ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ενταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Μόνο υποσχέσεις για επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», της επίθεσης δηλαδή στα δικαιώματα του λαού, είχε να μοιράσει ο πρωθυπουργός από το Κιλκίς

Επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή της πολιτικής που όχι μόνο δεν έχει λύσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα αλλά τα έχει οξύνει, «υποσχέθηκε» από το Κιλκίς ο Κ. Καραμανλής στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.

Αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να καλλιεργήσει (ψεύτικες) προσδοκίες για τις «καλύτερες μέρες που έρχονται», μέσω της ταχύτερης υλοποίησης των αντιδραστικών «αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», παραβλέποντας ότι το μόνο αποτέλεσμα που έχουν αποδώσει μέχρι τώρα είναι περισσότερη φτώχεια για τους πολλούς και ιλιγγιώδη υπερκέρδη για το κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός δεν «είδε» πουθενά και δεν είπε τίποτα για τους δεκάδες χιλιάδες άνεργους της Βόρειας Ελλάδας, τίποτα για τους αγρότες που ξεκληρίζονται μαζικά και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης...

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επικαλέστηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «στην πιο δύσκολη φάση της πορείας της», καθώς αντιμετωπίζει και «τα τεράστια βάρη από το παρελθόν». Παράλληλα διατράνωσε τη θέλησή του να προχωρήσουν «οι τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», ερμηνεύοντας μάλιστα τη χτεσινή συγκέντρωση των μεταφερόμενων κομματικών οπαδών «μήνυμα συμπόρευσης στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων». Ο Κ. Καραμανλής αφιέρωσε όλη την ομιλία του στην παρουσίαση της πορείας υλοποίησης των γνωστών «μεταρρυθμίσεων», ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι «το καλύτερο μέλλον» και στην περιφέρεια εξαρτάται από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να πείσει κανέναν, επιστράτευσε και το Δ' ΚΠΣ (2007-2013) λέγοντας ότι «οι περισσότεροι πόροι του επόμενου πλαισίου κατευθύνονται στην περιφέρεια».

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να κρύψει τη γύμνια της πολιτικής του και την ανυπαρξία θετικών αποτελεσμάτων για τα λαϊκά στρώματα. Δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να πει ούτε για τα προβλήματα των κατοίκων του Νομού Κιλκίς. Ψέλλισε κάτι για «25 επενδυτικές προτάσεις» και απαρίθμησε μια σειρά (χιλιοειπωμένων) έργων που «θα προχωρήσουν»...

Ακριβώς γι' αυτό ο πρωθυπουργός βρήκε εύκολο καταφύγιο στη συντήρηση της δικομματικής πόλωσης, επιλέγοντας το ρόλο του «καλού», που τάχα «δεν παίζει στο ταμπλό της πόλωσης». Ανεβάζοντας τους τόνους επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «οι ιδέες για ανασφάλιστη εργασία, οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για σκανδιναβικά μοντέλα, που επιβάλλουν σκληρή φορολογία, οι τοποθετήσεις συμβούλων του αρχηγού ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό, οι μισές κουβέντες και οι συνεχείς παλινωδίες, σημαίνουν πολιτική σύγχυση, σημαίνουν αβεβαιότητα, σημαίνουν κρυφούς σχεδιασμούς».

Δεν ξέχασε βέβαια τις γνωστές κορόνες περί σύγκρουσης, με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που όσο περνάει ο καιρός επιστρέφουν ως μπούμερανγκ εναντίον του. «Βάλαμε τέλος στο καθεστώς της αλληλοσυγκάλυψης και της ατιμωρησίας, που εξέθρεψε νοσηρά φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Θεσπίζουμε και εφαρμόζουμε κανόνες κοινούς για όλους. Καμιά πίεση, καμιά αντίδραση, κανένα εμπόδιο δεν επηρεάζει την αποφασιστικότητά μας. Είμαστε δυνατοί γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις. Δεν έχουμε εξαρτήσεις. Δε χρωστούμε γραμμάτια σε κανένα», βροντοφώναξε, και όποιος τον πίστεψε...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Σ. ΣΤΑΝΙΣΕΦ
Συνεργασία μεταξύ «καλών συμμάχων»

Την ενίσχυση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών δομών και της «ελεύθερης αγοράς» αποφάσισαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Στις δηλώσεις που έκαναν μετά τις συνομιλίες που είχαν χτες το πρωί στη Σόφια, οι Κ. Καραμανλής και Σ. Στανίσεφ εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συμβάλουν στη «σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων», προφανώς επειδή και οι δύο χώρες διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και συμμετέχουν ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο. Παράλληλα συμφώνησαν να ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με ατμομηχανή και προς όφελος των μονοπωλίων.

«Στη σημερινή συνάντηση, υπογραμμίσαμε τη βούλησή μας να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με σεβασμό, βέβαια, στις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας και στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, αναφέροντας ότι συζητήθηκε και το θέμα του Κοσσόβου «υπό το φως των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του μελλοντικού του καθεστώτος». Γενικότερα ο Ελληνας πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι «οι στρατηγικές επιλογές των δύο χωρών σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο συμπίπτουν απόλυτα».

Περισσότερο «αποκαλυπτικός» ο Βούλγαρος ομόλογός του, που πλειοδότησε σε υποτέλεια φθάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι η ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία έφερε την ειρήνη στα Βαλκάνια(!): «Μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία η περιοχή μας αποβάλλει την παλιά εικόνα της, μίας περιοχής με πολλά προβλήματα και συρράξεις», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Βαλκάνια δήλωσε ότι «έχουμε κοινές ευθύνες για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, για την ευρωπαϊκή προοπτική τους, για την υλοποίηση μίας σειράς πρωτοβουλιών για την εγγύηση της ασφάλειας, των δημοκρατικών διαδικασιών και της οικονομίας της αγοράς σε αυτές τις χώρες».

Ιδιαίτερη έμφαση ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έδωσε στην οικονομική συνεργασία αναφέροντας σειρά σχετικών στοιχείων, όπως ότι οι εμπορικές συναλλαγές τον προηγούμενο χρόνο μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασαν τα 2 δισ. δολάρια, ότι 350 ελληνικές επιχειρήσεις δρουν στη γειτονική χώρα και πέρυσι επένδυσαν 220 εκατ. δολάρια.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια διακήρυξη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας η οποία, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, «σκιαγραφεί το νέο πλαίσιο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και ταυτόχρονα φιλοδοξεί να προωθήσει την εμπέδωση ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στην περιοχή μας». Επίσης υπογράφηκε μια συμφωνία για το άνοιγμα μιας νέας μεθοριακής διάβασης μεταξύ Κυπρίνου και Ιβαΐλοφγκραντ. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρχει μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πλημμυρών που πλήττουν την περιοχή και να εγκατασταθεί στο άμεσο μέλλον ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης. Καμία πρόοδος δε σημειώθηκε αναφορικά με τη συμφωνία για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Βούλγαρων εργαζομένων στη χώρα μας, ενώ γενικόλογη ήταν η απάντηση του Κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά την παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων Βούλγαρων εργαζομένων ειδικά στις μεθοριακές περιοχές.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι και τα σχέδια για την κατασκευή νέου εργοστασίου στην Μπελάνα, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται στο επίπεδο των σχέσεων Βουλγαρίας - ΕΕ, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Βουλγαρία έχει αναλάβει να εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Με τα πανό υψωμένα

Eurokinissi

«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Ξεκάθαρο το μήνυμα των ανέργων της Νάουσας και έφτασε μέχρι τ' αφτιά του πρωθυπουργού. Παρά τα μέτρα προστασίας που έλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να μη χαλάσει η κυβερνητική φιέστα στο Κιλκίς. Μέτρα, που απέδειξαν πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της μπορούν να «διαλέγονται» με τους εργαζόμενους μόνο από απόσταση και με απαραίτητη την παρουσία των ΜΑΤ για να τους προστατεύει από την οργή των ανέργων και των εργατών.

Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί από την «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», τα «Κλωστήρια Ναούσης» και του «Παπαφιλίππου», που μήνες τώρα βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, χτες βράδυ έφτασαν μέχρι το Κιλκίς και διαδήλωσαν έξω από το αθλητικό κέντρο όπου μιλούσε ο Κ. Καραμανλής.

Στήθηκαν απέναντι από το κουφάρι ενός εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας που πριν 5-6 χρόνια έκλεισε πετώντας στο δρόμο 250 εργαζόμενους και μετέφερε τις δραστηριότητές του σε γειτονική χώρα.

Οι απολυμένοι της Νάουσας ξεκαθάρισαν πως δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους. Οτι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί τους εκπροσώπους της πολιτικής που τους έχει καταδικάσει στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, ενώ την ίδια ώρα χρηματοδοτεί και χαρίζει νέα προνόμια στους βιομηχάνους, τύπου Λαναρά.

Με τα πανό υψωμένα και φωνάζοντας συνθήματα απαίτησαν ικανοποίηση των αιτημάτων τους για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, δουλιά, ασφάλιση και σύνταξη για όλους. Απάντησαν έτσι στην κυβέρνηση που μοιράζει υποσχέσεις για μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Και διαδήλωσαν πως ο αγώνας τους από εδώ και πέρα θα οξυνθεί. «Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα κουραστούμε και θα πάμε στα σπίτια μας. Οσο κι αν χρειαστεί θα είμαστε στο δρόμο, ενωμένοι και δυνατοί», είπε ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ