ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΟΛΟΙ στη μάχη της Πρωτομαγιάς

Μετά την απεργία, επόμενος κορυφαίος αγωνιστικός σταθμός η 1η του Μάη

Από την προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Στον απόηχο της προχτεσινής απεργίας και με την ορμή των μαζικών συγκεντρώσεων σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ρίχνονται στη μάχη για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, τον επόμενο κορυφαίο σταθμό της πάλης για τις κλαδικές συμβάσεις. Με χτεσινή της ανακοίνωση, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους του νομού, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών σωματείων και του ΠΑΜΕ έδωσαν τη μάχη της απεργίας και δήλωσαν δυναμικά «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση. Και καλεί όλους τους εργαζόμενους στη μάχη, μαζί με το ΠΑΜΕ, για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της 1ης Μάη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10 π.μ.

«Με τη μαζική τους συμμετοχή οι εργάτες και οι εργάτριες χαράζουν το δικό τους δρόμο. Κόντρα στην "εργασιακή ειρήνη" και τους "έντιμους συμβιβασμούς", που προβάλλουν οι πλειοψηφίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση" στη ΓΣΕΕ, αντιτάσσουν το δρόμο του αγώνα και της ταξικής πάλης για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους», επισημαίνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα - συνεχίζει η ανακοίνωση - έδωσαν μια σκληρή μάχη. Με νέες αγωνιστικές εμπειρίες συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, ο αγώνας δρόμου του ΠΑΣΟΚ, που δίνει εκ νέου τα διαπιστευτήρια του στο μεγάλο κεφάλαιο, με τις εξαγγελίες για ανασφάλιστη εργασία των νέων, ευελιξία στο Ασφαλιστικό κ.ά., θα βρουν τους εργαζόμενους σε θέσεις μάχης».

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με επόμενο μεγάλο σταθμό την Πρωτομαγιά», υπογραμμίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα να δώσουν ακόμα ένα χτύπημα στην πολιτική του κεφαλαίου, των κομμάτων του, στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που προδίδουν την τάξη τους.

Τραμπουκισμοί στη «WACKENHUT»

Στριμωγμένοι από την αυξανόμενη επιρροή του ΠΑΜΕ, οι εργοδότες και τσιράκια τους καταφεύγουν ακόμα και σε τραμπουκισμούς για να ανακόψουν την πρωτοπόρα δράση συνδικαλιστών στους χώρους δουλιάς. Στην εταιρία φύλαξης «WACKENHUT», βαστάζοι της εργοδοσίας, επιτέθηκαν χτες και προπηλάκισαν τον Πέτρο Κεφαλά, εργαζόμενο στην επιχείρηση, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και γγ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την ώρα που έπιανε δουλιά. Την επίθεση καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης και άλλα ταξικά συνδικάτα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολο το Αιγαίο στους εφοπλιστές

Εκτός από το λιμάνι του Πειραιά, μεθοδεύεται η απελευθέρωση τιμών και ναύλων και στις επιδοτούμενες γραμμές

Βορά στους εφοπλιστές παραδίδεται από άκρη σ' άκρη ολόκληρο το Αιγαίο! Σε σχέδιο υπουργικής απόφασης - έκτρωμα που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο υπουργός Μ. Κεφαλογιάννης «τα δίνουν όλα» στους εφοπλιστές «απελευθερώνοντας» τα εισιτήρια και τα ναύλα οχημάτων ακόμα και στις επιδοτούμενες γραμμές!

Οπως προκύπτει από το κείμενο, το οποίο θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Οικονομικών, «δε θα υφίσταται ανώτατη επιτρεπόμενη τιμολόγηση σε όλες τις θέσεις επιβατών και σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων», δηλαδή, καταργείται το πλαφόν που ισχύει στην τιμή και της οικονομικής θέσης, στα ακτοπλοϊκά πλοία που διακινούνται από τον Πειραιά (συμπεριλαμβανομένων και των λοιπών λιμένων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά). Οι προϋποθέσεις που θέτει για την «απελευθέρωση» είναι ή «η σύνδεση του λιμένα Πειραιά με το λιμένα προορισμού να εξυπηρετείται από πλοία που ανήκουν σε δύο τουλάχιστον ανεξάρτητες εταιρίες» και «ο λιμένας προορισμού να έχει ετήσιο αριθμό διακινούμενων επιβατών (αποβιβασθέντες επιβιβασθέντες) άνω των 150.000» ή «ο λιμένας προορισμού να έχει ετήσιο αριθμό διακινουμένων επιβατών 300.000». Που σημαίνει ότι στη δεύτερη περίπτωση δε χρειάζεται να δραστηριοποιούνται δύο εταιρίες!

Ομως το θεόρατο σκάνδαλο που δείχνει ότι ουσιαστικά απελευθερώνονται οι τιμές και στις επιδοτούμενες γραμμές βρίσκεται στην παράγραφο 6 του σχεδίου, όπου αναφέρεται: «Σε μεικτό δρομολόγιο που περιλαμβάνει, αφενός "ελεύθερες" συνδέσεις και αφετέρου συνδέσεις "δημόσιας υπηρεσίας", η τιμή του ναύλου για κάθε λιμένα προορισμού σύνδεσης "δημόσιας υπηρεσίας" δε θα υπερβαίνει την τιμή ναύλου του τελευταίου προ αυτού λιμένα "ελεύθερης" σύνδεσης». Σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η τιμή των εισιτηρίων με προορισμό το επιδοτούμενο λιμάνι θα καθορίζεται από την τιμή των εισιτηρίων του απελευθερωμένου λιμανιού από το οποίο θα έχει περάσει πρώτα το πλοίο!

Εξίσου σκανδαλώδες είναι και το εξής στην παράγραφο 4: «Στις περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός λιμένες προσέγγισης σε ένα νησί, η ετήσια επιβατική κίνηση υπολογίζεται ως ενιαία ανά νησί με εξαίρεση τη νήσο Κρήτη, όπου συνυπολογίζεται, για την κίνηση του νομού Χανίων με εκείνη του Ρεθύμνου αφενός και του νομού Ηρακλείου με εκείνη του Λασιθίου αφετέρου». Με αυτό τον συνυπολογισμό που γίνεται, αν έχει μείνει κανένα επιδοτούμενο λιμάνι σε νησί, θα «απελευθερωθεί», αφού αθροιστικά θα φαίνεται ότι στα λιμάνια αυτά διακινούνται 150.000 επιβάτες! Τέλος, απελευθερώνει και τη γραμμή Πάτρα - Κέρκυρα και επιστροφή!

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΕΗ: Απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης. Οι ταξικές δυνάμεις από νωρίς το πρωί έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Αριστοτέλους και σε άλλους χώρους δουλιάς. Στα πλαίσια της απεργίας έγινε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη. Ο Η. Σταμέλος, εκ μέρους των ταξικών δυνάμεων, της «Αγωνιστικής Συνεργασίας ΔΕΗ», τόνισε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ προχωρά παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, το χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μίλησαν και πάλι για «υγιή» ανταγωνισμό, αποδεχόμενοι έτσι τη λογική της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων.

ΔΡΑΜΑ: Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι νοσηλευτές της Δράμας, που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Δράμας. Η μονάδα θα σταματήσει τη λειτουργία της τις επόμενες μέρες λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παρόλο που είναι μηχανολογικά πλήρως εξοπλισμένη και έχει την ανάλογη τεχνική υποστήριξη. Την κινητοποίηση αποφάσισε το σωματείο νοσηλευτικού προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα μέλη της οποίας τονίζουν ότι μία απολύτως αναγκαία μονάδα για τα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο Δράμας κλείνει, γιατί δεν τοποθετούνται δύο γιατροί και τρεις νοσηλευτές!

Οσα δε φτάνει η αλεπού...

«Περιβόλι» θύμιζε και το χτεσινό ρεπορτάζ της «Αυγής» για την απεργιακή κινητοποίηση των ταξικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις. «Η συμμετοχή στην απεργία δεν έγινε αισθητή, ωστόσο, σύμφωνα με τους διοργανωτές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές μεγάλες πόλεις, κυρίως σ' αυτές όπου το ΠΑΜΕ ελέγχει τα Εργατικά Κέντρα (Λέσβος, Φωκίδα, Αγρίνιο, Λάρισα). Οι συγκεντρωμένοι στην Αθήνα δεν ξεπέρασαν τους 5.000», γράφει η εφημερίδα του ΣΥΝ. Θα ήταν, πράγματι, παράδοξο η «Αυγή» να ξεστρατίσει από τη γραμμή της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, που με κάθε τρόπο και με πρώτο βιολί την ΠΑΣΚΕ πολέμησε την απεργία, εξαπολύοντας αισχρή επίθεση στο ΠΑΜΕ. Ωστόσο, φαίνεται πως η εφημερίδα διεκδικεί και τα πρωτεία στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την επόμενη κι όλας της απεργίας. Πετσόκοψε στα μέτρα της η «Αυγή» τους πάνω από δέκα χιλιάδες διαδηλωτές της Αθήνας, δεν είδε και δεν άκουσε για τις μαζικότατες συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά, για τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε 52 συνολικά πόλεις. Είδε (και έγραψε) ό,τι ακριβώς ήθελε να δει. Για να κρύψει τη γύμνια του ΣΥΝ και της παράταξής του στη ΓΣΕΕ. Για να συγκαλύψει την αγανάκτηση χιλιάδων εργαζομένων για τη Σύμβαση της ντροπής, τα δίκαια αιτήματά τους, τις πραγματικές τους ανάγκες και να δώσει πόντους στους συνεταίρους της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να σιγοντάρει την αντι-ΠΑΜΕ επίθεσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ