Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαϊκή υπόθεση η αλληλεγγύη στην Κούβα

Στη Νίκαια πραγματοποιήθηκε χτες εκδήλωση από το Δήμο και την πρεσβεία της Κούβας για την 45η επέτειο από τη νίκη στον Κόλπο των Χοίρων

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση στη Νίκαια
Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση στη Νίκαια
Η Κοκκινιά του Μπλόκου. Η Κοκκινιά της Αντίστασης χαιρετίζει την Κούβα της καρδιάς μας, την ανυπότακτη Κούβα της επανάστασης. Με αυτά τα λόγια του Στ. Μπενετάτου, δημάρχου της Νίκαιας ο λαός της Κοκκινιάς έστειλε χτες βράδυ, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, το δικό του ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα στη διάρκεια της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Νίκαιας και η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας για τον εορτασμό της 45ης επετείου της μεγάλης νίκης του κουβανικού λαού ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό στον Κόλπο των Χοίρων.

Ο Στ. Μπενετάτος τόνισε ότι «η Κούβα του Φιντέλ, η Κούβα του Τσε, του Σιενφουέγος είναι η ελπίδα των λαών που αγωνίζονται ασυμβίβαστα για να σβήσει η εκμετάλλευση». Οι Κουβανοί γίνονται, πρόσθεσε, συνώνυμο της αλληλεγγύης και του διεθνισμού. Διαδηλώνουμε και σήμερα τη δική μας αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα του λαού που έσπασε τους αποκλεισμούς και αψήφησε την τρομοκρατία των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών. Δυναμώνουμε τη φωνή μας για να ελευθερωθούν οι πέντε Κουβανοί ήρωες φυλακισμένοι από το 1998 στις ΗΠΑ και να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Στην ομιλία του, ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα Ερμες Ερναντέζ Ερέρα, έκανε μια εκτενή αναφορά στην ιστορία της χώρας του και κυρίως στην προσπάθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή της νίκης της Επανάστασης το Γενάρη του 1959 να τη συντρίψει. Αναφέρθηκε στους πολύμορφους τρόπους που χρησιμοποιεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και στη μεγαλύτερη επέμβαση που επιχείρησε τον Απρίλη του 1961, γνωστή ως επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι: «Τιμάμε τους Κουβανούς εκείνους που έπεσαν σε εκείνο τον αγώνα οι Κουβανοί που αγωνιζόμαστε σήμερα και καταφέρνουμε να πραγματοποιούμε κοινωνικές αλλαγές και αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι ο σοσιαλισμός λειτουργεί και μπορεί να θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο».

Σε 72 ώρες συνέτριψαν τους εισβολείς

Ηταν στις 17 του Απρίλη, στη χερσόνησο Ζαπάτα και συγκεκριμένα στον Κόλπο των Χοίρων, στην παραλία Χιρόν, όταν μια δύναμη 1.500 στρατιωτών εκπαιδευμένων, εξοπλισμένων και πληρωμένων από τη CIA εισέβαλαν με σκοπό να οργανώσουν εξέγερση για την ανατροπή της λαϊκής εξουσίας. Μια μέρα πριν την 16η του Απρίλη του 1961, στις κηδείες των σκοτωμένων από προηγούμενες αεροπορικές επιδρομές ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ανακηρύσσει για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

Η επέμβαση αυτή αντιμετωπίστηκε από το λαϊκό στρατό και την πολιτοφυλακή και παρά τον αιφνιδιασμό κατάφεραν μέσα σε 72 ώρες να νικήσουν τους εισβολείς, οι περισσότεροι αντεπαναστάτες Κουβανοί.

Αυτή η ήττα προκάλεσε προβληματισμό στην κοινωνία των ΗΠΑ και στους κόλπους εξουσίας και ήταν η μεγαλύτερη, μέχρι τότε, ήττα που είχε γνωρίσει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.

Ζωντάνεψαν οι θρυλικές μάχες

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ από τις μάχες στον Κόλπο των Χοίρων, όπου ενωμένος ο κουβανικός λαός αντιμετώπισε τον εισβολέα και τον νίκησε. Η ζεστή αυτή συνάντηση τελείωσε με μουσική από την Κούβα και από την Ελλάδα.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία από το ΚΚΕ, οι: Δημ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, τα μέλη της ΚΕ Ν. Σοφιανός και Γραμματέας της ΚΟ Πειραιά, Βέρα Νικολαΐδου, και Θ. Βλόντζος. Επίσης, ο Μιχ. Νουφαρίτσης, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Κοκκινιάς του ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία από το ΔΗΚΚΙ και την Κομμουνιστική Ανανέωση, εκπρόσωποι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, οι αντιδήμαρχοι, και δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης. Επίσης, στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν υπογραφές σε κείμενο που απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών Ηρώων φυλακισμένων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ