ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Οργή και αγανάχτηση στους παραγωγούς

Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης δεν έχει σπαρθεί ακόμα ούτε ένα στρέμμα με τεύτλα

Αποτέλεσμα της νέας ΚΑΠ, το ξεκλήρισμα των τευτλοπαραγωγών και το απειλούμενο κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης
Αποτέλεσμα της νέας ΚΑΠ, το ξεκλήρισμα των τευτλοπαραγωγών και το απειλούμενο κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης
Μεγάλη απογοήτευση και αβεβαιότητα έχει καταλάβει τους τευτλοπαραγωγούς της Μακεδονίας και της Θράκης εξαιτίας των νέων δεδομένων που δρομολογούνται από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για τη ζάχαρη. Οι αγρότες είναι διστακτικοί να σπείρουν τα χωράφια τους, καθώς η μείωση της τιμής των τεύτλων είναι πολύ μεγάλη και παράλληλα μειώνεται και η καλλιεργούμενη έκταση.

Οπως δηλώνουν οι τευτλοπαραγωγοί, η δραστική μείωση των τιμών στα τεύτλα τούς οδηγεί στην εγκατάλειψη των χωραφιών τους αφού τους είναι τελείως ασύμφορο να συνεχίσουν την καλλιέργεια του προϊόντος αυτού.

Η τιμή μειώθηκε 36,5% και η αποσυνδεμένη στρεμματική επιδότηση των 40,4 ευρώ, που δίνεται για το 2006, δεν καλύπτει την οικονομική ζημιά από τη μείωση της τιμής των τεύτλων. Μάλιστα, προσθέτουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση αφού δεν μπορούν να βρουν άλλη καλλιέργεια για να αντικαταστήσουν την τευτλοπαραγωγή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα μηνύματα που έρχονται από τους Νομούς Ημαθίας, Σερρών, Θεσσαλονίκης και Ξάνθης. Παρόλο που διανύουμε την περίοδο της σποράς των τεύτλων, ακόμη σε πολλές περιοχές αυτών των νομών δεν έχει σπαρθεί ούτε στρέμμα! Πέρσι είχαν σπαρθεί 418.000 στρέμματα, ενώ φέτος υπογράφτηκαν συμβάσεις με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για 318.000 στρέμματα. Ομως, μέσα στο Μάρτη είχαν σπαρθεί μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Και μέσα σ' όλα αυτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η διοίκηση της ΕΒΖ και οι εκπρόσωποι των συμβιβασμένων διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και κάποιων Ενώσεων ερίζουν για το ποια θα είναι η ιστορική περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό της «κολοβής» αποδεσμευμένης στρεμματικής ενίσχυσης...

Πρόσφατα ο γενικός διευθυντής της ΑΤΕ ανέφερε ότι αν φέτος τα πέντε εργοστάσια παρουσιάσουν ζημιές, τότε κάποια θα σταματήσουν τη λειτουργία τους. Ολο το σκηνικό για κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης έχει στηθεί. Μειωμένες οι εισπράξεις θα είναι έτσι κι αλλιώς αφού η ζάχαρη θα πωλείται φθηνότερα. Και καθώς οι παραγωγοί θα πουλήσουν φθηνότερα κατά 35-40% θα είναι περιορισμένος ο αριθμός αυτών που θα σπείρουν τεύτλα. Ακόμη, τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι κάποια εργοστάσια θα μετατρέπονταν σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων. Μέχρι τώρα εκθέσεις γι' αυτό το σκοπό δεν έχουν γίνει, ούτε σχέδια και μελέτες προχώρησαν.

Τοπική εφημερίδα της Ξάνθης έκανε λόγο για ένα μεγάλο κόλπο που ετοιμάζει φέτος η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης της Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ενα κόλπο που έχει να κάνει με τη στρεμματική μείωση καλλιεργούμενων εκτάσεων με τεύτλα. Γεγονός που θα οδηγήσει σε υπολειτουργία το εργοστάσιο, αντιοικονομική λειτουργία για επεξεργασία μικρής ποσότητας τεύτλων, άρα μεταφορά των τεύτλων σε άλλο εργοστάσιο από αυτό της Ξάνθης, άρα κλείσιμο!

Μάλιστα, τα νούμερα είναι ενδεικτικά και ενισχυτικά της άποψης που υποστηρίζουμε. Η περιοχή ξεκίνησε με 80.000 στρέμματα τεύτλα, κατέβηκε στα 56.000, στα 52.000 και τώρα το πολύ να φτάσει τα 42.000 στρέμματα. Η μείωση των στρεμμάτων φθάνει περίπου στο μισό, άρα το εργοστάσιο δε συμφέρει να λειτουργήσει για μια τόσο μικρή ποσότητα, άρα θα κλείσει! Αυτή είναι η μεθόδευση».

Αυξημένη «κίνηση» στο Taxis

Αυξημένη «κίνηση» εμφανίζει φέτος το ηλεκτρονικό σύστημα της Εφορίας μέσω του οποίου φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις διεκπεραιώνουν τις φορολογικές υποθέσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από τις 8 Μάρτη (έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής) μέχρι τις 31 Μάρτη υποβλήθηκαν 31.705 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (αύξηση 37% σε σχέση με το 2005). Μέσα στο μήνα Μάρτη υποβλήθηκαν μέσω Taxis 74.605 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, 127% περισσότερες σε σχέση με το 2005. Μέχρι το τέλος Απρίλη θα μπουν σε λειτουργία οι εφαρμογές για την ηλεκτρονική αποστολή της «οριστικής δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών» και για τις «συγκεντρωτικές καταστάσεις», που αφορούν στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Χωρίς δουλιά και οι τευτλοεξαγωγείς

Τευτλοεξαγωγείς Εβρου. Δουλιά τους να βγάζουν τα τεύτλα από το χωράφι. Φέτος βρίσκονται σε απόγνωση και κινδυνεύουν να χάσουν δουλιά και αγροτικά μηχανήματα.

Οπως είπε ο Π. Προϊκάκης, εκπρόσωπός τους, φέτος δέχονται ισχυρότατο χτύπημα. Από τη μία εξαιτίας της μείωσης των ποσοστώσεων και της τιμής η καλλιέργεια έγινε ασύμφορη, και είναι μειωμένο το ενδιαφέρον των αγροτών να καλλιεργήσουν. Από την άλλη, εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών, χιλιάδες στρέμματα δε θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν, διότι πέρασε η περίοδος της σποράς. Αυτό σημαίνει πως και οι αγρότες θα δεχτούν πλήγμα στο εισόδημά τους αλλά και οι τευτλοεξαγωγείς δεν έχουν δουλιά, άρα και εισόδημα. Οπότε δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Οπως ανέφερε ο Π. Προϊκάκης, η μεγάλη πλειοψηφία των τευτλοεξαγωγέων, τα τελευταία 2 - 3 χρόνια έχει προχωρήσει σε ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και είναι χρεωμένη στην ΑΤΕ. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι βέβαιο ότι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ετήσιες δόσεις που πρέπει να πληρώνουν.

Ζητούν λοιπόν, να ανασταλούν οι δόσεις για ένα χρόνο, ευνοϊκή μεταχείριση από τις εφορίες και να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης άτοκων δανείων από την ΑΤΕ σε όσους τα χρειαστούν. Επίσης, ζητούν να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους αγρότες δε θα κατορθώσουν να σπείρουν τεύτλα, και ολική αποζημίωση σε όσους έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά δε θα μπορέσουν να σπείρουν και άρα να παραδώσουν παραγωγή.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Στους ιδιώτες ολοταχώς

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παράδοση του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), που ήδη λειτουργεί με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας δήλωσε πως εξετάζονται οι τρόποι «προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων», κάτι που πρόκειται να υλοποιήσουν είτε με τη μορφή της «άμεσης αποκρατικοποίησης» είτε με τις διαβόητες «συμπράξεις» ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικά κεφάλαια. Είναι φανερό πως οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες θα επιλέξουν την πλέον συμφέρουσα «προσφορά», κατά τα καλά και συμφέροντά τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Νέα διοίκηση στην ΕΟΑΣΝΛ

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Ρίζος Μαρούδας, στέλεχος της ΠΑΣΥ, διαδέχεται τον Γιάννη Πατάκη, στην προεδρία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, (ΕΟΑΣΝΛ). Η νέα διοίκηση, που εκλέχτηκε στις εκλογές του περασμένου Σαββάτου, συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα. Ετσι αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Βασίλης Νικολόπουλος, ταμίας ο Κώστας Δοξαριώτης, γραμματέας ο Χαρίλαος Αρχοντής, Β΄ αντιπρόεδρος ο Νίκος Μπαντόγιας (Τύρναβος), αναπληρωτής γραμματέας ο Φώτης Χουλιάρας (Φάρσαλα) και μέλη οι: Αντώνης Αντωνιάδης, Νίκος Ζαμπούκας, Τάσος Κωστούλας, Γιώργος Σακοράφας και Δημήτρης Σταμάτης. «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα αφού γνωρίζω ότι διαδέχομαι έναν άξιο αγωνιστή και μαχητή της αγροτιάς, τον Γιάννη Πατάκη και ότι το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνω είναι πολύ μεγάλο» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Ρ. Μαρούδας. Και τονίζει: «Ολοι μαζί θα δώσουμε αγώνα για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των αγροτών και να ενημερώσουμε τον αγροτικό πληθυσμό για τα δεινά της νέας ΚΑΠ κυρίως στα τεύτλα, στην τομάτα και τα καπνά. Επίσης θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες στο μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης των προϊόντων ενώ άμεσα ξεκινάμε περιοδείες στα χωριά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ