Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Σ. ΣΤΑΝΙΣΕΦ
Συνεργασία μεταξύ «καλών συμμάχων»

Την ενίσχυση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών δομών και της «ελεύθερης αγοράς» αποφάσισαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Στις δηλώσεις που έκαναν μετά τις συνομιλίες που είχαν χτες το πρωί στη Σόφια, οι Κ. Καραμανλής και Σ. Στανίσεφ εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συμβάλουν στη «σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων», προφανώς επειδή και οι δύο χώρες διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και συμμετέχουν ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο. Παράλληλα συμφώνησαν να ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με ατμομηχανή και προς όφελος των μονοπωλίων.

«Στη σημερινή συνάντηση, υπογραμμίσαμε τη βούλησή μας να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με σεβασμό, βέβαια, στις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας και στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, αναφέροντας ότι συζητήθηκε και το θέμα του Κοσσόβου «υπό το φως των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του μελλοντικού του καθεστώτος». Γενικότερα ο Ελληνας πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι «οι στρατηγικές επιλογές των δύο χωρών σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο συμπίπτουν απόλυτα».

Περισσότερο «αποκαλυπτικός» ο Βούλγαρος ομόλογός του, που πλειοδότησε σε υποτέλεια φθάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι η ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία έφερε την ειρήνη στα Βαλκάνια(!): «Μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία η περιοχή μας αποβάλλει την παλιά εικόνα της, μίας περιοχής με πολλά προβλήματα και συρράξεις», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Βαλκάνια δήλωσε ότι «έχουμε κοινές ευθύνες για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, για την ευρωπαϊκή προοπτική τους, για την υλοποίηση μίας σειράς πρωτοβουλιών για την εγγύηση της ασφάλειας, των δημοκρατικών διαδικασιών και της οικονομίας της αγοράς σε αυτές τις χώρες».

Ιδιαίτερη έμφαση ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έδωσε στην οικονομική συνεργασία αναφέροντας σειρά σχετικών στοιχείων, όπως ότι οι εμπορικές συναλλαγές τον προηγούμενο χρόνο μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασαν τα 2 δισ. δολάρια, ότι 350 ελληνικές επιχειρήσεις δρουν στη γειτονική χώρα και πέρυσι επένδυσαν 220 εκατ. δολάρια.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια διακήρυξη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας η οποία, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, «σκιαγραφεί το νέο πλαίσιο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και ταυτόχρονα φιλοδοξεί να προωθήσει την εμπέδωση ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στην περιοχή μας». Επίσης υπογράφηκε μια συμφωνία για το άνοιγμα μιας νέας μεθοριακής διάβασης μεταξύ Κυπρίνου και Ιβαΐλοφγκραντ. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρχει μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πλημμυρών που πλήττουν την περιοχή και να εγκατασταθεί στο άμεσο μέλλον ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης. Καμία πρόοδος δε σημειώθηκε αναφορικά με τη συμφωνία για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Βούλγαρων εργαζομένων στη χώρα μας, ενώ γενικόλογη ήταν η απάντηση του Κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά την παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων Βούλγαρων εργαζομένων ειδικά στις μεθοριακές περιοχές.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι και τα σχέδια για την κατασκευή νέου εργοστασίου στην Μπελάνα, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται στο επίπεδο των σχέσεων Βουλγαρίας - ΕΕ, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Βουλγαρία έχει αναλάβει να εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ