Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ!
Στην Αθήνα η Κοντολίζα Ράις;

Πιθανότερες ημερομηνίες η Τρίτη ή η Τετάρτη μετά το Πάσχα

Επίσκεψη στην Αθήνα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει, πιθανότατα τη βδομάδα μετά το Πάσχα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, προκαλώντας την εκφρασμένη φιλειρηνική βούληση του ελληνικού λαού που θεωρεί ανεπιθύμητους τους εκπροσώπους «φονιάδες των λαών».

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη - «αστραπή» στην Αθήνα καθ' οδόν προς τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Σόφια στις 27 και 28 Απρίλη, όπου και αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη μετατροπή της μηχανής του πολέμου σε παγκόσμιο χωροφύλακα της νέας τάξης.

Συνεργάτες της Ντ. Μπακογιάννη δήλωναν άγνοια για την επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, αλλά ταυτόχρονα δε διέψευδαν τις σχετικές πληροφορίες, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η επίσκεψη έχει συμφωνηθεί, αλλά δεν ανακοινώνεται ακόμα «για λόγους ασφάλειας».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών από το 1993 όταν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε έρθει ο Γουόρεν Κρίστοφερ. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεχάσει την «υποδοχή» που επιφύλαξε ο λαός της Αθήνας στον Μπιλ Κλίντον, καθώς και την αναγκαστική ματαίωση της επίσκεψης του Κόλιν Πάουελ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Κόσμου του Επενδυτή», που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα η Κ. Ράις θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κ. Καραμανλή, τον Γ. Παπανδρέου και την Ντ. Μπακογιάννη. Πιθανότερες ημερομηνίες για την επίσκεψη είναι η Τρίτη ή Τετάρτη μετά το Πάσχα. Στην ατζέντα των συνομιλιών, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα κυριαρχήσουν το Κυπριακό, τα Βαλκάνια με έμφαση στο «μελλοντικό καθεστώς» του Κοσσυφοπεδίου, η «στρατηγική συνεργασία» στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ αλλά και το Ιράν. Ιδιαίτερα ενδιαφέρει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ο αγωγός φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν που θα περάσει από Τουρκία -Ελλάδα - Ιταλία, καθώς έχει εκφράσει τη βούλησή της για «απεξάρτηση» της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ δε βλέπουν με καλό μάτι την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε χτες στη Σόφια δεν ανέφερε ούτε μια λέξη(!) για τον αγωγό, σε αντίθεση με τον Βούλγαρο ομόλογό του που το χαρακτήρισε σημαντικό σχέδιο, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις για την ίδρυση της εταιρίας που θα αναλάβει τη μελέτη θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται και το γεγονός ότι χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος από τη μια προσποιήθηκε άγνοια για την προκλητική θέση που εξέφρασε πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις ότι «το φυσικό αέριο της Κασπίας πρέπει να έρχεται στους καταναλωτές χωρίς να ελέγχεται από την Gazprom», ενώ από την άλλη του αναγνώρισε το δικαίωμα να εκφράζει τέτοιες θέσεις στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον... μεγάλο «διαιτητή» (2008-02-12 00:00:00.0)
Στη «σκιά» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2007-12-04 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ η Ντ. Μπακογιάννη (2007-11-22 00:00:00.0)
Μπουργκάς - Ουάσιγκτον - Αλεξανδρούπολη... (2006-09-05 00:00:00.0)
Πιέσεις για Ιράν και αγωγούς (2006-04-27 00:00:00.0)
Ερχονται οι προπομποί της Ράις (2006-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ