ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες αποκαλύψεις σχεδίου επέμβασης

Με πρόσχημα την «εγκληματικότητα» η αμερικανόδουλη αντιπολίτευση επιχειρεί αποσταθεροποίηση

Η Βενεζουέλα προετοιμάζει τη λαϊκή αυτοάμυνα, ειδικά στις περιοχές που συνορεύουν με την Κολομβία

Associated Press

Η Βενεζουέλα προετοιμάζει τη λαϊκή αυτοάμυνα, ειδικά στις περιοχές που συνορεύουν με την Κολομβία
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σαν «ύαινες» έχουν πέσει μεγάλα τμήματα της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης στην υπόθεση της δολοφονίας των τριών αδελφών Φάδουλ. Και πρώτος ο αρχιεπίσκοπος του Καράκας, Χόρχε Ουρόσα Σαβίνο, γνωστός οπαδός των πραξικοπηματιών τον Απρίλη του 2002.

Εμφάνιση έκαναν στις «αυθόρμητες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης για αν εκφράσουν τον πόνο τους» ακόμη και... κατσαρόλες και τηγάνια. Αυτές τις «αυθόρμητες αντιδράσεις» προειδοποιεί ο αρχιεπίσκοπος την κυβέρνηση Τσάβες να μην επιχειρήσει να τις «περιορίσει».

Οι δολοφονίες είναι απεχθείς και καταδικαστέες τόνισε σε χτεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να συλλάβουμε τους δράστες». Εντούτοις, τόνισε ότι όσο απεχθείς ήταν οι δολοφονίες, τόσο απεχθές είναι και το σχέδιο που εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες, συνοδευόμενο από φονικές συγκρούσεις. Σχέδιο που έχει στόχο να προκαλέσει την κυβέρνηση να τις «καταστείλει», ώστε να καταγγελθεί ως «τυραννία». Ορος που τελευταίως χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για τους επόμενους στόχους τους.

Διείσδυση παραστρατιωτικών από την Κολομβία

Στο μεταξύ, χτες, νέες αποκαλύψεις είδαν το φως της δημοσιότητας. Τουλάχιστον 590 ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί από την Κολομβία έχουν διεισδύσει στο έδαφος της Βενεζουέλας. Πρόκειται για εγκληματίες που δρουν στις διασυνοριακές περιοχές και υποτίθεται ότι έχουν αφοπλιστεί από την κολομβιανή κυβέρνηση του αντιδραστικού Αλβαρο Ουρίμπε. Τόσο ο γενικός εισαγγελέας Ισαάκ Ροντρίγκες κατά τις δηλώσεις του στο Κοινοβούλιο, όσο και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νικολάς Μαδούρο, συνέδεσε άμεσα τους παραστρατιωτικούς με τη «βιομηχανία απαγωγών και φόνων» που παρατηρείται στη Βενεζουέλα το τελευταίο διάστημα.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός ήταν ο ΓΓ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, βουλευτής της επίμαχης επαρχίας Ζούλια, όπου τόνισε ότι πρόκειται για ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που οι Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί διεισδύουν και δημιουργούν επαφές με εγκληματικά στοιχεία και διεφθαρμένους αστυνομικούς, με στόχο να πλήξουν την μπολιβαριανή διαδικασία.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
Να καταδικαστεί η νέα επίθεση ενάντια στις FARC

Την άμεση επέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Κολομβίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Αλληλεγγύης με τους Λαούς της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL) με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να ζητήσει την έκδοση 50 κορυφαίων στελεχών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας, που τους κατηγορούν ότι αποτελούν «το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών του κόσμου».

Οπως σημειώνει η οργάνωση: «Η συμμαχία των ΗΠΑ με τη μια πλευρά, αυτή του κολομβιανού κράτους και της λεγόμενης "Δημοκρατικής Ασφάλειας" (σ.σ. είναι η μάσκα που χρησιμοποιεί το αυταρχικό κράτος ενάντια στο λαϊκό κίνημα και την κύρια ένοπλη έκφρασή του, την αντάρτικη οργάνωση των FARC) αποτελεί ένα παραπέρα βήμα για τη διεθνοποίηση της εσωτερικής σύγκρουσης στην Κολομβία. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια επικίνδυνη εξέλιξη που επιχειρεί να σπείρει σύγχυση στη διεθνή κοινή γνώμη, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις όπως αυτή του Ιράκ, με τα όπλα μαζικής καταστροφής που ήταν το πρόσχημα για τον αιματηρό πόλεμο που ακολούθησε».

Και συνεχίζει: «Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια νέα κατάσταση στη Λατινική Αμερική. Οι λατινοαμερικάνικοι λαοί δυσαρεστημένοι από τις αντιλαϊκές πολιτικές έχουν υψώσει τη φωνή τους και επιλέγουν κυβερνήσεις που δεν αποδέχονται τις επιταγές των διεθνών οικονομικών ιδρυμάτων. H κολομβιανή κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ο πιο πιστός σύμμαχός τους.

Και βέβαια ο χαρακτηρισμός ως "καρτέλ ναρκωτικών" της αντάρτικης οργάνωσης με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην αντίσταση σε όλη την ήπειρο, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αναζήτηση πολιτικής λύσης στην εσωτερική κολομβιανή σύγκρουση».

Και καταλήγει: «Γι'αυτό καλούμε όσους παλεύουν για ένα δίκαιο κόσμο με αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, όλους όσοι αντιμάχονται τον ιμπεριαλισμό να καταδικάσουν αυτή τη νέα πρόκληση».

Αλληλεγγύη στην Κούβα

Εκδήλωση για την επέτειο των 45 χρόνων από τη νίκη στον Κόλπο των Χοίρων της Κούβας, την πρώτη μεγάλη ήττα του ιμπεριαλισμού στην Αμερική, διοργανώνει η Πρεσβεία της Κούβας και ο Δήμος Νίκαιας στο Δημαρχείο της πόλης (Παν. Τσαλδάρη 10, 1ος όροφος) στις 14 Απρίλη στις 8 μ.μ.

Στη μηνιάτικη Παναττική Συνάντηση των συλλόγων της ΟΓΕ, όπου παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της Κούβας με επικεφαλής τον πρέσβη Ερμές Ερνάντες, έγινε ενημέρωση για τους πέντε Κουβανούς που παράνομα κρατούνται επί οκτώ χρόνια στις φυλακές των ΗΠΑ, ύστερα από μία δίκη παρωδία, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ποιος πραγματικά καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης εκφράστηκε η συμπαράσταση της ΟΓΕ που θα συνεχίσει τη συλλογή υπογραφών από τους συλλόγους-μέλη για την άμεση απελευθέρωση των πέντε πατριωτών.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Δολοφονία αγωνιστών

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Εν ψυχρώ δολοφόνησαν ένοπλοι δύο στελέχη του «Εθνικού Συντονιστικού Οργανισμού Ιθαγενών και Αγροτών» (CONIC) λίγες ώρες μετά την έκκληση που απεύθυνε η οργάνωση για κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, για την απουσία μεταρρυθμίσεων στο θέμα της αναδιανομής της γης και συνολικά ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου Οσκαρ Μπέργκερ.

Θύματα της επίθεσης, ένα ζευγάρι που ηγείτο του CONIC, ενώ ως δράστες φέρονται να είναι τέσσερις ένοπλοι που εισέβαλαν τη νύχτα της Τετάρτης στο σπίτι του ζευγαριού και οι οποίοι διέφυγαν, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πόλη της Γουατεμάλας.

Λίγες ώρες πριν από την εν ψυχρώ δολοφονία, η οργάνωση CONIC -που ιδρύθηκε στη διάρκεια του πολυετούς εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα από εργάτες γης, που ζητούσαν καλύτερους μισθούς και αναδιανομή των αγροτικών εκτάσεων - από κοινού με άλλες λαϊκές οργανώσεις κάλεσαν το λαό να κατέβουν σε κινητοποιήσεις αποκλείοντας οδικές αρτηρίες, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβέρνηση.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ: ΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
Μαζική καταστολή με 750 συλλήψεις

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Μαζικές συγκρούσεις διαδηλωτών, που πρόσκεινται στα επτά κόμματα της αντιπολίτευσης, με τις δυνάμεις καταστολής του βασιλικού καθεστώτος σημειώθηκαν χτες στο Νεπάλ, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ροπάλων, πλαστικών και πραγματικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών. Η κυβέρνηση, που έχει διορίσει ο μονάρχης Γκιανέντρα, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 750 διαδηλωτές χτες το απόγευμα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να κάμψει το κύμα των διαδηλώσεων, και ο υπουργός Εσωτερικών, Κάμαλ Θάπα, δήλωσε ότι οι 115 εστάλησαν κατευθείαν σε φυλακές όπου θα εκτίσουν ποινές 90 ημερών χωρίς να τους ασκηθεί καμία κατηγορία, βάσει του δρακόντειου νόμου περί «εσωτερικής ασφαλείας».

Τα πιο σοβαρά επεισόδια αναφέρθηκαν στην Πάταν, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα ταχυδρομείο και ένα προσωρινό φυλάκιο της αστυνομίας, με την αστυνομία να ρίχνει όσα δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες είχε. Υπήρξαν αρκετοί τραυματίες - τουλάχιστον 24, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καντιπούρ».

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και μικρότερες, περιφερειακές δυνάμεις εξέφραζαν και πάλι χτες «ανησυχία» για το πλήγμα που υφίσταται «η σταθερότητα στη χώρα». Ακόμα και οι Αμερικανοί - βασικοί υποστηρικτές της φεουδαλικής μοναρχίας - εκφράζουν την απαρέσκειά τους για τα γεγονότα. Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» εξέφρασε την άποψη ότι «αν δε συμφιλιωθεί ο βασιλιάς με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το βασίλειο οδεύει προς χάος».

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονταν για πανεθνική διαδήλωση σήμερα, Σάββατο, με την κινητοποίηση να κορυφώνεται αύριο, Κυριακή.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Οι γαιοκτήμονες διαφωνούν με τα κοινωνικά προγράμματα

ΛΑ ΠΑΣ.-

Οι αλλαγές που επιχειρούνται στη Βολιβία συναντούν την αντίδραση της ολιγαρχίας. Και το πρώτο σαμποτάζ σημειώθηκε ήδη. Θύμα η καμπάνια κατά του αναλφαβητισμού, όπως τουλάχιστον κατήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Φέλιξ Πάτσι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, όπου εξέθεσε το πρόγραμμα της καμπάνιας «Ναι, μπορώ». Το πρόγραμμα, με τη στήριξη ειδικών, εκπαιδευτικών και τεχνική υποστήριξη από την Κούβα, έχει στόχο να μάθει γραφή και ανάγνωση τουλάχιστον στο 13,3% του πληθυσμού που είναι παντελώς αναλφάβητοι και να κατοχυρωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα του βολιβιανού λαού που για χρόνια «αγνοούνταν».

Ο Πάτσι, παρουσιάζοντας το κουβανικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε 20 χώρες, τόνισε ότι θα μπορέσει να εκπαιδεύσει ακόμη και τους ιθαγενείς που μιλούν Κέτσουα, Αϊμάρα και Γουαρανί. Εντούτοις, συναντά τη μανιακή αντίδραση συγκεκριμένων ομάδων της ολιγαρχίας ειδικά στην ανατολική επαρχία της Σάντα Κρους. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε τους μεγάλους γαιοκτήμονες, που σαμποτάρουν το πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ