Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανική ζώνη επιρροής

Τι ακριβώς γίνεται στην ΠΓΔΜ μπορεί ίσως να το αντιληφθεί κανείς αν λάβει υπόψη του ότι η εταιρία Broun end Root, που είναι η βρετανική θυγατρική της αμερικάνικης Haliburton, στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έχει εργοστασιακές εγκαταστάσεις στο Κουμάνοβο. Δηλαδή, ακριβώς στο κέντρο δράσης του NLA, του αλβανικού απελευθερωτικού στρατού! Είναι προφανές ότι αυτό που ονομάζουμε αμερικάνικη ζώνη επιρροής στα Βαλκάνια, έχει ήδη οικοδομηθεί.

Η αμερικανική ζώνη επιρροής, μπορεί να περιγραφεί με μια γραμμή στο βαλκανικό χάρτη που θα ξεκινά από το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς στη Μαύρη θάλασσα και θα καταλήγει στην Αδριατική στο αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου. Πρόκειται για τον υπό κατασκευή διάδρομο οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, σύγχρονων επικοινωνιακών υποδομών και του αγωγού μεταφοράς πετρελαίων.

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται στο σταυροδρόμι του διαδρόμου και η τακτική της Ουάσιγκτον φαίνεται πως είναι η δημιουργία ασθενών προτεκτοράτων κατά μήκος του αγωγού. Η αμερικανική υποστήριξη στον KLA (απελευθερωτικό στρατό Κοσσόβου) και στον NLA (αλβανικό απελευθερωτικό στρατό που δρα στην ΠΓΔΜ), είναι δεδομένη και αποσκοπεί στην εδραίωση της αμερικανικής - βρετανικής σφαίρας επιρροής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ουσιαστικά διασφαλίζει τα συμφέροντα των αμερικανοβρετανικών πετρελαϊκών κολοσσώνBP-Amoco-ARCO, Chevron, Texaco. Η εξασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας της διαδρομής του πετρελαιαγωγού, αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία της πολυέξοδης, σε δισ. δολάρια, επένδυσης.

Το αμερικανοβρετανικό πετρελαϊκό κονσόρτσιουμ δημιούργησε και έχει υπό τον έλεγχό του την εταιρία AMBO (το όνομα προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Albania, Macedonia, Boulgaria, Oil). Σκοπός της εταιρίας είναι η δημιουργία του αγωγού από το Μπουργκάς στο Δυρράχιο. Το σχέδιο αυτό βγάζει από το παιχνίδι τους ευρωπαϊκούς πετρελαϊκούς γίγαντες όπως Total-Fina-Elf.

Ποιοι είναι πίσω από το διαβαλκανικό αγωγό;

Η γιγαντιαία αμερικανική εταιρία Haliburton βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια κατασκευής του διαβαλκανικού αγωγού. Οπως είναι γνωστό, σε αυτή την εταιρία σημαίνοντες μέτοχοι είναι ο νυν αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Richard B. (Dick) Cheney και το γνωστό «γεράκι» της αμερικανικής πολιτικής ζωής Lawrence S. Eagleburger.

Η Haliburton, μέσω της βρετανικής θυγατρικής της Kellog Broun ehn Root (KBR) άρχισε να δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια, αμέσως μετά την άφιξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή. Ιδιαίτερα, αμέσως μετά την εμφάνιση αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Αλβανία, η εταιρία ανέλαβε να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες υποδομών (πλυντήρια, ταχυδρομεία, μεταφορές κλπ) που ήταν απαραίτητες. Η εταιρία, αργότερα, ανέλαβε μετά τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και την κατασκευή της τεράστιας βάσης (Bondsteel) (η μεγαλύτερη που κατασκεύασαν οι Αμερικανοί μετά το Βιετνάμ) στο Κόσσοβο.

Με τις πλάτες της Ουάσιγκτον η εταιρία ΚΒR, διασυνδέθηκε στενά με την αλβανική κυβέρνηση, όπως και με τις κυβερνήσεις στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ. Με τη βοήθεια του αμερικανικού δημοσίου η ΚΒR εξασφάλισε «λεόντεια» συμβόλαια από αυτές τις χώρες και κυρίως τη συμβατική τους δέσμευση ότι ο διαβαλκανικός αγωγός θα κατασκευαστεί μόνο από αυτή την εταιρία. Αλλωστε η KBR ανέλαβε και συνέταξε τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο προσκήνιο σχέδια για αλλαγές συνόρων (2018-08-18 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικό ορμητήριο - φρούριο (2008-04-06 00:00:00.0)
Μονογράφηκε η συμφωνία (2007-02-08 00:00:00.0)
Χαιρέτα την την... Αλεξανδρούπολη (2003-12-23 00:00:00.0)
«Εργα και ημέρες» της «Halliburton» στο Ιράκ (2003-11-02 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο βαλκανικός εφιάλτης (2001-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ