Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Σε γνωρίζω από την... πράξη

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «Τα Νέα»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «Τα Νέα»
όσο εσύ θα λείπεις...

τόσο θα μιλάνε εξ ονόματός σου διάφοροι

και θα ερμηνεύουν τη ζωή σου - τον κόσμο ολόκληρο

κατά πώς συμφέρει τα κέρδη της τάξης που εκπροσωπούν

Η κατεξοχήν δικτατορία του κεφαλαίου, το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών, βαφτίζεται αίφνης, «η πιο ελεύθερη χώρα»!

Από ποιον; Από έναν τύπο που μας έχουν γανώσει το μυαλό να τον δεχτούμε ως το «άλφα και το ωμέγα» της «ελευθεριακής σκέψης»!

Τέτοιου τύπου «ελευθεριακές σκέψεις» - είναι από παλιά γνωστό - έχουν εξαρχής όριο τη συνέπεια της βολταιρικής αξίωσης περί ελευθερίας «η ελευθερία σου σταματά εκεί που θίγει την ελευθερία του άλλου (διάβαζε: τα κέρδη του αφεντικού σου)».

Ποιος θυμάται, όμως, κι ακόμα χειρότερα ποιος βάζει σε κρίση τόσες και τόσες αυθαιρεσίες που ενώ παρουσιάζονται ως πρωτοποριακές υπακούνε μόνο στο θεολογικό «πίστευε και μη ερεύνα»;

Αίφνης το ΠΑΣΟΚ αναγορεύεται ως δύναμη ανάτασης!

Μόνο που εκεί στα ψιλά περιέχεται και μια αλήθεια: Οτι το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε «χωρίς κοινωνικές εντάσεις» να περάσει μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιλογή: την ΕΕ.

Σε απλή μετάφραση αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να περάσει ανεμπόδιστα μια επιλογή που τσακίζει - γονατίζει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Πώς το κατάφερε; Μια ματιά στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό σου δίνει ένα μέρος της απάντησης...

Τώρα, πρέπει να καταπιείς και τον επόμενο στόχο: Οχι μόνο να ξεχάσεις όσα ξέρεις για αρπαγή της υπεραξίας από την οποία προκύπτουν τα καπιταλιστικά κέρδη, αλλά και να δεχτείς ότι «σοσιαλισμός» είναι ο περιορισμός του «καταναλωτισμού» (ακόμα δε σου λένε ευθέως ότι πρέπει να ζεις με αέρα) και «ανατροπή», λέει, είναι η φορο-αναδιανομή. Το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει τρέχοντας το αμερικάνικο πολιτικό σύστημα και συ καλείσαι να το χειροκροτήσεις.

Γιατί θεωρούν πως ήδη έχεις ξεχάσει: Οτι η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», δεν αφορά μόνο στη σημερινή Γιαννάκου, αλλά έχει πίσω της ονόματα όπως Αρσένης, Ευθυμίου, Παπανδρέου. Εχει, δηλαδή, ένα πολιτικό προσωπικό που με διαφορετική ταμπέλα κατόρθωσε να κάνει φύλλο και φτερό ό,τι με αγώνα είχε κατακτηθεί, έστω και λειψά ως δημόσιο και δωρεάν κι έρχεται σήμερα να ανταγωνιστεί για το αν η εκπαίδευση κοστίζει 100 ή 101 ευρώ το κεφάλι.

Κι ενώ εσύ ψάχνεις ακόμα να βρεις στα «μικρά» τι έχεις πάθει, δίπλα σου παίζεται το χοντρό παιχνίδι του πολέμου. Παράπλευρη απώλεια αυτού του πολέμου οι 8.000 νεκροί το μήνα, όχι από σφαίρες, αλλά από ένα κλείσιμο της βάνας στο καθαρό πόσιμο νερό. Γι' αυτά τα εγκλήματα δε μιλά καμιά «διεθνής αμνηστία». Κανένας Τσόμσκι.

Η ελευθερία των καπιταλιστών να κερδίζουν είναι η πρώτη ελευθερία αυτού του κόσμου. Οταν δηλώσεις με πράξη την άρνησή σου να είναι αυτοί ελεύθεροι, μόνο τότε θα 'χεις κάνει το δικό σου άλμα.


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ