Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Αναγνωρίζουν σιγά - σιγά το ψευδοκράτος

Ακόμη ένα βήμα προς την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, πραγματοποίησε η Ισλαμική Διάσκεψη.

Μετά από διήμερες «κλειστές» διαβουλεύσεις, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Διάσκεψης αποφάσισε να αποδεχτεί την Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία στους κόλπους της διάσκεψης με το καθεστώς του παρατηρητή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Τουρκοκύπριοι συμμετείχαν ως οντότητα ως παρατηρητές στις εργασίες της Διάσκεψης εδώ και χρόνια. Μετά την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, όμως, αυτή η οντότητα ονομάζεται «κράτος».

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, η κίνηση αυτή δε σημαίνει και τυπική αναγνώριση. Οι ίδιες πηγές ωστόσο παραδέχονται πως αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνεται με ανησυχία η παγίωση της κατάστασης μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Οπως εκτιμούν Ελληνες διπλωμάτες, είναι αναμενόμενες οι προσπάθειες της Αγκυρας, που στόχο έχουν να «βγάλουν τους Τουρκοκύπριους από την απομόνωση», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει προ ημερών ο Τούρκος πρωθυπουργός. Αξιοποιώντας τη θετική ανταπόκριση των Τουρκοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν», που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, η τουρκική πλευρά «πιέζει» προκειμένου να πετύχει τη σταδιακή εμφάνιση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στη διεθνή σκηνή. Ενα αξιοσημείωτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ισλαμικής Διάσκεψης. Σημαντικότερο, ωστόσο, βήμα υποστήριξης των τουρκικών προσπαθειών, για τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, έχουν πραγματοποιήσει οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, οι οποίοι με διάφορες αφορμές αντιμετωπίζουν τα κατεχόμενα εδάφη της Βόρειας Κύπρου ως ξεχωριστή κρατική οντότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ