Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Μπουργκάς - Ουάσιγκτον - Αλεξανδρούπολη...

H Ρωσία έχει τόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο που, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να μετατραπεί σε αποκλειστικό προμηθευτή ενέργειας ολόκληρης της Ευρώπης.

Οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη για προφανείς πολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους. Εχοντας υπό την κατοχή τους το Κοσσυφοπέδιο, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον κόσμο, υπό πλήρη έλεγχο Αλβανία και ΠΓΔΜ, καθώς και μια καινούρια στρατιωτική βάση στο βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς, είναι φανερό ότι καμία δουλιά στην περιοχή (ούτε ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης) μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν δε δοθεί μερίδιο στις αμερικανικές εταιρείες και δε συμφωνήσει η Ουάσιγκτον.

*

Ο Πούτιν ήρθε στην Ελλάδα και δίνει ένα κομμάτι σε Αθήνα και Σόφια (που φυσικά θα το «φάνε» οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εργολάβοι), για να προωθήσει τις δικές του μπίζνες. Το τι, τελικά, θα κάνει η Ελλάδα (παρά τα μεγάλα λόγια του Καραμανλή) είναι μια άλλη υπόθεση. Και τούτο, γιατί παρά τα όσα έλεγε χτες ο πρωθυπουργός (σ.σ.: «ιστορική μέρα», κλπ.):

  • Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει επιβεβαιώσει τους δεσμούς εξάρτησης με την Ουάσιγκτον διακηρύσσοντας τη «νέα ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση»
  • Η Κοντολίζα Ράις δημόσια απαίτησε από την Αθήνα να αποφύγει την ενεργειακή διασύνδεση με τη Ρωσία.

Θα πρέπει, λοιπόν, να θεωρείται αναμενόμενο ότι με το που θα αναχωρήσει ο Πούτιν από την Αθήνα, ο Αμερικανός πρεσβευτής θα σπεύσει στο υπουργείο Εξωτερικών για να λάβει αναφορά από πρώτο χέρι. Οσο για την Ντόρα Μπακογιάννη, τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, για απευθείας... «συστάσεις» από τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας. Που σημαίνει ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης περνάει (αν περάσει...) μέσω Ουάσιγκτον.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ