ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32

Υποκριτές και Σουηδαίοι

ΠΑΣΟΚ ντε Βιλπέν (1)

Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δε λέγονται και πράγματα που λέγονται χωρίς να γίνονται. Ο Φλωρίδης είναι θύμα της παραβίασης της πρώτης αρχής.

Εκανε το λάθος να πει αυτά που σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ. Και αυτά δε λέγονται. Απλά, γίνονται. Βέβαια, ο Φλωρίδης έχει τα ελαφρυντικά του. Επεσε θύμα της ολοένα αυξανόμενης «ελευθεριότητας» με την οποία το ΠΑΣΟΚ ομολογεί το νεοφιλελευθερισμό του.

Θεώρησε ότι μια ακόμα ομολογία θα μπορούσε αφ' ενός να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον δημόσιο «διαπιστευτήριο» του ΠΑΣΟΚ στην πλουτοκρατία. Αφ' ετέρου, σκέφτηκε ότι μέσα στη γενικότερη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ ο κόσμος της δουλιάς δε θα έπαιρνε «χαμπάρι». Εχει συμβεί με μια σειρά τοποθετήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Εκεί την «πάτησε». Γιατί κάτι τόσο ακραίο, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, δύσκολα κουκουλώνεται.

Ετσι, ο Φλωρίδης αποπέμφθηκε. Οχι γι' αυτά που είπε. Αλλά επειδή τα είπε. Οχι γιατί δεν εξέφρασε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αλλά γιατί την ομολόγησε...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ICON

Το «σουηδικό μοντέλο»...

ΠΑΣΟΚ ντε Βιλπέν (2)

Μύγα δε σηκώνει στο σπαθί του ο Παπανδρέου. Οποιος σκιάζει στο ελάχιστο τη... φιλολαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ καρατομείται! Εδώ και δυο χρόνια, μάλιστα, ψάχνει να βρει ποιος ήταν αυτός που πήγε στο Λαύριο και... υποσχέθηκε ανασφάλιστη εργασία. Μέχρι να τον βρει (και να τον... αποπέμψει) η στήλη σάς προσφέρει μια μικρή περιήγηση στην (πραγματική) πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ομολογίες που καμιά τακτική διπροσωπίας και καμιά καταφυγή στην τακτική της «θυσίας της Ιφιγένειας» μπορεί να αποκρύψει:

*

«Εγώ κρατώ στα θετικά την απόφαση για άρση της μονιμότητας στον ΟΤΕ, κάτι που πρέπει να επεκταθεί σε όλον τον ευρύτερο δημόσιο τομέα»! «Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη να δεχτεί (σ.σ.: τέτοιες) τολμηρές μεταρρυθμίσεις»!

*

Την παραπάνω δήλωση δεν την έχει κάνει κάποιος νεοδημοκράτης. Την έκανε ένας κανονικότατος ΠΑΣΟΚος που μάλιστα διετέλεσε κοτζάμ γραμματέας του «Κινήματος». Ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αυτός που με τις παραπάνω δηλώσεις του («Βήμα», 5/6/2005) καταγράφτηκε ως ο καλύτερος υμνητής του εκτρώματος που ψήφισε η ΝΔ.

*

Μήπως ο κ. Παπανδρέου σκέφτεται να τον «παραιτήσει», όπως τον Φλωρίδη;...

***

Πριν λίγες μέρες, στην εφημερίδα «Ημερησία» (1/4/2006), ο κ. Ηρακλής Πολεμαρχάκης, σύμβουλος για οικονομικά θέματα του κ. Παπανδρέου, ρωτήθηκε αν πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και εκείνος απάντησε:

*

«Να δοθούν κίνητρα για την παράταση του χρόνου εργασίας»!

*

Μήπως ο κ. Παπανδρέου σκέφτεται να τον «παραιτήσει» κι αυτόν;...

***

Μερικούς μήνες πριν, ο κ. Πάγκαλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, στις 9/3/2005, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της κατάργησης του εφάπαξ!

*

Μήπως σχεδιάζει να τον «παραιτήσει» ο κ. Παπανδρέου;...

***

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (στις σελίδες 59 και 62 αντίστοιχα) αναφέρεται ότι το κόμμα του κ. Παπανδρέου σχεδιάζει:

*

α) «Ενα νέο καθεστώς απασχόλησης που να καλύπτει και τους νέους μας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις».

β) «Διάλογο με τους εργαζόμενους για την εθελούσια παράταση του ενεργού επαγγελματικού και εργασιακού βίου».

*

Μήπως σκοπεύει ο κ. Παπανδρέου να βρει ποιοι συνέταξαν το προεκλογικό του πρόγραμμα και να τους «παραιτήσει»;...

***

Από το βήμα της 3ης θεματικής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος», που έγινε στα Γιάννενα, στις 5/12/2004, είχε εξαγγελθεί η πολιτική της παραμονής των εργαζόμενων στη δουλιά και μετά από το 70ό χρόνο της ηλικίας τους! Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ήταν:

*

«Η παράταση του χρόνου επιβίωσης του κάθε ατόμου δίνει, ανοίγει, νέες ευκαιρίες αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Μετά τα 60, μετά τα 70 υπάρχουν ακόμα παραγωγικά χρόνια, αυτό το γεγονός δημιουργεί νέα αιτήματα αξιοποίησης και υποστήριξης της μακρύτερης πλέον ζωής από ένα κοινωνικό σύστημα».

*

Την τοποθέτηση αυτή, που «οραματίζεται» ένα κοινωνικό σύστημα όπου επειδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο πρέπει να δουλεύουν και μετά τα 70 (!), την έκανε προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου. Μήπως προτίθεται να «παραιτήσει» τον εαυτό του...

***

Στις 18/11/2005, σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Νέοι και ανεργία: Το μέλλον θέλει δουλιά», ανακοινώθηκε ότι η πολιτική του κόμματος είναι η εξής:

*

«Για να αυξήσουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης για όλους, δε σημαίνει πάντα ίδιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών. Ισως πρέπει να ξεφύγουμε από την ιδέα ότι υπάρχει ένα μόνο πρότυπο απασχόλησης για όλους. Πρέπει να διευρύνουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης με την επέκταση ποικίλων μορφών εργασίας, μερικής ή και προσωρινής απασχόλησης...».

*

Την ανακοίνωση έκανε και πάλι ο Γ. Παπανδρέου. Τι λέτε, θα τη γλιτώσει την «παραίτηση»;...

1896 Κηρύσσεται απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία. Αφοπλίζουν τους αστυνομικούς.

1939 Ο βασιλιάς της Αλβανίας, Αχμέτ Ζόγου, διαφεύγει στην Ελλάδα, μετά την κατάληψη των Τιράνων από τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας.

1945 Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται από τους Αγγλους η κυβέρνηση του ναυάρχου Βούλγαρη.

1946 Η Κοινωνία των Εθνών ξεκινά την τελευταία της συνεδρίαση στη Γενεύη. Λίγο πριν, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1963 Διαψεύδεται, ταυτοχρόνως, από Αθήνα και Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας, φυσικά, σάλο.

1985 Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρίας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ, το Δεκέμβρη του 1984.

Γιατί «απόλυσε» ο Παπανδρέου τον Φλωρίδη; Επειδή - ο Φλωρίδης - τάχθηκε με το «σουηδικό μοντέλο». Και όχι με το «σουηδικό μοντέλο», γενικά, αλλά με εκείνη την πλευρά του, που αφορά στα ζητήματα της οικονομίας (εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό κλπ.).

Προσέξτε, τώρα, αυτή τη δήλωση:

«Η πείρα μου και η ζωή μού δείχνει πως το "σουηδικό μοντέλο" ή "βόρειο μοντέλο" έχει καταφέρει να κάνει τομές στην κοινωνία και την οικονομία (π.χ. στη Σουηδία, στη Φινλανδία, στην Ιρλανδία), χωρίς πολώσεις χαμένων και κερδισμένων. Εχει πετύχει επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς ανάπτυξης, προπάντων προς όφελος του ίδιου του πολίτη. Π.χ. την ανώδυνη αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος...»!

Η δήλωση έγινε στις 9/5/2005. Στα «Νέα». Από τον κ. Γ. Παπανδρέου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ