ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Συμπαράταξη χειραγώγησης

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποκαλυπτικότατη ήταν η χτεσινή ομοφωνία των εφημερίδων, είτε ανήκουν στο χώρο της συμπολίτευσης, είτε σ' αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε, ποτέ δεν έκρυψαν την προσήλωση και τη σύμπλευσή τους στα ζητήματα του «κοινωνικού διαλόγου» και της «εργασιακής ειρήνης», της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της λογικής του ευρωμονόδρομου γενικότερα. Για «αυξήσεις 11,3%» κάνουν λόγο «Τα Νέα», εκτιμώντας ότι «φοβήθηκε την κατακραυγή ο ΣΕΒ». Για «έντιμο συμβιβασμό ΓΣΕΕ - ΣΕΒ» κάνουν λόγο «Το Βήμα», η «Ελευθεροτυπία» και ο «Ελεύθερος Τύπος», ενώ «Η Χώρα», ικανοποιημένη, σημειώνει «Εργασιακή ειρήνη, κερδισμένη η κυβέρνηση».

Κι όλες «παίζουν» με το ποσοστό της αύξησης, υποτιμώντας κατάφωρα τη νοημοσύνη των εργαζομένων. Οι περισσότερες εφημερίδες μιλάνε για αύξηση 10,9%, προσθέτοντας τα ποσοστά 2,9% + 2,9% + 5,1%, που αποτελούν τις αυξήσεις της ντροπής από 1η Γενάρη και 1η Σεπτέμβρη 2006 και της τρίτης δόσης από 1η Μάη 2007. Κάποιες άλλες είναι περισσότερο γαλαντόμες και κάνουν λόγο για αύξηση 11,3%! Λες και δε γνωρίζουν ότι ένας και μοναδικός είναι ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων στις συλλογικές συμβάσεις, αυτός της ετήσιας μεσοσταθμικής αύξησης. Και βέβαια, το γνωρίζουν. Οπως ξέρουν, επίσης, ότι η επαίσχυντη συμφωνία μεταφράζεται στην πραγματικότητα σε αυξήσεις - ψίχουλα του 3,9% για το 2006 και 3,4% για το 2007. Την κοροϊδία αυτή προσπαθούν να κρύψουν και ομοφωνούν στην επιχείρηση εξωραϊσμού της πραγματικότητας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Οι αντοχές της οικονομίας

Κατά 43,6% αυξήθηκαν το 2005 τα καθαρά κέρδη (μετά την αφαίρεση και των φόρων) των 171 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρηματικών ομίλων. Στο 3,9% ανέρχεται η ετήσια μεσοσταθμική «αύξηση» στους κατώτερους μισθούς και μεροκάματα, για το 2006, της προχτεσινής συμφωνίας ΓΣΕΕ - ΣΕΒ. Η πρώτη είναι έντεκα (11) και κάτι φορές μεγαλύτερη της δεύτερης. Προφανώς, όσοι μιλάνε για αντοχές της οικονομίας, έχουν πολύ περίεργη αντίληψη, τόσο για την έννοια της αντοχής, όσο και γι' αυτήν της οικονομίας. Ή, μήπως, υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία ότι τα καθαρά κέρδη των επιχειρηματιών το 2006 θα είναι ακόμη περισσότερες φορές μεγαλύτερα από το 3,4%, που ήδη έχει συμφωνήσει για το 2007 η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ;

Συνειδητές λαθροχειρίες

Θυμάστε το παλιό γνωμικό «τρεις το λάδι, δυο το ξίδι, πέντε το λαδόξιδο»; Κάπως έτσι, επιχειρούσαν χτες διάφοροι «δημοσιογράφοι» και «οικονομικοί σχολιαστές» να τεκμηριώσουν τον «έντιμο συμβιβασμό» μεταξύ της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ. Διαβάστε τη συνειδητή λαθροχειρία των... έγκριτων σχολιαστών.

Σύμφωνα με τα πλάνα της κυβέρνησης για το 2006 και το 2007 θα έχουμε τα εξής: Για το 2006, πληθωρισμό 3,2% και αύξηση παραγωγικότητας 2,1%. Και για το 2007, πληθωρισμό 2,9% και αύξηση παραγωγικότητας 2,1%. Επομένως, το άθροισμα είναι για το 2006, 5,3%, για το 2007, 5% και γενικό άθροισμα διετίας 10,3%. Η προβλεπόμενη από τη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ αύξηση είναι: 2,9% + 2,9% + 5,1% = 10,9%. Αρα, η αύξηση θα καλύψει την αύξηση του τιμαρίθμου, ολόκληρη την προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγικότητας και θα περισσέψει κι από πάνω...

Υπάρχει, όμως, η εξής σημαντική διαφορά, ακόμη κι αν δεν πάρουμε υπόψη μας, ότι τα παραπάνω (τιμάριθμος και παραγωγικότητα) αφορούν στα επίσημα στοιχεία και, επομένως, είναι μακριά από την πραγματικότητα: Τα στοιχεία του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας αφορούν στην ετήσια μεσοσταθμική αύξησή τους, ενώ η δεύτερη αύξηση του 2,9% (από 1/9/2006) αφορά μόνο σε τέσσερις μήνες του 2006 και η τρίτη του 5,1% (από 1/5/2007) σε οκτώ από τους δώδεκα μήνες του 2007.

Ο πλούτος

Το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας το 2004 ανήλθε στα 15.222 ευρώ, από 14.110 το 2003 και 13.059 το 2002, ανακοίνωσε τις προάλλες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας. Με άλλα λόγια, αυξάνεται συνεχώς ο παραγόμενος πλούτος από την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού. Και να 'στε σίγουροι, ότι το 2005 θα 'γινε ακόμη μεγαλύτερος κι από το 2004.

Αν αναρωτιέστε, τώρα, πώς γίνεται, να αυξάνεται κάθε χρόνο ο συνολικά παραγόμενος πλούτος και οι εργαζόμενοι να πορεύονται, έχοντας πλέον μόνιμο σύντροφό τους «το κάθε φέτος και χειρότερα», η εξήγηση είναι απλή: Αλλοι παράγουν τον πλούτο κι άλλοι τον μοιράζουν και τον απολαμβάνουν. Τον παράγουν όλοι όσοι δουλεύουν (oι πολλοί), ενώ τον μοιράζουν και τον απολαμβάνουν οι ελάχιστοι, που έχουν στα χέρια τους το «μαχαίρι» και το «πεπόνι» της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Αντε και με την βοήθεια συμβιβασμένων ηγεσιών, σαν της ΓΣΕΕ...


Τα φανατισμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝ καταλάβαμε καλά, τα συνθήματα της ΔΑΠ που ακούστηκαν με τον Γιώργο Βουλγαράκη να είναι παρών και να χαμογελά ευτυχισμένος, αποτελούν περίεργο φαινόμενο και είναι αταίριαστα με το είδος της πολιτικής αντιπαράθεσης, που έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (και) ενόψει των φοιτητικών εκλογών;

Το σχόλιο αφορά μάλλον αυτούς που δήλωσαν έκπληκτοι με την εξέλιξη, αναρωτώμενοι ...πώς είναι δυνατόν να διεξάγεται έτσι η «κόντρα» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ισως πρέπει να μετριάσουν την έκπληξή τους και να αναρωτηθούν, αν αυτό είναι συνέπεια μιας γενικότερης πολιτικής αντιπαράθεσης, που, επειδή δεν μπορεί να «σταθεί» στις ανύπαρκτες ουσιαστικά πολιτικές τους διαφορές, καταφεύγει στους φτηνούς εντυπωσιασμούς, στη σκανδαλοθηρία, στις κραυγές, στα χυδαία συνθήματα και τους φανατισμούς κάθε είδους.

Με άλλα λόγια, δεν είναι τα φαινόμενα αυτά η άλλη πλευρά του νομίσματος των ανούσιων κατηγοριών και χαρακτηρισμών, που «απολαμβάνουμε» κάθε μέρα μεταξύ Ρουσόπουλου και Αθανασάκη; Δεν είναι η λογική συνέχεια των εξυπναδίστικων αντιπαραθέσεων Καραμανλή - Παπανδρέου στη Βουλή;

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η αντιπαράθεση απόψεων, θέσεων και εκτιμήσεων για την υπόθεση της AGB. Κι όσο συνεχίζεται, όλοι κατανοούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Κι αυτό που συμβαίνει δεν έχει να κάνει, ούτε με την ποιότητα της ψυχαγωγίας, ούτε με την ενημέρωση του κόσμου.

Η υποταγή της ενημέρωσης στην αγορά (άρα και σε όσους ορίζουν την αγορά) και η πολύμορφη σύνδεση των Μέσων Επικοινωνίας μαζί της, είναι παντελώς αόρατα και ανύπαρκτα φαινόμενα για τη συντριπτική πλειοψηφία των «αναλυτών», που ακούμε δεξιά και αριστερά.

Η απάντηση στο γιατί κανείς τους δε βλέπει το προαναφερόμενο και δεν το συνδέει με τις αιτίες της σημερινής κατάστασης των Μέσων Επικοινωνίας, είναι κάτι παραπάνω από προφανής: Γιατί κανείς δε θέλει να το κάνει. Βλέπετε, έτσι θίγεται η ουσία του πράγματος...

Γρηγοριάδης Κώστας

Προδιαγεγραμμένη πορεία

Προδιαγεγραμμένη ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στο τελικό αποτέλεσμα που συνιστά πρόκληση για τους εργαζόμενους, συνέβαλε σειρά παραγόντων, κυρίως των δύο εταίρων του δικομματισμού, της εργοδοσίας και των εκπροσώπων του εργοδοτικού - κρατικού συνδικαλισμού. Ο μόνος παράγοντας που μπορούσε να χαλάσει το «σχέδιο» ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Μόλις, λοιπόν, φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη διάθεση να ξεπεράσουν τα προδιαγεγραμμένα όρια (όπως αποδείχτηκε με την απεργία της 15ης Μαρτίου), μπήκαν μπροστά οι μηχανές της «σύνεσης», του «ρεαλισμού» και της «συναίνεσης».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων προσπάθησε να εμφανιστεί ουδέτερη. Ομως, με την εισοδηματική πολιτική για το δημόσιο τομέα, με αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού και με σαρωτικές διαθέσεις κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν άφησε περιθώρια παρεξηγήσεων, ήταν ο μέντορας των εργοδοτών.

Το επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως και των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης μετά την υπογραφή: Ικανοποίηση για το ύψος των αυξήσεων - κοροϊδία, αλλά και για τη διετή «κοινωνική ειρήνη» που διασφαλίζει την απρόσκοπτη εφαρμογή της προγραμματισμένης σκληρής αντεργατικής πολιτικής, αλλά και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

«

Αξιοπρεπή» χαρακτήρισε τη συμφωνία εργοδοτών - πλειοψηφίας ΓΣΕΕ (για αύξηση 77 λεπτών στο κατώτερο ημερομίσθιο!) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και την απέδωσε στους «αγώνες» της ΓΣΕΕ...

Ετσι, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε μόνος του την απόδειξη για τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην τελική «συναινετική» έκβαση των διαπραγματεύσεων. Η δημαγωγική αντιπολιτευτική του πολιτική «άντεξε» μέχρι του σημείου που απειλούνταν η «κοινωνική ειρήνη» και τα επιχειρηματικά κέρδη.

Προσφέροντας αντιστήριξη στις επιλογές του δικομματισμού στη ΓΣΕΕ, αλλά και δέσμιος των πολιτικών του επιλογών σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Συνασπισμός προσπαθεί ματαίως να διαχωρίσει τη θέση του και να απαλλαγεί από τις ευθύνες που του αναλογούν.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων από την αρχή μέχρι την προχτεσινή συμφωνία είναι ένα πρώτης τάξεως δείγμα για να βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους. Να μετρήσουν τα ταξικά τους συμφέροντα και να μετρήσουν έτσι φίλους και εχθρούς. Να εκτιμήσουν την καθαρή και χωρίς ταλαντεύσεις και υπεκφυγές στάση του ΠΑΜΕ σ' όλη αυτή την πορεία.

Η αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στο πολιτικό πεδίο, με την ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι η προϋπόθεση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, της διαρκούς υποβάθμισης των συμφερόντων και της ίδιας της ζωής της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Για να πάψουν να αισθάνονται «ασφαλείς» όσοι συνέβαλαν στην κατάπτυστη συμφωνία.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ