ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοταχώς για την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το προσχέδιο νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Ως το τέλος Απρίλη αναμένεται να είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο του νέου νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, από την επιτροπή που έχει διορίσει το υπουργείο Παιδείας μέσα από τις διαδικασίες του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), προκειμένου να σπρώξει τα ιδρύματα ολοταχώς στην ιδιωτικοποίηση, εξασφαλίζοντας όμως ένα περίβλημα «συναίνεσης».

Η εν λόγω επιτροπή συνεδρίασε χτες από κοινού με το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) του ΕΣΥΠ και έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο όπου διατηρούνται όλες οι προτάσεις της που οδηγούν σε πλήρη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων.

«Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του κόστους ζωής έχει επηρεάσει αρνητικά τους φοιτητές που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες», συμπεραίνει στο τέλος του κειμένου με τις προτάσεις της η επιτροπή του ΕΣΥΠ. Επειδή ακριβώς οι διατάξεις του νέου νόμου - πλαισίου που προτείνει θα χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα - θα εντείνουν, δηλαδή, ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς - προσθέτει ότι χρειάζεται να φτιαχτούν στις σχολές υπηρεσίες υποδοχής των φοιτητών που «θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα στέγασης», «ανεύρεσης εργασίας μέσα στο Πανεπιστήμιο (π.χ. εργασία στη Βιβλιοθήκη) και τυχόν ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης». Ως αντίδοτο, δηλαδή, στους φοιτητές που δε θα μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος των σπουδών τους, τα ιδρύματα θα τους προσφέρουν... ψυχοθεραπεία!

Στις προτάσεις της επιτροπής του ΕΣΥΠ προστίθεται ένα επιπλέον σημείο που αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές, στο οποίο ενσωματώνονται οι σχετικές αποφάσεις της Μπολόνια, που ήδη εφαρμόζονται ως πρακτική στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ορίζεται, δηλαδή, ότι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι θα χωρίζονται σε «μάστερ» και «διδακτορικό», ότι τα μεταπτυχιακά θα μπορούν να έχουν δίδακτρα, να χρηματοδοτούνται απευθείας από ιδιωτικούς φορείς κλπ., ενώ προτείνεται τα πτυχία που χορηγούν οι σχολές πενταετούς φοίτησης (πολυτεχνεία, γεωπονικές) να αναγνωριστούν ως «μάστερ», πράγμα όμως που το έχει απορρίψει η υπουργός Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στις παλιότερες προτάσεις της επιτροπής, που διατηρούνται, περιλαμβάνεται: Η κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, η κατάργηση των μεταγραφών, ο ασφυκτικότερος έλεγχος της εξέλιξης των μελών διδακτικού κι ερευνητικού προσωπικού των πανεπιστημίων, η επιβολή «μάνατζερ» σε κάθε ίδρυμα (που προφανώς θα φροντίζει για την εξεύρεση πόρων και για την καλύτερη εμπορική αξιοποίηση των δραστηριοτήτων του ιδρύματος), η αλλαγή στο καθεστώς του ακαδημαϊκού ασύλου (που θα μπορεί να αίρεται με απόφαση απλώς των πρυτανικών αρχών) και η ένταση των ταξικών φραγμών με κατάργηση των μεταγραφών, περιορισμό του δικαιώματος παράτασης των σπουδών και «ανταποδοτικές υποτροφίες», δηλαδή απλήρωτη εργασία των φοιτητών μέσα στο ίδρυμα...

Αποτρόπαια και βέβηλη πράξη

Ανακοίνωση - καταγγελία του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ για την καταστροφή του Μνημείου του ΔΣΕ στη Φλώρινα

Το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με ανακοίνωσή του εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη βέβηλη πράξη της καταστροφής του Μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

Οπως είναι γνωστό, στις 12 Μάρτη 2006, από την ΕΠ Μακεδονίας του ΚΚΕ, την ΚΝΕ και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ της περιοχής στήθηκε αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα στην περιοχή της Φλώρινας και στο σημείο όπου, πριν 57 χρόνια, «θάφτηκαν» ομαδικά 850 μαχητές του ΔΣΕ, νεκροί και τραυματίες, ύστερα από τη μάχη που δόθηκε στην πόλη της Φλώρινας, το Φλεβάρη του 1949. Η πλάκα έγραφε: «Στη μνήμη των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας - ΔΣΕ - που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας το Φλεβάρη 1949».

Στην ανακοίνωση του ΚΜΙΕΑ τονίζεται σχετικά: Η παραπάνω ενέργεια, της τοποθέτησης του Μνημείου, είναι επαινετική για τους διοργανωτές και είθε να βρει μιμητές για την τιμή που οφείλουμε στους εκτελεσμένους του Εμφυλίου σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ενώ επισημαίνεται:

Προ πολλού χρόνου έχουν παραχωρηθεί πολλά στρέμματα για νεκροταφεία των Γερμανών κατακτητών και των Αγγλων «συμμάχων», στα οποία αναγράφονται επωνύμως οι νεκροί, σ' αντίθεση με τους Ελληνες πατριώτες, που είναι παντελώς αγνοούμενοι και αδικημένοι.

Αναφερόμενο, στη συνέχεια, στη βέβηλη πράξη των βανδάλων που κατέστρεψαν το Μνημείο, το ΚΜΙΕΑ σημειώνει πως «η πράξη τους αυτή ξαναγυρίζει την πατρίδα μας σε άλλες εποχές...». Ενώ, απευθυνόμενο στους αρμόδιους το ΚΜΙΕΑ, θέτει το ερώτημα μέχρι πότε θα αφήνονται να δρουν ασύδοτα οι γνωστοί άγνωστοι βέβηλοι;

Μνημείο για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ

Εκδήλωση με αφορμή την ανέγερση μνημείου για τον Πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα, κοντά στον τόπο που σκοτώθηκε, στις 16 Ιούνη 1945, προετοιμάζουν ΠΕΑΕΑ και ΠΟΑΟ στις 18 Ιούνη 2006. Σε επιστολή του στο «Ρ», ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής, γράφει ανάμεσα στα άλλα:

Παρέα με δύο συναγωνιστές, από τη ΝΕ Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ, ανεβήκαμε στη Μεσούντα, να κάνουμε μια πρώτη «αναγνώριση» του χώρου, όπου θα στήσουμε ένα απλό απέριττο μνημείο, ελάχιστη απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του Πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ που άφησε εκεί, στο φαράγγι του Φάγκου, την τελευταία του πνοή, στις 16 Ιούνη 1945.

Στο μαγαζάκι που σταθήκαμε, στο έμπα του χωριού, πήραμε πληροφορίες «από πρώτο χέρι» απ' τον Οδυσσέα Γαλαζούλα που, νέο παιδί τότε, έζησε από κοντά το δραματικό γεγονός που εκτυλίχτηκε στην πλατεία του χωριού. Μας έδειξε το «βακούφικο» κτίριο, το παραθυράκι που πάνω στο πρεβάζι του ακούμπησαν οι κανίβαλοι τα δύο κομμένα κεφάλια, του Αρη και του πιστού του συντρόφου του Τζαβέλα, και έστησαν γύρω το μακάβριο «γλέντι» τους, για να τα κατεβάσουν ύστερα στα Τρίκαλα και να τα κρεμάσουν, σε κοινή θέα, στο φανοστάτη της πλατείας.

Στη συνέχεια, εκπληρώνοντας ένα τάμα ιερό, που είχα κάνει πριν από πολλά χρόνια, θέλησα να πάω να ιδώ από κοντά αυτόν τον «κρανίου τόπο» στο φαράγγι του Φάγκου, με οδηγό ένα ντόπιο παλικάρι, τον Χρήστο Γαλαζούλα... Σε μισή, περίπου, ώρα, φτάσαμε στο σημείο, όπου έβαλε τέλος στη ζωή του ο Πρωτοκαπετάνιος και κάθισα σε μια πέτρα με τα πόδια μου να τρέμουν απ' την κούραση και, πιο πολύ, απ' τη συγκίνηση...

Στις 18 Ιούνη, η ΠΕΑΕΑ και όλες οι Οργανώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας, της ΠΟΑΟ, θα πάμε εκεί, στην πλατεία της Μεσούντας, όπου θα έχουμε στήσει, στο μεταξύ, το Μνημείο για τον Πρωτοκαπετάνιο, να αποδώσουμε στη μνήμη του την τιμή που του οφείλουμε.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Εκδήλωση τιμής της επετείου απαγχονισμού των 5 ΕΠΟΝιτών, στους φανοστάτες της πλατείας Ρήγα Φεραίου Τρικάλων, διοργανώνουν η ΝΕ Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Τρικκαίων, σήμερα Τρίτη 18 Απρίλη στις 11 π.μ., στο χώρο της θυσίας των ηρώων.

Στη φυλακή 82χρονη

Στη φυλακή οδηγήθηκε 82χρονη για χρέος 9.600 ευρώ προς το Δημόσιο! Το χρέος αυτό προήλθε από πρόστιμο 600.000 δραχμών, που της είχε επιβληθεί το 1993 για καταπάτηση δασικής έκτασης.

Η Δικαιοσύνη στην περίπτωση της 82χρονης άσκησε κατά γράμμα το νόμο και έτσι η γριούλα οδηγήθηκε στις φυλακές. Συγκεκριμένα, η 82χρονη συνελήφθη επειδή εκκρεμούσε σε βάρος της 15μηνη ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο που της επιβλήθηκαν για την ανέγερση διώροφης οικίας σε έκταση που έχει χαρακτηριστεί δασική. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο φορές είχε ανασταλεί η ποινή, χωρίς όμως να ρυθμιστεί και το ζήτημα του προστίμου. Αν και ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών είχε δώσει προθεσμία προκειμένου να βρεθεί τρόπος να πληρωθεί το χρέος της γριούλας, δε βρέθηκε λύση, με αποτέλεσμα η ηλικιωμένη να βρεθεί στη φυλακή.

Δώρο ταξί

Στο ένα ευρώ ορίστηκε για φέτος το δώρο Πάσχα για τις μετακινήσεις με ταξί, η καταβολή του οποίου ξεκίνησε από χτες. Ετσι, έως και τις 25 Απρίλη 2006, οι επιβάτες των ταξί θα καταβάλλουν επιπλέον ένα ευρώ για τις μετακινήσεις τους.

Προθεσμία έλαβε ο Βαβύλης

Στις 12 Μάη θα απολογηθεί ο Απ. Βαβύλης για τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, απάτης, πλαστογραφίας και άμεσης συνέργειας σε υπεξαίρεση, αδικήματα που διέπραξε κατά την περίοδο της δράσης του στα Ιεροσόλυμα και την Κάτω Ιταλία. Χτες ο Απ. Βαβύλης εμφανίστηκε στον 5ο τακτικό ανακριτή, όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ