ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Για τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία και την απάντηση του κινήματος

Στην Αθήνα στις 8 και 9 Απρίλη

Αντιπροσωπείες είκοσι κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων από χώρες της Ευρώπης θα βρίσκονται στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή συνάντηση που φιλοξενεί το ΚΚΕ και να συζητήσουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα εκπαιδευτικά συστήματα ως συνέπεια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Το θέμα πάνω στο οποίο θα επικεντρωθεί η συζήτηση και ο διάλογος είναι: «Η Στρατηγική της Λισαβόνας και οι αναδιαρθρώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα. Μέτωπα πάλης και η απάντηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος».

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους τα παρακάτω είκοσι κόμματα:

- Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας)

- Κόμμα Εργατών Βελγίου

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

- Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Δημητρώφ»

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

- Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

- Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

- ΑΚΕΛ Κύπρου

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

- Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

- Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Ακόμα, έχουν προσκληθεί και θα παρέμβουν και ορισμένοι κομμουνιστές επιστήμονες από ευρωπαϊκές χώρες, όπως:

- Ο Ιταλός μαρξιστής ερευνητής Αντρέα Κατόνε και

- η Γαλλίδα ιστορικός Ανί Λακρουά - Ριζ, που διώκεται από το πανεπιστήμιό της γιατί δεν αποδέχτηκε το αντικομμουνιστικό ξαναγράψιμο της Ιστορίας.

Είναι η πρώτη φορά που κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από τις χώρες της Ευρώπης, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συζητήσουν και θα αναλύσουν συλλογικά τις αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της Παιδείας, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, της έντασης των ταξικών φραγμών και της μορφωτικής υποβάθμισης των παιδιών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στο φόντο της Στρατηγικής της Λισαβόνας και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες μετά τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στη χώρα μας, θα υπάρξει πλούσια ανταλλαγή γνωμών για την κατάσταση και την πείρα από τους αγώνες των εργαζομένων στην εκπαίδευση, των γονιών, των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών στις διάφορες χώρες. Επίσης, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της συνεργασίας των κομμουνιστών και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση μιας εκπαίδευσης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μετά τη «διαβούλευση» θυμήθηκε την ... «επανάσταση»

Προσαρμογή στους νόμους της αγοράς, «ευελιξία» στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας, συμβιβασμό και «διαβούλευση» στη διεκδίκηση των αιτημάτων, ζήτησε από τους νέους ο Γ. Παπανδρέου, βαφτίζοντας αυτές του τις προτάσεις «δημοκρατική επανάσταση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε τους νέους ανθρώπους δήθεν να επαναστατήσουν «από τα κάτω», αλλά την ίδια στιγμή ξεκαθάριζε ότι αυτή η ...επαναστατική τους διάθεση πρέπει να περιορίζεται στους «κοινωνικούς διαλόγους». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος χαιρέτισε τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με αυξήσεις «ντροπής» για τους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας ότι «μέσα από μια διαπραγμάτευση», υπάρχει η «δυνατότητα» να «βρεθεί λύση»! Από κοντά κι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, που έκανε λόγο για «μια θετική εξέλιξη», εξέλιξη που όπως ισχυρίστηκε είναι αποτέλεσμα «μιας σκληρής διαπραγμάτευσης»...

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τη νεολαία της χώρας να αποδεχτεί τη «διά βίου εκπαίδευση», τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη σύνδεση των σπουδών τους με τις απαιτήσεις της αγοράς και του κεφαλαίου. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο υπεραμύνθηκε της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων από την κυβέρνηση, θέτοντας σαν μοναδική ένσταση ότι προωθούνται χωρίς «διάλογο»...

Την ίδια στιγμή, ένταση ξέσπασε ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με αφορμή τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν από μέλη της ΔΑΠ σε βάρος του Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της φοιτητικής παράταξης της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης.

Με δηλώσεις ο Ν. Αθανασάκης κατηγόρησε τον Γ. Βουλγαράκη ότι «επιβράβευσε τα υβριστικά συνθήματα εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», προσθέτοντας ότι είναι «έκθετος και βαρύτατα εκτεθειμένος» όπως και η κυβέρνηση «όσο δεν καταδικάζουν απολύτως και δεν καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα».

Προκριματικές εκλογές για τους υποψήφιους

Εξάλλου τη διενέργεια προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψηφίων δημάρχων σε 24 δήμους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ανακοίνωσε χτες η επιτροπή εκλογικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ. Στις προκριματικές εκλογές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του κάθε δήμου και όχι μόνο τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Οι δήμοι όπου θα γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία είναι: Μαρωνείας, Αριδαίας, Ασσήρου, Αμπελοκήπων, «Δημ. Υψηλάντη», Πασσαρώνος, Ζίτσας, Ιτάμου, Λευκιμμαίων, Δύμης, Αταλάντης, Ευπαλίου, Βλαχόπουλου, Νάξου, Κολυμβαρίου, Κηφισιάς, Αλίμου, Δάφνης, Μεταμόρφωσης, Νέου Ψυχικού, Μεγάρων, Ερυθρών, Κερατσινίου και Δραπετσώνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο και πιο κοντά στην εκ νέου κάθοδό της για τη διεκδίκηση της υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά βρίσκεται η Φ. Γεννηματά.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Εκδήλωση τιμής στη γενέτειρά του

Με αφορμή τη συμπλήρωση 54 χρόνων από τη δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, την Κυριακή 9 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του μνημείου Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα (πλατεία Μπελογιάννη), από τη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών ΚΚΕ Ν. Ηλείας βάζει πούλμαν για τη μετάβαση όσων ενδιαφέρονται στην εκδήλωση, που θα ξεκινήσουν, στις 7 το πρωί της Κυριακής από την πλατεία Λαυρίου, Αθήνα. Συμμετοχή - Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.4620.467 και 6979109641 και 6972778939.

Επίσης, τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τη συμμετοχή στην εκδήλωση από την πλατεία Κάνιγγος, την Κυριακή 9/4, στις 7 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.8225.407 και 210.8831.368.

Δίμηνη λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της να στηρίξουν τη λαχειοφόρο αγορά, που πραγματοποιείται το διάστημα Απρίλης - Μάης 2006 για τη στήριξη των πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα κληρωθούν:

- Ενα ταξίδι στην Κούβα για 2 άτομα

- Μια τηλεόραση plasma 24``

- Ενα κλιματιστικό

Η τιμή κάθε λαχνού είναι 3 ευρώ.

Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, τη Δευτέρα 12 Ιούνη 2006, στις 7 μ.μ.

Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα θα διατίθενται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210-3844853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210-3827303).

Παναττική σύσκεψη της ΕΕΔΥΕ

Σε σύσκεψη καλεί η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ τις Επιτροπές Ειρήνης του Λεκανοπεδίου Αττικής (Αθήνα, Πειραιάς, Υπόλοιπο Αττικής), αύριο Πέμπτη 6 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην ΠΟΛ (Κάνιγγος 27), προκειμένου να συζητηθεί το πρόγραμμα δράσης του φιλειρηνικού κινήματος το προσεχές δίμηνο (Απρίλης - Μάης 2006).

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Η αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και η ολοκλήρωση της νέας δομής δυνάμεων, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές για ταχυκίνητες και ευέλικτες δυνάμεις, ήταν αντικείμενο της χτεσινής Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας.

Σύμφωνα με τον Β.Μεϊμαράκη, συζητήθηκε η υλοποίηση του νέου νόμου για την αναδιάρθρωση του υπουργείου Αμυνας, ενώ σημείωσε ότι «οι ευέλικτες και ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις, με σημαντική παρουσία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, θα βοηθήσουν ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και μια καλύτερη λειτουργία». Ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι η όλη αναδιάρθρωση έρχεται να υπηρετήσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ