ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Ασφυκτική πίεση ενάντια στους απεργούς

Μέχρι αργά χτες το βράδυ - και ενώ η εφημερίδα βρισκόταν στο τυπογραφείο - το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ δεν είχε ακόμα καταλήξει σε απόφαση για την εξέλιξη της απεργιακής κινητοποίησης, που χτες συμπλήρωσε δέκα μέρες. Η ΔΑΣ - ΟΤΑ στο Γενικό Συμβούλιο πρότεινε την κλιμάκωση του αγώνα με περιεχόμενο τέτοιο που θα καταδικάζει και θα αποκαλύπτει ξεκάθαρα τους πολέμιους της απεργίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων (κυβέρνηση, δήμαρχοι, κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός) και θα φέρνει τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ σε συντονισμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων, θα ενισχύει την αλληλεγγύη και την αποτελεσματικότητα του αγώνα.

Πριν από το Γενικό Συμβούλιο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Θ. Βεζυργιάννη, για να φανεί και πάλι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Ο γενικός γραμματέας επανέλαβε τη θέση για επέκταση στους ΟΤΑ του «πνεύματος» του κανονισμού για τα ΒΑΕ που ισχύει στο ΙΚΑ και μετατροπή σε χρήμα των παροχών σε είδος.

Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, γιατί η πρώτη οδηγεί σε περιορισμένο χαρακτηρισμό ειδικοτήτων σε ΒΑΕ στους ΟΤΑ και η δεύτερη, μεταξύ άλλων, καταργεί την παροχή ειδών που είναι απαραίτητα για την προστασία των εργαζομένων στην εργασία.

Στο μεταξύ, χτες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, είχε το θράσος να πει πως «ο εισαγγελέας πρέπει να δώσει εντολή στα αστυνομικά όργανα να προβούν στη σύλληψη των δραστών για να δικαστούν». Προσπάθησε να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και να διαστρέψει τα όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε κουκουλοφόρος» και πως η μεταφορά των απεργοσπαστών δεν έγινε με αυτοκίνητο της δημοτικής τηλεόρασης «TV 100»!!!

  • Επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία και το περιβάλλον παίρνει και η απεργοσπασία που έχουν στήσει κυβέρνηση και δήμαρχοι στην Αττική, καθώς μέχρι χτες απορριμματοφόρα δήμων συνέχιζαν να ρίχνουν ανεξέλεγκτα στη χωματερή σκουπίδια και απόβλητα.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Απεργία σε ρότα συμβιβασμού

Την απόφαση για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 10 Μάη πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, επιχειρώντας σταθερά να προσδώσει περιεχόμενο που βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, τόνισαν την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα και συντονισμού της δράσης των εργαζομένων, την υιοθέτηση και διεκδίκηση του πλαισίου αιτημάτων του ΠΑΜΕ ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο «Ρ»: «Η κατάπτυστη συμφωνία που υπέγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ για την Εθνική ΣΣΕ επιδρά αρνητικά και άμεσα και στο πλαίσιο αιτημάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο. Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ προσάρμοσε, για ακόμα μια φορά το πλαίσιο της στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας και των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, ζητώντας απλώς διορθωτικό ποσοστό της τάξης του 1% (!), διαγράφοντας έτσι ακόμα και το φραστικό αίτημα για 1.200 ευρώ. Η απόφασή της να κηρύξει απεργία στις 10 Μάη έγινε κάτω από την πίεση που ασκούν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και οι ταξικές δυνάμεις. Ωστόσο, και μπροστά σε αυτή την απεργία προβάλλει ένα φαλκιδευμένο πλαίσιο αιτημάτων και επιχειρεί να την αξιοποιήσει για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Ικανοποιήστε τώρα τα αιτήματα!

Διάβημα της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και 47 υποψήφιων δημάρχων από τα ψηφοδέλτια αγωνιστικής συνεργασίας, στον υπουργό Εσωτερικών

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) εξέφρασαν χτες το μεσημέρι, με διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και αντιπροσωπεία 47 υποψήφιων δημάρχων που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, την Κομμουνιστική Ανανέωση και οικολογικές ομάδες και κινήσεις.

Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τους Σπύρο Χαλβατζή, υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας και τον Ηλ. Νικολόπουλο, υποψήφιο νομάρχη Αθήνας, συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο, από τον οποίο και ζήτησαν να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα των εργαζομένων. Σε υπόμνημα που κατέθεσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες προς τον υπουργό, ζητούν να ικανοποιηθούν άμεσα τα εξής αιτήματα:

  • Κατώτερος μισθός 1.300 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.
  • Αμεση μονιμοποίηση όλων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρης, σταθερή με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους.
  • Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων τομέων και υπηρεσιών των δήμων.
  • Ενταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Μετά τη συνάντηση, ο Σπύρος Χαλβατζής δήλωσε ότι «για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, συνολικά για τους εργαζόμενους που σχετίζονται με δράσεις και παρεμβάσεις που πρέπει να είναι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά είναι "εκ των ων ουκ άνευ" για εμάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ