδια μέρα κατάφερε και τοποθέτησε δύο τέτοια μάρμαρα. Το ένα στην Ηγουμενίτσα, το άλλο στην Κέρκυρα».

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό να αποδοκιμάσει την ΠΑΣΟΚική προεκλογική υποσχεσιολογία, που συνιστά και προκλητική προσβολή της νοημοσύνης του και να καταδικάσει την αντιλαϊκή του πολιτική.

Μια πολιτική που στην Κέρκυρα μεταφράστηκε σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, σε δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος που αναγκάζει πολλούς ελαιοπαραγωγούς να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους, σε πλήγμα εναντίον των μικρομεσαίων που στραγγαλίζονται από τη φορολογία, αλλά και την «εισβολή» μεγάλων επιχειρήσεων στην αγορά του νησιού. Μια πολιτική πέταξε έξω από τα σχολεία τα παιδιά, που άφησε αστήρικτη την πλούσια πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα πολλών κερκυραίων και φορέων, που υποβάθμισε τις δημόσιες υπηρεσίες στο νησί, όπως το νοσοκομείο που καρκινοβατεί, το Πανεπιστήμιο που συνεχώς υποβαθμίζεται και οδεύει στη διάλυση.

Τέλος, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό να ενισχύσει εκλογικά το ΚΚΕ που «βρίσκεται πάντα κοντά στους αγώνες των εργαζομένων και δεν τους θυμάται μόνο στις εκλογές». Το ΚΚΕ, που προτείνει μία εντελώς αντίθετη πολιτική: Ρήξης και σύγκρουσης με την οικονομική ολιγαρχία, ανάπτυξης των εργατικών δικαιωμάτων, στήριξης και πραγματικού εκσυγχρονισμού της αγροτικής οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχείρησης, της δωρεάν δημόσιας υγείας και παιδείας για όλους.

Επίσκεψη στο Καλοχώρι

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε στη συνέχεια το Καλοχώρι, που μαζί με τη Σίνδο αποτελεί την καρδιά της βιομηχανικής περιοχής Θεσσαλονίκης. Μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, που αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρά προβλήματα: περιβαλλοντικά, προβλήματα ανάπτυξης, ανεργίας, έλλειψης υποδομών, χρηματοδότησης, προβλήματα από την εφαρμογή του νόμου Καποδίστρια κά.

Η Αλέκα Παπαρήγα και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγιναν δεκτοί στο Δημαρχείο από το δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Εχεδώρου, που προήλθε από τη συνένωση των Δήμων Ιωνίας, Σίνδου και της Κοινότητας Καλοχωρίου. Στη συνάντηση, που έγινε παρουσία πλήθος δημοτών, ο δήμαρχος κ. Μιχάλης Σελβίδης, επισήμανε ότι στην περιοχή Καλοχωρίου υπάρχουν περί τα 900 εργοστάσια από τα περίπου 2.000 που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δημιουργεί τρομερά προβλήματα ρύπανσης και καταστροφής του περιβάλλοντος.

«Χρειάζεται, τόνισε, να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα υπερβολικής άντλησης νερού από την περιοχή, που συμβάλλει σε συνεχείς καθιζήσεις του εδάφους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έλη που επιδεινώνουν παραπέρα τα περιβαλλοντικά προβλήματα». Αναφέρθηκε στην έλλειψη βιολογικού καθαρισμού, την ανάγκη άμεσης φροντίδας της πολιτείας για τη μόνιμη στέγαση των τσιγγάνων της περιοχής σε διάφορους δήμους, καθώς και στο αίτημα του Δήμου να του επιστραφούν οι εκτάσεις που είχαν απαλλοτριωθεί για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, σχέδιο που έχει τώρα εγκαταλειφθεί, για να αξιοποιηθούν σαν χώρος πράσινου για τη γενική αναβάθμιση της περιοχής.

Στη σύντομη απάντησή της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι κατανοεί τα προβλήματα αυτά και την ανάγκη πάλης για τη λύση τους, επισήμανε όμως ότι τα προβλήματα συνδέονται με μια γενικότερη πολιτική που ακολουθείται και που ευθύνεται για τη στρεβλή ανάπτυξη του τόπου. Το χτύπημα αυτής της πολιτικής και η ανατροπή της, κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα, θα ανοίξει το δρόμο για μια άλλη ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κατεύθυνση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού.

Το πρόγραμμα σήμερα και αύριο

Σήμερα Σάββατο η ΓΓ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το Δήμο Αγίου Παύλου και θα έχει συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο. Στις 11.30 πμ θα δώσει συνέντευξη Τύπου και στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ.

Αύριο Κυριακή στις 10 πμ θα περιοδεύσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και στις 12μμ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Πολίχνης.

Τι είναι ο «ευρωπαϊκός στρατός» και ποια είναι η αποστολή του;

Αμέσως μετά την επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, φούντωσε η συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία «ευρωπαϊκού στρατού». Το θέμα δεν είναι νέο, τέθηκε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Στον τομέα αυτό, όμως, οι «δεκαπέντε» είχαν τη μικρότερη πρόοδο. Αυτό που τους εμπόδιζε ήταν αφ' ενός οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, αφ' ετέρου η καχυποψία με την οποία αντιμετώπιζαν το εγχείρημα οι ΗΠΑ.

***

Τι άλλαξε τώρα και προωθούν την ίδρυση του «ευρωπαϊκού στρατού»; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντελήφθησαν πως χωρίς στρατιωτικό βραχίονα η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι «ανάπηρη» στην προσπάθειά της για επέκταση και διείσδυση, ενώ αρθήκανε οι ανησυχίες των ΗΠΑ αφού έλαβαν έμπρακτες διαβεβαιώσεις ότι αυτές θα συνεχίσουν να είναι τα αφεντικά και ότι καμιά δράση δεν πρόκειται να αναληφθεί χωρίς τη δική τους έγκριση. Η άρση των αμερικανικών επιφυλάξεων αποδεικνύεται από το ότι η Βρετανία (που για λογαριασμό τους αντιδρούσε στη δημιουργία «ευρωπαϊκού στρατού») αποφάσισε τελικά να συμμετάσχει.

Τι μορφή και ποια αποστολή θα έχει ο «ευρωπαϊκός στρατός»; Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα δίνεται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι (Δεκέμβρης 1999):

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τις δύο εκθέσεις προόδου της προεδρίας σχετικά με την ανάπτυξη του δυναμικού στρατιωτικής και μη στρατιωτικής διαχείρισης των κρίσεων από την Ενωση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ασφάλεια και την Αμυνα... Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη βούλησή του να αναπτύξει αυτόνομη ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις, καθώς και να αρχίζει και να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της ΕΕ, προς αντιμετώπιση των διεθνών κρίσεων, σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ δε συμμετέχει σε αυτές ως σύνολο... Τα κράτη-μέλη, συνεργαζόμενα εθελοντικά σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της ΕΕ, πρέπει να είναι σε θέση έως το 2003 να αναπτύσσουν εντός 60 ημερών και να υποστηρίζουν επί τουλάχιστον ένα έτος στρατιωτικές δυνάμεις μέχρι και 50.000-60.000 ατόμων, ικανών για ολόκληρο το φάσμα των καθηκόντων του Petersberg».

***

Καθίσταται σαφές ότι οι «δεκαπέντε», με τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, δημιουργούν έναν ακόμη στρατιωτικό μηχανισμό επεμβάσεων σαν και αυτές στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Εξάλλου, και για όσους αμφιβάλλουν, υπάρχουν οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας (νυν Προέδρου της χώρας της) Τάρια Χαλόνεν λίγο πριν τη Σύνοδο του Ελσίνκι: «Η δύναμη αυτή θα λειτουργεί και θα δρα κατά τα πρότυπα των επιχειρήσεων στη Βοσνία και το Κόσσοβο»...

Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μια ακόμη εγγύηση για την ατλαντική νομιμοφροσύνη των «δεκαπέντε» και για το χαρακτήρα των στρατιωτικών επεμβάσεων του μέλλοντος αποτελεί η τοποθέτηση του Χαβιέ Σολάνα, πρώην γγ του ΝΑΤΟ, πιστού φίλου των ΗΠΑ, αρχιχασάπη της Γιουγκοσλαβίας, στη θέση του εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ