ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
Κλειστές οι δίοδοι για τον κυβερνητικό αυταρχισμό

Αρκετό καιρό μετά από την εκδήλωση της πολιτικής δίωξης σε βάρος του «Ριζοσπάστη» από την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, μπορεί ανεπιφύλακτα να εκτιμήσει κανείς πως το λαϊκό δικαστήριο απεφάνθη, η απόφασή του είναι καταδικαστική για τον κυβερνητικό αυταρχισμό, όπως αυτός εκδηλώθηκε και με την προσπάθεια κατά της ελευθερίας του Τύπου, με την προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής αντίστασης και παραβίασης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ενα συμπέρασμα που αβίαστα βγαίνει από το κύμα των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι μηνύσεις, οι αγωγές και τα εξώδικα σε βάρος του «Ριζοσπάστη». Εκατοντάδες από όλη τη χώρα, αλλά και από χώρες του εξωτερικού είναι τα μηνύματα συμπαράστασης, αλλά και οργής και αποδοκιμασίας για τα πεπραγμένα του υπουργού Δικαιοσύνης με την ανοχή, στήριξη και κάλυψη ολόκληρης της κυβέρνησής του.

Εκατοντάδες οι μαζικοί φορείς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και οι παράγοντες και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής που μπορεί να διαφωνούν με τις πολιτικές θέσεις που προβάλλει ο «Ρ», τάχθηκαν όμως στο πλευρό του, έχοντας βαθιά κατανοήσει πως στην πραγματικότητα υπερασπίζονται τα δικά τους δικαιώματα, τις δικές τους ελευθερίες. Ολοι αυτοί ξέρουν πως αν η επίθεση εναντίον του «Ρ» δεν αποκρουστεί άμεσα, τότε ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου» για όλους και όλα. Για το λόγο αυτό δηλώνουν έτοιμοι να μην ανοίξουν, μένοντας απαθείς, το δρόμο για την επέλαση του κυβερνητικού αυταρχισμού.

Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Καταδικάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου

Ο Γ. Κανελλόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε στο «Ρ»:

«Πρέπει να τονίσω ότι δε με βρίσκουν καθόλου σύμφωνο και καταδικάζω την παρέμβαση στην ελευθερία του Τύπου και δεν μπορεί να διανοηθεί δημοκρατικός άνθρωπος να φιμώσει τον Τύπο. Θεωρώ ότι η δίωξη κατά του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ είναι μια τέτοια ενέργεια που εγώ προσωπικά την καταδικάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Ελπίζω ότι στο μέλον θα αποφευχθούν τέτοιες ενέργειες και θα αφήσουμε ελεύθερο τον Τύπο να κάνει το καθήκον του, για να υπάρξει πολύπλευρη ενημέρωση στην κοινωνία μας».

ΟΒ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οι διώξεις ανέκαθεν μας πείσμωναν

«Στον αυταρχισμό απαντάμε με αγώνες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Βάσης Βελιγραδίου της ΚΝΕ, σημειώνοντας ακόμη πως: «Οι τελευταίες ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης Γιαννόπουλου βγάζουν τις μάσκες. Η πολιτική δίωξη του "Ρ" πρέπει να μας ανησυχεί όλους μας. Καταργεί την ελευθερία της έκφρασης και μας γυρίζει στο μεσαίωνα. Πνίγει κάθε φωνή που παλεύει για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού».

«Τέτοιες ενέργειες θα βρουν μπροστά τους τη νεολαία, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, όλο το λαό», προειδοποιεί η Οργάνωση Βάσης, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να ξέρουν ότι χτύπησαν λάθος πόρτα, οι διώξεις ανέκαθεν μας ένωναν, μας πείσμωναν, ξέρουμε ότι έχουμε δίκιο και δε θα σταματήσουμε τις διαμαρτυρίες μας παρά μόνο όταν δικαιωθούμε».

Τέλος, η οργάνωση ζητά να σταματήσει τώρα η δίωξη και καλεί όλους τους φοιτητές να αντισταθούν στις νέες μεθοδεύσεις του αυταρχικού καθεστώτος.

ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Η υπεράσπιση του «Ρ» μάς αφορά όλους

Ο δημοσιογράφος Θύμιος Παπανικολάου σε δήλωσή του επισημαίνει τα εξής: «Οι διώξεις που υφίσταται ο "Ριζοσπάστης" είναι μία κυνική και απροκάλυπτη επίθεση της κυβέρνησης κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είναι μια ωμή πολιτική δίωξη που αποτυπώνει τη φαιά φιλοσοφία της κυβέρνησης. Τη φιλοσοφία της φίμωσης των ενοχλητικών ιδεών και της τρομοκράτησης αυτών που αντιστέκονται.

Η τρομοκρατική αυτή υστερία κατά μιας κομμουνιστικής εφημερίδας δεν αποκαλύπτει μόνο την αντιδημοκρατική θηριωδία του "εκσυγχρονιστικού" νεοφιλελευθερισμού. Δίνει και το εφιαλτικό στίγμα της "Νέας Τάξης": Τον ολοκληρωτισμό της μιας σκέψης...

Οι διώξεις όμως κατά του "Ρ" αποκαλύπτουν και κάτι άλλο: Τη συνενοχή και υποκρισία όλων εκείνων που κόπτονται δήθεν για τις ελευθερίες του Τύπου και τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη. Οι περισσότεροι από αυτούς κλείνουν τα μάτια μπροστά σε αυτές τις αποκρουστικές μορφές δίωξης και τρομοκρατίας και δέχονται αδιαμαρτύρητα την υπέρμετρη χυδαιότητα και αντιδημοκρατική αλαζονεία του υπουργού Δικαιοσύνης.

Μπροστά σε τέτοια κρούσματα πολιτικών διώξεων, φίμωσης των ιδεών, τρομοκρατίας και χυδαιότητας η σιωπή είναι έγκλημα...».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΓΑΡΑΣ
Λεονταρισμοί εκ του ασφαλούς...

Ο Χρήστος Λογαράς, πρώην υποψήφιος δήμαρχος Αγίου Δημητρίου και διευθυντής της τοπικής εφημερίδας «Δημοτικός Αγώνας», δήλωσε: «Ο κ. Γιαννόπουλος και η κυβέρνησή του γνωρίζει ότι οι λεονταρισμοί εκ τους ασφαλούς δεν τρομάζουν τα αγωνιστικά έντυπα, τους φορείς τους και τους αγωνιστές, που πρόταξαν την ψυχή τους και τα στήθη τους σε κατακτητές και δικτάτορες. Αυτοί ήταν με το "Ρ" σημαία τους, πρώτοι σε όλους τους αγώνες, σε αυτές τις επάλξεις στάθηκαν και θα σταθούν όρθιοι και περήφανοι σαν τα ψηλά βουνά. Οι κιοτήδες και οι νενέκοι δεν έχουν καμιά θέση σ' αυτά τα μετερίζια. Το φλάμπουρό μας, ο "Ριζοσπάστης", θα νικήσει τους διώκτες του».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Καταδικασμένοι οι διώκτες ιδεών

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος πρώην δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αγίου Δημητρίου, ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Εμπορίου και νυν επιχειρηματίας, δήλωσε: «Την επιβολή της λογοκρισίας και τη δίωξη της ελευθεροτυπίας τις καταδικάζω και καλώ όλους τους συμπολίτες μου να κάνουν το ίδιο. Αυτό είναι χρέος ιδιαίτερα του πνευματικού κόσμου, γιατί αυτές οι γιαννοπουλικές πράξεις οδηγούν στη φίμωση της ελεύθερης σκέψης και κριτικής. Οι μηνύσεις κατά του "Ρ" δείχνουν ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός της επί της Δικαιοσύνης δεν ασκούν πολιτική για την πρόοδο με πολιτισμένες μεθόδους, αλλά μετατρέπονται σε διώκτες των ιδεών και της αντίθετης γνώμη. Αυτή η πολιτική είναι καταδικασμένη σε οικτρή αποτυχία. Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος καταδικάζει αυτή την πρακτική. και επειδή ανήκω κι εγώ σ' αυτούς συμπαρίσταμαι στον μαχόμενο "Ριζοσπάστη" και απαιτώ την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ
Αναπτερώνει τις ελπίδες όλων μας ο «Ρ»

Από το συνάδελφο δημοσιογράφο Ανδρέα Σακαρέλο πήραμε την παρακάτω επιστολή συμπαράστασης για τη δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη». Λέει στην επιστολή του:

«"Εφημερίδα χωρίς κατεύθυνση είναι πράγμα παράλογο, ανόητο, επονείδιστο και βλαβερό" καταπώς έλεγε ο Β.Ι. Λένιν. Και ο "Ριζοσπάστης" - από τις ελάχιστες αλλά φωτεινές εξαιρέσεις στον ελληνικό Τύπο - υπερασπίζεται με συγκεκριμένες αρχές το λαό και το μόχθο του. Η επίθεση στο "Ρ" έχει συγκεκριμένες βλέψεις. Το περίβλημά της είναι τυχαίο (ως και τυχάρπαστο). Δεν πτοηθήκατε από το πρώτο. Εννοείται πως δεν είχατε λόγο να πτοηθείτε από την κομπορρημοσύνη των διωκτών σας. Ο "Ριζοσπάστης" και οι εργαζόμενοι για την ενημέρωση ενίκησαν. Νίκη που αναπτερώνει τις ελπίδες όλων όσων επιμένουν σε καλύτερες συνθήκες εργασίας».

ΠΕΑΦ ΕΠΟΝ
Κάτω τα χέρια από το «Ρ»

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ καταδικάζει την πολιτική δίωξη σε βάρος του «Ριζοσπάστη» από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Στη σχετική της ανακοίνωση τονίζει: «Η απόπειρα φίμωσης της εφημερίδας που στα μαύρα χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής αλλά και στα "πέτρινα" χρόνια ενέπνευσε και συμπαραστάθηκε στους αγώνες της θρυλικής ΕΠΟΝ, αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και σηματοδοτεί την επικίνδυνη αντιδημοκρατική κατρακύλα της κυβέρνησης».

«Οι ΕΠΟΝίτες - καταλήγει - που σε δύσκολες εποχές με κίνδυνο της ζωής τους έγιναν και διακινητές του "Ριζοσπάστη" προσθέτουν και τη δική τους φωνή: Κάτω τα χέρια από την ελευθερία του Τύπου. Κάτω τα χέρια από το "Ριζοσπάστη"».

Γ. ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ως Ελλην πολίτης και όχι ως υπουργός

Ο Γ. Κυριόπουλος, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, μας δήλωσε:

«Η άποψή μου είναι ότι όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης διώκει Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή πολίτες, πρέπει να παρευρίσκεται στο δικαστήριο και αυτός ως Ελλην πολίτης και όχι ως υπουργός Δικαιοσύνης. Διότι, έτσι μόνο διασφαλίζεται το ανεξάρτητο της λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας. Στην υπόθεση αυτής καθεαυτής της δίωξης, εφόσον έχει αχθεί στη Δικαιοσύνη, δεν επιθυμώ να πάρω θέση».

ΣΤ. ΚΟΡΟΜΠΙΛΗΣ
Δε φιμώνεται η λαϊκή φωνή

Ο Στ. Κορομπίλης, υποψήφιος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Αγίου Δημητρίου, δήλωσε τη συμπαράστασή του στο «Ρ», καταγγέλλει με «όλη τη δύναμη της ψυχής» του την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης, που «έχουν δύο στόχους, να φιμώσουν το "Ρ" και να τρομοκρατήσουν το λαό και το ΚΚΕ που στάθηκε στυλοβάτης όλων των εργατικών και εθνικών αγώνων».

Τέλος, ο Στ. Κορομπίλης προειδοποιεί πως «η λαϊκή φωνή δε φιμώνεται, αγωνίζεται. Με δικαιολογίες δε δικαιώνονται ιδέες και αγωνιστικοί τίτλοι. Κάτω τα χέρια από το "Ρ"».

Π. ΚΟΚΚΩΝΗΣ
Με κυβερνητική ανοχή και κατεύθυνση

Ο Π. Κοκκώνης, δημοτικός σύμβουλος Αγίου Δημητρίου, τονίζει πως θεωρεί χρέος του να αντιδράσει με όλη του τη δύναμη ενάντια στη δίωξη του ιστορικού «Ριζοσπάστη».

Στη δήλωσή του επισημαίνει: «Η δίωξη αυτή είναι με κυβερνητική ανοχή αν όχι κατεύθυνση. Γι' αυτό την καταδικάζω και θα συμπαρασταθώ στην εφημερίδα και σε όποιον άλλο διώκεται για τις ιδέες και την πολιτική κριτική του. Ο κ. Γιαννόπουλος, αν ήταν γενναίος πολιτικός, όφειλε και οφείλει να παραιτηθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ