Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιμένοντας τους ... Αμερικανούς

Τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον για τις ελληνορωσικές συζητήσεις για την ενέργεια θα διαπιστώσει το προσεχές διάστημα η ελληνική κυβέρνηση

Τις διαθέσεις της Ουάσιγκτον θα διαπιστώσει τις προσεχείς μέρες η ελληνική κυβέρνηση μετά τη χτεσινή, «ιστορική» όπως τη χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής «συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη». Τις προσεχείς μέρες, αναμένεται στο υπουργείο Εξωτερικών ο Αμερικανός πρεσβευτής για να ενημερωθεί, από πρώτο χέρι, για τη συμφωνία Ελλάδας, Ρωσίας, Βουλγαρίας. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη καλέσει την Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να την ενημερώσει επακριβώς για τις αμερικανικές θέσεις επί του θέματος ο υπουργός ενέργειας της χώρας.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η προσπάθεια του Β. Πούτιν είναι να εξασφαλίσει για τη χώρα του έναν «νότιο δρόμο» για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της Κασπίας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αυτά τα σχέδια της Ρωσίας απασχολούν την Ουάσιγκτον, η οποία κρατά προσδεμένες στο άρμα της την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.

  • Η Ελλάδα βρίσκεται ανέκαθεν κάτω από τον στενό αμερικανικό έλεγχο, ο οποίος υπογραμμίστηκε με τη διακήρυξη της νέας ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης κατά την πρώτη επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Ουάσιγκτον ως πρωθυπουργού.
  • Η Βουλγαρία δέθηκε την περασμένη χρονιά στο αμερικανικό άρμα, υπογραμμίζοντας αυτήν την «ένωση» με τις αμερικανοβουλγαρικές στρατιωτικές συμφωνίες για τη δημιουργία βάσεων σε στρατηγικά σημεία του βουλγαρικού εδάφους.
  • Η ΠΓΔΜ και η Αλβανία αποτελούν στην ουσία δύο ακόμη από τα αμερικανικά προτεκτοράτα στην περιοχή και λίγο βορειότερα, στο επίσης αμερικανικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, έχει εγκατασταθεί η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που διαθέτουν οι ΗΠΑ στον κόσμο. Επίσης, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία έχουν συνυπογράψει υπό αμερικανική αιγίδα και καθοδήγηση συμφωνία για τη δημιουργία του ΑΜΒΟ (από τα αρχικά της ονομασίας των χωρών, Albania, Macedonia, Boulgaria), ενός αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα (Bourgas), όπου βρίσκεται και μια από τις νεοεγκατασταθείσες αμερικανικές βάσεις στο Δυρράχιο της Αλβανίας στην Αδριατική.
  • Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, την περασμένη Ανοιξη, στο πέρασμά της από Αθήνα και Σόφια, ανάμεσα στις άλλες οδηγίες που εξέδωσε υπογράμμισε την ανάγκη να περιοριστεί - αν όχι να σταματήσει - η ευρωπαϊκή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Ολα αυτά, όπως σημειώνουν έμπειροι διπλωμάτες, περιγράφουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δοκιμαστεί στο προσεχές διάστημα η χτεσινή συμφωνία, αλλά και η ελληνική διπλωματία, η οποία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στην Ουάσιγκτον...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2019-02-08 00:00:00.0)
Ανακίνηση αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια; (2017-02-09 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικό ορμητήριο - φρούριο (2008-04-06 00:00:00.0)
Κομμένα σε φέτες (2005-10-28 00:00:00.0)
Αμερικανική ζώνη επιρροής (2001-08-12 00:00:00.0)
Στοιχισμένη στις γραμμές του ΝΑΤΟ η Αθήνα (1999-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ