Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΛΓΕΡΙ
Αγωνιστικός οργασμός σκέψης και δράσης

(Της απεσταλμένης μας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Η «μαύρη» ήπειρος έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτού του 15ου Φεστιβάλ. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο κύριος στόχος των διοργανωτών που επέλεξαν την Αλγερία, μία αφρικανική χώρα, για να φιλοξενηθεί ο θεσμός. Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην ακόμα ανεξερεύνητη ήπειρο. Τι πιο φυσικό, λοιπόν, η πρώτη μέρα των εργασιών να είναι αφιερωμένη σε αυτήν.

Οι προσπάθειες συνέχισης της εκμετάλλευσης, με διαφορετικό τρόπο, με έναν νέο αποικιακό τρόπο, από τις ΗΠΑ και τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και οι πολύμορφες και ποικιλότροπες επεμβάσεις, που ενίοτε λαμβάνουν χώρα σε διάφορα αφρικανικά κράτη, ήρθαν στο φως σε όλη τους την έκταση και καταδικάστηκαν σε όλα τα κέντρα συζήτησης, όπου διεξάγονταν οι εργασίες για την «Ανάπτυξη και Δημοκρατία στην Αφρική», τους «Εμφύλιους πολέμους και την επίλυση των τοπικών συγκρούσεων», καθώς και τα Φόρουμ Αλληλεγγύης για τους λαούς, της Δυτικής Σαχάρας, περιοχή που το Μέτωπο Πολισάριο μετά από αγώνες έχει απελευθερώσει και που ωστόσο συνεχίζονται από το 1976 μέχρι σήμερα στα σύνορα Αλγερίας, Μαρόκου και Μαυριτανίας και που με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών το 1991 έχει αναγνωριστεί ως Δημοκρατία του Σαχράουι, του Σουδάν, της Περιοχής των Μεγάλων Λιμνών, και της Σομαλίας. Οπως αποκαλύφθηκε, ο λόγος των επεμβάσεων «υπό τη μορφή της ανάπτυξης» δεν είναι άλλος από την εκμετάλλευση των πλούσιων φυσικών πόρων και του πλούτου των χωρών της Αφρικής. Ειδικά στην περίπτωση της Δυτικής Σαχάρας ο λόγος της συνέχισης της ρευστότητας αλλά και της έκρυθμης κατάστασης που συνεχίζει να επικρατεί δεν είναι άλλος από τον πλούτο που κρύβει στα σπλάχνα της η έρημος Σαχάρα, όπως πετρέλαιο, ορυκτά και ουράνιο.

Η δεύτερη μέρα αφιερωμένη στην αμερικανική ήπειρο

Στο προσκήνιο ένα απ' τα θερμότερα σημεία του πλανήτη. Η Κολομβία και οι επίμονες και εξαιρετικά φονικές προσπάθειες επέμβασης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών διά μέσου του «Σχεδίου Κολομβία», που εκπονήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή με προσχηματικό τρόπο, ο οποίος δεν είναι άλλος απ' τον διακηρυγμένο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», όπως ακριβώς τόνισε και στο άνοιγμα της ημερίδας στη Νομική Σχολή ο Λούκας, εκ μέρους των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - «Λαϊκός Στρατός FARC-EP», κατά τη διάρκεια της ημερίδας όπου μίλησαν αντιπρόσωποι απ' όλες σχεδόν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και τόνισαν ότι όλη η ήπειρος είναι ένα καζάνι που βράζει. Εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο μοναδικός δρόμος είναι ο συντονισμός της δράσης των πολύμορφων κινημάτων (αντάρτικων, εργατικών, φοιτητικών) και η έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας.

Ανάλογο ήταν το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Αλληλεγγύης προς τους λαούς της Κούβας, του Πουέρτο Ρίκο και της Βενεζουέλας, όπου ξεχωριστή παρουσία ήταν αυτή της κόρης του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, που έδωσε το δικό της στίγμα λέγοντας: «Υπάρχουν άνθρωποι σκλάβοι που έχουν χρήματα, ανέσεις και πολυτέλειες και άνθρωποι ελεύθεροι που παλεύουν και αγωνίζονται. Εμείς διαλέξαμε τον δεύτερο δρόμο που είναι δύσκολος αλλά ξέρουμε όμως ότι τελικά θα νικήσουμε».

Παράλληλα, τις δύο πρώτες μέρες έλαβαν χώρα οι συζητήσεις πάνω στα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Οσον αφορά στην «ειρήνη και ασφάλεια», όπου τέθηκαν τα ζητήματα χειροτέρευσης της παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας ειδικά μετά τα σχέδια της αμερικανικής ηγεσίας για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας. «Μονόδρομος για την ανατροπή των σχεδίων αυτών είναι η πάλη μέσα από τις γραμμές του παγκόσμιου ειρηνικού κινήματος», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης κατά την πρώτη μέρα της διημερίδας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της διημερίδας για την «Παγκοσμιοποίηση και ανάπτυξη» η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλιών των εκπροσώπων των κρατών αποκάλυψε τα σχέδια των πολυεθνικών, που διά μέσου των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΠΟΕ, με το πρόσχημα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού της οικονομίας, επιχειρούν να καταληστεύσουν τις χώρες απογυμνώνοντάς τες τόσο από το άψυχο όσο και από το έμψυχο δυναμικό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ