Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Γκρίνια για... περισσότερες συνεργασίες

Σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, αναφέρθηκε στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση, κατά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος το περασμένο Σάββατο. Εθεσε σαν στόχους για το κόμμα του την ουτοπία της «δημοκρατικής μεταρρύθμισης του κράτους», ενός κράτους που φέρει όλα τα γνωρίσματα της άκρως αντιδραστικής και επιθετικής αστικής τάξης στην οποία εξάλλου και ανήκει, την αντιμετώπιση του αυθαίρετου τραπεζικού συστήματος, τα θεσμικά μέτρα σχετικά με τη λειτουργία των αγορών κλπ..

Πάντως δέχτηκε επικρίσεις, για τον τρόπο που χειρίστηκε η ηγεσία του ΣΥΝ τα ζητήματα των συνεργασιών ενόψει τοπικών εκλογών και της αποστολής «ειρηνευτικής δύναμης» στο Λίβανο, από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Οπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις στελεχών της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ, η αδυναμία ή δυσκολία συγκρότησης ψηφοδελτίων σε 10 νομαρχίες και 16 πρωτεύουσες νομών, χρεώνεται στην ηγεσία του κόμματος και στην επιλογή της να μην προχωρήσει σε περισσότερες συνεργασίες. Κι αυτό όταν, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν κατά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, ο αυτοδιοικητικός χάρτης του ΣΥΝ περιέχει κι αυτή τη φορά αρκετό πράσινο και ολίγον από γαλάζιο.

Πυρά δέχτηκε και η αναδίπλωση της ηγεσίας του ΣΥΝ σε ό,τι αφορά στην αποστολή επεμβατικής στρατιωτικής δύναμης στο Λίβανο. Θυμίζουμε ότι σε διάστημα μόλις δύο ημερών ο Αλ. Αλαβάνος είχε ταχτεί υπέρ και κατά της αποστολής. Οι ανανεωτές πρόβαλαν ως παράδειγμα προς μίμηση την απόφαση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (στο οποίο συμμετέχει ο ΣΥΝ) υπέρ της συγκρότησης και συμμετοχής στην κατ' όνομα «ειρηνευτική», στην πράξη όμως επεμβατική και κατοχική δύναμη.

Πάντως από την εισηγητική ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ απουσίαζε κάθε αναφορά στο θέμα αυτό, παρότι υπήρχε απόσπασμα σχετικό με τον πόλεμο στο Λίβανο.

Η ΚΠΕ ασχολήθηκε εκτενώς με τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΝ κατέρχεται έχοντας εξασφαλίσει αρκετές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τη ΝΔ. Παρά ταύτες, όμως, η ηγεσία του ΣΥΝ επιμένει πως η τακτική της «υπηρετούσε την πολιτική μας για ουσιαστικές συνεργασίες στο χώρο της αριστεράς, των κινημάτων της οικολογίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ