ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΥΛΑΞΗ ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Αθλιες συνθήκες και εκμετάλλευση!

Αρμόδια υπουργεία και αρχές εμπλέκονται στην άγρια εκμετάλλευση φυλάκων - ναυτεργατών

Στοιχεία - καταπέλτης, για τη δράση του δουλεμπορικού κυκλώματος και τις δοσοληψίες των δουλεμπόρων με τις αρμόδιες αρχές, τόσο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και με τον ίδιο τον υπουργό Σταύρο Σουμάκη, όσο και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, φέρνουν στο φως επώνυμες καταγγελίες ναυτεργατών, που προσλήφθηκαν ως φύλακες στα παροπλισμένα πλοία, που βρίσκονται στον κόλπο της Ελευσίνας.

Οι καταγγελίες αφορούν έξι παροπλισμένα πλοία. Οι ναυτεργάτες «προσλήφθηκαν», ως φύλακες εκεί, με ευθύνη του ίδιου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μέσω του ναυτιλιακού πράκτορα Χρήστου Παπάκη, γνωστού για τη... δράση του στην ακτή Μιαούλη. Ο πράκτορας, που κινείται στο περιβάλλον του σημερινού δημάρχου Πειραιά Χρ. Αγραπίδη, όπως αναφέρεται στις καταγγελίες προσέλαβε ναυτεργάτες με τρίμηνη σύμβαση, υποτίθεται για 8ωρη εργασία με μισθούς 200.000 δραχμές το μήνα. Ωστόσο, με απειλές και εκβιασμούς, ανάγκασε τους ναυτεργάτες να βρίσκονται στα πλοία ολόκληρο το 24ωρο, παραβιάζοντας όχι μόνο τη συμφωνία, που και ο ίδιος υπογράφει αλλά και τη νομοθεσία και τον κανονισμό λιμένος. Ειδικότερα, ο κανονισμός λιμένος προβλέπει ρητά, τρεις φύλακες σε κάθε παροπλισμένο πλοίο για την κάλυψη 24ωρης φύλαξης.

Ορισμένους, από τους ναυτεργάτες που «προσέλαβε», τους ασφάλισε στο ΙΚΑ, ενώ άλλοι ήταν χωρίς ασφάλιση. Ποτέ, δεν έδωσε αποδείξεις στους ναυτεργάτες για τους μισθούς. Ο λόγος γίνεται για τα πλοία ΜΑΤΖΙΚ 1, ΡΕΑ, ΟΛΥΜΠΙΑ, ΟΡΕΝΤΖ ΡΙΦΕΡ, ΕΡΟΣ και ΓΙΑΦΑ ΓΚΛΟΡΥ.

Στα εξαντλητικά ωράρια, έρχονται να προστεθούν και οι μεσαιωνικού τύπου συνθήκες διαβίωσης που... εξασφάλισε ο Χ. Παπάκης στους ναυτεργάτες. Οι άνθρωποι βρίσκονταν στο πλοίο χωρίς θέρμανση και κυρίως χωρίς φωτισμό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της ζωής τους. Οι κατσαρίδες και τα ποντίκια πληθώρα. Εδιναν από τον μισθό τους για να προμηθευτούν τροφή και νερό. Χαρακτηριστική, είναι η φράση ενός από τους ναυτεργάτες που αναγράφεται στην καταγγελία του: «Διαβίωνα μέσα στην ακαθαρσία. Γύρω μου ποντίκια και κάτι όντα σαν σαύρες».

Τα όσα βίωσαν και βιώνουν ναυτεργάτες στα πλοία αυτά, τα γνωρίζουν τόσο οι λιμενικές αρχές όσο και η Επιθεώρηση Εργασίας Ελευσίνας. Συγκεκριμένα, έχει κατατεθεί καταγγελία στην Επιθεωρήτρια Εργασίας Κ. Δεδούση, από τις αρχές του Δεκέμβρη. Η απάντηση της επιθεωρήτριας ήταν: «Τα όσα καταγγέλλονται είναι εκτός του 8ωρου μου!».

Να σημειωθεί, ότι από τις 2 Δεκέμβρη, η ΠΝΟ έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στη Δικαιοσύνη, με την οποία αναδεικνύει ως ηθικό αυτουργό για την άνθηση του δουλεμπορίου τον ίδιο τον υπουργό. Τη μηνυτήρια αναφορά όσο και τις καταγγελίες των ναυτεργατών, απέστειλε η ΠΕΜΕΝ, στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τα πολιτικά κόμματα, μαζί με επιστολή στην οποία επισημαίνεται: «Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στην πρόσληψη φυλάκων στα παροπλισμένα πλοία, στις συνθήκες εργασίας και στους όρους αμοιβής. Ο υπουργός και οι λιμενικές αρχές, αδιαφορούν επιδεικτικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σας κοινοποιούμε τις καταγγελίες των ναυτεργατών και της ΠΝΟ. Σας παραδίδουμε στην κρίση των ναυτεργατών για τα έργα και τις ημέρες σας».

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΛΙΜΕΝΤΑ»
Συγκέντρωση κατά της απόλυσης

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου

Απο την κινητοποίηση στο σούπερ μάρκετ
Απο την κινητοποίηση στο σούπερ μάρκετ
«Οχι στον αυταρχισμό και στις απολύσεις», φώναξαν χτες το απόγευμα εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας έξω από σούπερ μάρκετ της «ΑΛΙΜΕΝΤΑ» στην Ανω Κυψέλη, σε συγκέντρωση που έκαναν, απαιτώντας την επαναπρόσληψη ενός πρόσφατα απολυμένου συναδέλφου τους.

Με πανό, συνθήματα και την ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στα χέρια, οι εμποροϋπάλληλοι δήλωσαν καθαρά στη διεύθυνση του σούπερ μάρκετ, ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω μέχρι ο συνάδελφός τους να ξαναπροσληφθεί. Αρωγοί, στον αγώνα τους, ήταν οι καταναλωτές της περιοχής που μόλις μάθαιναν για την άδικη απόλυση του εργαζόμενου αρνούνταν να κάνουν αγορές από το κατάστημα και έφευγαν.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, δύο άτομα με πολιτικά που δήλωσαν ότι είναι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος, προκάλεσαν τους εργαζόμενους ζητώντας τα στοιχεία των συνδικαλιστών που διαδήλωναν έξω από το κατάστημα. Οι συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων ζήτησαν τα δικά τους στοιχεία, αυτοί αρνήθηκαν να τα δώσουν, αποχωρώντας στη συνέχεια.

Να σημειωθεί, ότι η επιχείρηση των σούπερ μάρκετ « ΑΛΙΜΕΝΤΑ» προσλαμβάνει εργαζόμενους με συμβάσεις εργάτη και τους απασχολεί σαν υπάλληλους, με αποτέλεσμα να χάνουν βασικά υπαλληλικά δικαιώματα και να παίρνουν μικρότερες αποδοχές. Την ίδια στιγμή απολύει εργαζόμενους, όπως τον Α. Ραυτόπουλο, παλιό υπάλληλο του σούπερ μάρκετ, ο οποίος μάλιστα, πριν δύο χρόνια είχε διακινδυνεύσει την ίδια του τη ζωή, προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία του εργοδότη του, σε απόπειρα ληστείας. Σήμερα, για ανταμοιβή τον πέταξε στον δρόμο χωρίς καμία δικαιολογία.

Οπως, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ ζουν σε εργασιακό μεσαίωνα. Καθημερινές απολύσεις, τρομοκρατία, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μη καταβολή υπερωριών. Εμείς, αγωνιζόμαστε ενάντια στην ασυδοσία της επιχείρησης των σούπερ μάρκετ " ΑΛΙΜΕΝΤΑ" αλλά και όλων των μεγαλεμπόρων στον κλάδο μας, που την τελευταία δεκαετία με αρωγό την εκάστοτε κυβέρνηση, έχουν ανατρέψει προς όφελός τους τις εργασιακές μας σχέσεις και δικαιώματα».

ΝΑΥΤΙΛΙΑ
«Θεός το κέρδος για τους εφοπλιστές»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου σε Επερώτηση για τα προβλήματα της εμπορικής ναυτιλίας

Την ανάγκη συσπείρωσης και αντίστασης για να ανατραπεί η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική στο χώρο της ναυτιλίας, επισήμανε με παρέμβασή του στη Βουλή, σε Επερώτηση του ΔΗΚΚΙ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει τους Ελληνες ναυτεργάτες, την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές συνεχίζουν να πλουτίζουν χωρίς να υπολογίζουν τίποτα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο στόλος του επονομαζόμενου ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου ήταν το 1999 ο πρώτος στον κόσμο και οι παραγγελίες του για καινούρια πλοία μετριούνταν σε τρισεκατομμύρια δραχμές. Την ίδια στιγμή οι θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών, με βάση τις νέες συνθέσεις των πληρωμάτων, από 52.528 το 1980 έπεσαν σήμερα στις 15-20.000.

Ο μόνος θεός που πιστεύουν οι εφοπλιστές, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι το κέρδος και εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα γίνει υπουργείο των βαρκάρηδων, γιατί δε θα υπάρχει εμπορική ναυτιλία έτσι όπως την ξέραμε για χρόνια.

Αναλύοντας τις αιτίες της κρίσης, υπογράμμισε ότι αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή των συνθέσεων των πληρωμάτων, καθώς εκβιάζουν οι εφοπλιστές με αλλαγή σημαίας και η κάθε κυβέρνηση ενώ τα δίνει όλα στους εφοπλιστές δεν παίρνει τίποτα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε, επίσης, τη λήψη μέτρων για τους άνεργους ναυτικούς και την αύξηση των συντάξεων, για να καταλήξει ότι για τους ναυτεργάτες μόνη λύση είναι η αντίσταση στις επιταγές των εφοπλιστών.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αλληλεγγύη με εντολή

Παρακράτηση  από το μισθό τους υπέρ των σεισμοπαθών χωρίς να το γνωρίζουν

Σε διοικητική πράξη μετατράπηκε η έκφραση αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων, με την εφαρμογή απόφασης της ΑΔΕΔΥ, για παρακράτηση ποσοστού του μισθού τους υπέρ των σεισμοπαθών! Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ενημερωθεί για την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, ανακάλυψαν στα εκκαθαριστικά τους τη νέα αυτή κράτηση, μαθαίνοντας εκ των υστέρων για τι πρόκειται.

Η απόφαση είχε παρθεί από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και αφορούσε την εφάπαξ παρακράτηση ποσοστού 0,5% από το μισθό. Ανάλογη πρόταση έχει γίνει από την ΓΣΕΕ, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει, καθώς απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση για την παρακράτηση.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου είχε διαφωνήσει με την απόφαση, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη των εργαζομένων δεν μπορεί να εξασφαλίζεται με διοικητικά μέτρα, αντίθετα πρέπει να εκφράζεται με συλλογικές διαδικασίες και με πολύμορφους τρόπους που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιλέξουν. Γι' αυτό και είχε προτείνει να παρθούν σχετικές αποφάσεις από τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία στο χώρο του δημοσίου, ώστε να γίνει συζήτηση από τους εργαζόμενους.

Η πρόταση αυτή δεν εισακούστηκε και ειπώθηκε ότι ο εργαζόμενος θα μπορούσε να επιλέξει αν θα γίνει η κράτηση ή όχι. Στην πράξη, οι κρατήσεις έγιναν χωρίς καν να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, με συνέπεια να τους αποσπάσουν την «αλληλεγγύη» τους!

ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΜΠΟΡΩΝ
Προϋποθέσεις περίθαλψης ανέργων

Στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορούν οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Ασφάλισης Εμπόρων (ΤΑΕ), που διέκοψαν το εμπορικό επάγγελμα και είναι άνεργοι, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναφέρεται ανακοίνωση του Ταμείου.

Αναλυτικότερα, οι άνεργοι ασφαλισμένοι του ΤΑΕ για να ενταχθούν στον κλάδο ασθενείας σε είδος, πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Να είναι μεταξύ 29 και 55 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος ηλικίας, αλλά όχι το 55ο έτος. Να έχουν πραγματοποιήσει 600 μέρες εργασίας, οι οποίες προσαυξάνονται ανά 100 μέρες για κάθε έτος μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους ηλικίας και μέχρι το 54ο έτος. Να έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 συνεχών μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης και να έχουν κάρτα ανεργίας, ανανεούμενη από τον ΟΑΕΔ ανά μήνα. Να μην ασφαλίζονται για οποιοδήποτε λόγο στο δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ